
Hozzávalók
– 2 db 3 tojásos tökmaglisztes piskótához
- 6 tojás
- 6 evőkanál eritrit
- 4 evőkanál tökmagliszt
- 2 evőkanál tökmagolaj
- 4 csipet só
– 1 db sima durumlisztes piskótához
- 3 tojás
- 3 evőkanál eritrit
- 3 evőkanál durumliszt
- 2 csipet só
A krémhez:
- 7 db tojássárgája
- 7 evőkanál keményítő
- 600 ml növényi tej
- 1 vanília magja (vagy vaníliás xylit cukor) felfőzve (a tojás és a keményítő helyettesíthető 2 csomag vaníliás pudingporral is)
- 2 tábla cukormentes fehér csokoládé
- 200 ml kókusztejszín
- 100 g vaj
- kb. 150 g eritrit
Elkészítés
A piskótához a fehérjéket a sóval és az eritrittel kemény habbá verjük, belekeverjük a tojások sárgáját, a liszteket és a tökmagolajat. Ebből az adagból 1 db piskótalap lesz, 25 cm átmérőjű formában. Ugyanilyen arányokkal még egy piskótát sütünk.
Harmadiknak egy sima, 3 tojásos piskótalapot sütünk. A 3 lapot úgy használjuk fel a tortához, hogy a két tökmagos legyen alul és felül, középen pedig a sima lisztes.
Az eritrites ízesítésű piskóták készítésénél két dologra kell figyelni. Az egyik, hogy maximum 180-190 fokon kellene megsütni a lapokat, mert e fölötti hőfokon veszít erejéből az édesítő. A másik, hogy mivel az eritrit kicsit szárítja a tésztát, kihűlve kissé törékennyé válik a piskótalap, de a krémmel töltve szépen fel fogja szívni a nedvességet. Ezért ettől nem kell megijedni.
A krém elkészítéséhez felfőzzük a tojást, a növényi tejet és a vaníliát. A 100 g vajat kihabosítjuk a cukorhelyettesítővel. A fehér csokit 1 sor kivételével felolvasztjuk a kókusztejszínben.
Ha kihűlt a főzött krém, összekeverjük mindhármat.
Hűtőben hagyjuk egy órát állni, hogy a csoki visszakeményedjen. Újból habosítjuk, és megtöltjük a három lapot, hogy a sima lisztes kerüljön középre. Bevonjuk a tortát kívülről is, az oldalát tökmagliszttel, a tetejére a maradék egy sor csokit ráreszelve díszítjük.
Ha még intenzívebb fehér csokis ízt szeretnénk elérni, felolvasztunk egy tábla fehér csokit kevés vajjal, és azzal vonjuk be a torta tetejét.
