
Hozzávalók
Az abaléhez:
- 5 db sertésnyelv
 - 1 fej vöröshagyma
 - 1 fej fokhagyma
 - 2 ág friss kakukkfű
 - 1 ág friss rozmaring
 - 3-4 db babérlevél
 - 1 ek. só
 - 1 ek. szemes bors
 
A leveshez:
- a megfőtt sertésnyelvek
 - 1 fej vöröshagyma
 - 1 közepes fej zeller
 - 3-4 szál sárgarépa
 - 2-3 szál fehérrépa
 - 1 szem paradicsom
 - 1 szem paprika
 - 2 gerezd fokhagyma
 - 1 ek. fűszerpaprika
 - 1 szál füstölt kolbász
 - 2 dl zsíros tejföl
 - 1 szem citrom
 - 1 csokor friss petrezselyem
 - só
 
A burgonyagombóchoz:
- 5 közepes szem burgonya
 - 1 db tojás
 - 1 ek. búzadara
 - 2 ek. liszt
 - 4-5 gerezd főtt fokhagyma
 - 2 ek. kapor
 - só
 
Elkészítés
Elsőként megabáljuk a sertésnyelveket. Feltesszük főni vöröshagymával, fokhagymával, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, rozmaringgal, kakukkfűvel. Ha a nyelv puhára főtt, kiszedjük a főzőléből, és kicsit hagyjuk hűlni. Amikor már nem forró, és tudunk vele dolgozni, akkor lehártyázzuk. Fontos, hogy ezt még melegen tegyük meg!
Ezután az abalevet leszűrjük, majd visszatesszük a tűzre. Jöhet bele a felaprított vöröshagyma, a falatnyi darabokra vágott zeller, sárgarépa, fehérrépa. Frissítésként teszünk hozzá felaprított paprikát, paradicsomot, illetve két gerezd fokhagymát. A nyelvet falatnyi darabokra vágjuk, majd ezt is a levesbe rakjuk. Ha felforrt, beleszórjuk a fűszerpaprikát, és a karikára vágott kolbászt is hozzáadjuk. Így főzzük készre.
Közben elkészítjük a burgonyagombócot. A megfőtt, és még melegen áttört burgonyát elkeverjük a liszttel, a búzadarával, és összedolgozzuk a tojással. Ízesítjük főtt fokhagymával, kaporral, sóval. Ezután kisebb gombócokat készítünk belőle. Ha megfőttek a zöldségek, jöhetnek a levesbe a gombócok. Így főzzük még körülbelül öt percig. Végül a tejföl hőmérsékletét kiegyenlítjük, és a leveshez öntjük. Belerakjuk a megmosott, karikára vágott citromot, illetve a friss petrezselymet. Máris tálaljuk.
A citromot körülbelül 15 perc múlva érdemes kiszedni a levesből, mert ha benne marad, akkor megkeseredhet.












