Poharas körtés-tejfölös sütemény
Olvasási idő: 1 perc

Poharas körtés-tejfölös sütemény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 10 dkg vaj
  • egy bögre liszt 
  • fél bögre cukor
  • 3 db tojás
  • 1 púpos ek sütőpor
  • 1 csipet só
  • szükség szerint tej
  • egy citrom héja

A tetejére:

  • 2-3 szem nyári körte
  • 1 bögre tejföl
  • 2 ek barna cukor
  • 1 citrom reszelt héja

 

Elkészítés

A puha vajat habosra kikeverjük fél bögre cukorral, majd egyenként hozzáadunk három egész tojást. Krémesre, egyneműre keverjük.

A lisztben elkeverjük a sót és a sütőport, majd összekeverjük a tojásos, vajas masszával. Annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen önthető, de ne túl folyós tésztát kapjunk. Reszelt citromhéjjal is ízesítjük.

Kivajazott sütőtálba öntjük a tésztát, elegyengetjük, majd körteszeletekkel kirakjuk. A tejfölben elkeverjük a cukrot és a citromot, majd ezt is ráöntjük a süteményre. 30-40 perc alatt 170 fokon megsütjük.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: 

 

Kapcsolódó tartalom
A birsalmasajton túl is van világ
Halmos Monika | 2025. szeptember 24

A birsalmasajton túl is van világ

Birs-bőségben nem csak a dióval gazdagon megrakott birsalmasajtra gondolhatunk. Ha a kamrában már sorakoznak a birsbefőttek, felcímkéztünk jó néhány üveg birslekvárt, jusson eszünkbe, hogy a birs más szerepet is kaphat. Lehet sós, lehet csípős, egybekelhet hússal, keleti fűszerekkel, válhat levessé, sülhet desszertté. Különleges zamata az őszi, sőt, a téli konyha gyümölcsparádéjában érvényesül igazán.