Az igazi mézes puszedli

Gasztro

Az igazi mézes puszedli

Borbás Marcsi receptje!

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 púpos tk. szódabikarbóna
  • 2 tk. kakaó
  • 1/2 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. őrölt szegfűszeg
  • csipetnyi őrölt gyömbér
  • fél citrom leve
  • 1 db tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek. tejföl
  • 15 dkg akácméz
  • 8 dkg vaj, vagy zsír

A mázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • egy csepp ecet

Elkészítés

A tészta száraz összetevőit egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a zsírt, a tejfölt és a mézet. Sűrű masszát gyúrunk belőle. Kicsit ragacsos lesz az állaga, de ettől nem kell megijedni. Sütőpapírral kibélelt tepsiben nagyobb dió méretű gombócokat készítünk, és nem túl szorosan egymás mellé tesszük őket. Előmelegített, 200° C-os sütőben körülbelül 8-10 percig sütjük. Nagyon fontos, hogy ne szárítsuk ki.

Ha a puszedlik teteje elkezd repedezni, máris vegyük ki őket a sütőből. Ekkor még puhák, hűlés közben majd keményednek egy kicsit. Amikor kihűltek, mártsuk őket a mázba. Ehhez a fehérjét keverjük ki a porcukorral és egy csepp ecettel. Akkor lesz igazán szép a máz, ha apránként adagoljuk a fehérjéhez a porcukrot, és teljesen simára keverjük.

Tipp: Ne legyen se híg, se túl sűrű a tojásmáz! Tegyünk próbát: ha már szép vékonyan rajtamarad a máz a puszedlin, akkor pont jó a sűrűsége.

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!