Receptek

Egyben sült mézes puszedli

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 4 egész tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, őrölt szerecsendió, őrölt koriander, őrölt gyömbér
  • 6-7 db szegfűszeg összetörve
  • 0,5 l tej

Elkészítés:

A 4 egész tojást habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és azzal is jól kiekeverjük. A száraz összetevőket alaposan elkeverjük egymással, majd hozzáadjuk a tojásos-vajas keverékhez. A tejet apránként keverjük bele.

Amikor már jól keverhető masszát kapunk, akkor csorgatjuk hozzá a mézet és a végén a maradék tejet. A végére egy lágy, önthető masszát fogunk kapni.

Egy közepes méretű, kivajazott és lisztezett tepsiben 180 fokon 20-25 percig sütjük.

A tetejét citromos cukormázzal díszítjük. Ehhez 25 dkg porcukrot csomómentesre keverünk 3 evőkanál langyos vízzel és egy evőkanál citromlével.

Amint a citrommáz megszáradt, kockára vágva tálaljuk.

A klasszikus puszedli receptjét itt találjátok.

 

Ajánljuk még:

Heringsmauz

„A fehér asztal hagyományainak hű őrei a farsangot követő hamvazószerdán savanyú tojást és heringsmauzt fogyasztanak” – kezdi az Ínyesmester a tavasz ébredéséről szóló rövid értekezésében. Egykor nagyanyám mindig két külön tálban tette az asztalra a heringsmauzt. Az egyik hordós savanyú káposztával, főtt tojással, finomra vágott hagymával készült, köménnyel szórta, olajat öntözött rá. A másik tál nagyapámé volt, ő a bécsi változatot hozta otthonról: főtt burgonyával, ecetes uborkával, mustáros tejföllel a tetején. Hogy melyik volt a finomabb, nem tudom, de nekem úgy a legjobb, ha egy tálon ott van mind a kétféle hering, egyformán pikánsan, kellemesen savanyún. Hamvazószerdára tökéletes választás.