Krumplis lángos
Olvasási idő: 1 perc

Krumplis lángos

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • ½ kg áttört, héjában főtt burgonya
  • 2-3 dkg só
  • 2 g kristálycukor
  • 3 dkg élesztő
  • 4-5 dl tej, amennyit a tészta felvesz
  • olaj a sütéshez 

Elkészítés

A lisztbe beletesszük az áttört burgonyát és a sót. 2-3 evőkanál langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, és ezt is hozzáadjuk. A maradék langyos tejjel tésztát dagasztunk. A kenyértésztánál kicsit lágyabb tésztát kell kapnunk. Amikor már szép simára dagasztottuk, konyharuhával letakarva 30 percet kelesztjük. Ha szépen megkelt a tésztánk, nyújtódeszkára borítjuk, és kicsit átgyúrjuk. Tenyérnyi darabokat tépünk belőle, amelyekből kis cipókat formázunk, majd a deszkán letakarva még 10 percet pihentetjük.

Csak közvetlenül a sütés előtt formázzuk meg. A kezünkbe veszünk egy „cipót”, és körbe-körbe haladva, kifelé óvatosan húzogatjuk, klasszikus lángost nyújtunk belőle, amelynek a közepe egészen vékony, a széleinél pedig vastagabb. Bő, forró olajba téve, mindkét oldalát kisütjük, és papírtörlőn lecsepegtetjük.

Kapcsolódó tartalom
Tárkonyos vadraguleves
| 2025. június 19

Tárkonyos vadraguleves

Bacsa Gábor receptje