Málé lapótya
Olvasási idő: 2 perc

Málé lapótya

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

50 dkg kukoricaliszt
10 dkg kukoricadara
10 dkg finomliszt
10 dkg kristálycukor
7,5 liter tej
1kk. só
0,5 dkg élesztő
2 db tojás
1 cs. vaníliás cukor
étolaj a sütéshez
a tálaláshoz porcukor

A kukoricalisztet, a darát és a cukrot egy tálban összekeverjük. A tejet felforraljuk, és ráöntjük a keverékre, majd alaposan elkeverjük. Ezután a masszát egy éjszakán át hagyjunk pihenni. Ezalatt szépen visszalágyul a tészta. 

Másnap beledolgozzuk a tejes kukoricába a finomlisztet, a sót, a vaníliás cukrot és az élesztőt, majd egyenként a tojásokat is. Ezután újra pihentetjük kb. két órán keresztül.  

Ha az idő lejárt, és szépen meg is kelt a tészta, palacsintasütőben 1-2 evőkanálnyi olajat hevítünk. Amikor már elég forró az olaj, egy nagy evőkanál segítségével halmokat rakunk a tepsibe. Ne készítsünk túl nagy lapótyákat, egyszerre három kisebb tésztácskát süssünk meg a serpenyőben. Mindkét oldaluk legyen szép piros. Ha elkészültek, papírra szedjük őket, hogy az olaj lecsepegjen róluk, és  melegen tálaljuk, porcukorral megszórva és egy finom lekvárral. 

Kapcsolódó tartalom
Aranyalma befőtt
Halmos Monika | 2025. szeptember 07

Aranyalma befőtt

Díszcserjeként álldogál az aranyalma tőlünk nem messze, egy kicsit elhagyatott park szélén. Mostoha a sorsa, mert őszi díszeit, apró aranyalmácskáit senkinek sem mutogathatja, nincs, aki arra jár. Csak mi tévedünk arra, szeptember vége felé, hogy megnézzük, megértek-e a kis gyümölcsök. A kicsi almák, amelyek ügy csüngnek a fán, csokrokban, mint a cseresznye. Befőtt készül belőlük, mégpedig szárral együtt, díszítésként gyümölcssalátához, süteményekhez, gyümölcsös koktélba pottyantva olyan szívderítő látvány! Pikáns íze pedig túlmutat az egzotikus gyümölcsök aromáján.