Gyümölcsös krémsajtos pite Borbás Marcsitól
Olvasási idő: 2 perc

Gyümölcsös krémsajtos pite Borbás Marcsitól

Pite a javából! Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 21 dkg liszt
  • 14 dkg vaj
  • 7 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • pár csepp hideg víz
  • 30 dkg natúr krémsajt
  • 2 db tojás
  • 2-3 db körtebefőtt (vagy más idénygyümölcs)

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Elsőként linzertésztát készítünk, amihez 21 dkg liszttel elmorzsoljuk a 14 dkg vajat, majd hozzáadjuk a 7 dkg cukrot (lehet barna cukor is), majd a tojást. Ha nem állna össze, néhány csepp hideg vizet is teszünk hozzá. Sokáig nem kell gyúrni a tésztát, fontos, hogy ne olvadjon meg a vaj!

Ha elkészültünk, kivajazunk egy piteformát, és egyenletesen belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a forma szélén legyen pereme is. Villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel sütés közben, majd 180 fokos sütőbe tesszük kb. 10 percre.

Az elősütés közben a körtét előkészítjük. Vajkaramellát készítünk. Cukrot olvasztunk vajjal, majd átforgatjuk rajta a körtekompót darabjait.

A töltelék elkészítéséhez a krémsajtot összekeverjük a felvert tojással és ízlés szerinti mennyiségű cukorral. Vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat adunk hozzá.

Ha a tésztánk kissé megsült, kivesszük a sütőből, és beletöltjük a krémsajtos tölteléket, majd a tetejére helyezzük a karamellizált körteszeleteket.

Végül visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük. Ha a krémsajtos töltelék megszilárdult, készen is van a piténk.

 

Kapcsolódó tartalom
Az elfeledett gabona száz arca: a köles nem csak madáreleség, sőt!
Halmos Monika | 2025. szeptember 05

Az elfeledett gabona száz arca: a köles nem csak madáreleség, sőt!

Elfeledett ősi gabonánkra nem csak madáreleségként gondolhatunk! Könnyen emészthető, rosttartalma magas, B vitaminban gazdag, kovasav- és magnéziumforrás is egyben. És ha mindez nem lenne elég, gluténmentes, sokoldalúan felhasználható. Lehet belőle kása édesen és sósan, kiváló köretként, tehetjük lecsóba, töltelékekbe a rizst kiváltani. Csudajó pitéket és desszerteket varázsolhatunk belőle. Most néhány kedvencemet ajánlom, egyik finomabb, mint a másik!