Stíriai metélt
Olvasási idő: 2 perc

Stíriai metélt

Stíriai metélt, ahogy Borbás Marcsi készíti

Hozzávalók

Tészta:

  • 50 dkg túró
  • 16 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek porcukor

Öntet:

  • 8 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 3 ek porcukor
  • vanília
  • 1 cirom héja
  • 2-3 dl tejföl
  • 4 tojássárgája
  • 6 tojásfehérje

+15 dkg rumba áztatott mazsola

Elkészítés

A tésztához a túrót alaposan átdörzsöljük egy nagyobb lyukú szitán, hogy ne maradjanak benne rögök. Ezután összegyúrjuk a liszttel, a két tojássárgájával, a csipet sóval és a porcukorral. Ha esetleg nem állna össze, akkor egy pici tejfölt adhatunk még hozzá. Ha elkészült, akkor rövid időre eltesszük pihenni. Ezután kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, majd szélesebb metéltre vágjuk. Forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha a tészta már feljött a víz tetejére, leszűrjük.
Közben elkészítjük az öntetet. A vajon megfuttatjuk a lisztet, majd a tej és tejszín keverékével krémesre főzzük. Végül hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliát is. Ha langyosra hűlt, elkeverünk benne négy tojássárgáját. Ízesítjük egy citrom héjával, és adunk hozzá jó zsíros tejfölt is. Végül a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan beleforgatjuk.

Ha mindennel elkészültünk, összekeverjük a kifőtt tésztát az öntettel, hozzáadjuk a rumba áztatott, lecsepegtetett mazsolát, majd az egészet egy vajjal kikent tűzálló edénybe öntjük. Olyan méretű edényt válasszunk, hogy ne legyen teljesen tele, mert meg fog emelkedni a stíriai metélt, miközben sül. 180 fokon addig süssük, míg a teteje gyönyörű aranybarna nem lesz.

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!