Krumplileves és krumplis pogácsa
Olvasási idő: 2 perc

Krumplileves és krumplis pogácsa

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Főtt krumpli:

  • 1,2 kg sütni való krumpli
  • víz

Leves:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek sertészsír
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • ½ zellergumó
  • 1 cs petrezselyem
  • 1 tk fűszerpaprika
  • a krumpli főzőleve

Pogácsa:

  • 1 kg krumpli megfőzve
  • 15 dkg sertészsír
  • 30 dkg félfogós liszt

Elkészítés

A leveshez egy fej vöröshagymát finomra vágunk, majd megdinszteljük egy evőkanál sertészsíron. Közben a többi zöldséget megtisztítjuk, és falatnyi darabokra vágjuk. Ha a hagyma megpuhult, ezeket is az edénybe tesszük, és rövid ideig dinszteljük. Ezután felöntjük egy kevés vízzel, és puhára főzzük a zöldségeket. Sóval ízesítjük, és ha szeretnénk, adhatunk hozzá pirospaprikát is.

A burgonyát meghámozzuk, majd felkockázzuk. Annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Ha a krumpli már puha, 1 kilogrammnyit kiszedünk a főzőléből. A főzőlevet a benne maradt burgonyával együtt a zöldségleveshez öntjük, és az egészet összeforraljuk. A pogácsa masszájából egy keveset lecsippentünk, és kisebb diónyi gombócokat gyúrunk belőle, majd ezt is a levesbe tesszük, és kb. 5 perc alatt készre főzzük. A végén egy nagy csokor finomra vágott petrezselyemmel is ízesítjük.

 

A pogácsához a főtt burgonyát krémesre áttörjük, majd hagyjuk kihűlni. Ezután alaposan összegyúrjuk a zsírral és a liszttel. Fontos, hogy szép egynemű legyen a masszánk. (Ebből a keverékből teszünk félre egy keveset a leveshez. )

Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztánkat kb. 1,5 cm vékonyra, és egy kerek szaggatóval pogácsákat szaggatunk belőle. Végül sertészsírral kikent és liszttel vékonyan megszórt tepsibe tesszük a pogácsákat, és 200-220 fokon pirosra, ropogósra sütjük őket kb. 15 perc alatt. Fontos, hogy csak akkor lesz igazán finom ropogós az alja, ha sertészsír van alatta.

Kapcsolódó tartalom
Resztelt mangalicamáj, kovászos uborka, kenyér, mustár, sör
| 2025. augusztus 05

Resztelt mangalicamáj, kovászos uborka, kenyér, mustár, sör

Farkas Richárd receptje