Az igazi mézes puszedli

Gasztro

Az igazi mézes puszedli

Borbás Marcsi receptje!

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 púpos tk. szódabikarbóna
  • 2 tk. kakaó
  • 1/2 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. őrölt szegfűszeg
  • csipetnyi őrölt gyömbér
  • fél citrom leve
  • 1 db tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek. tejföl
  • 15 dkg akácméz
  • 8 dkg vaj, vagy zsír

A mázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • egy csepp ecet

Elkészítés

A tészta száraz összetevőit egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a zsírt, a tejfölt és a mézet. Sűrű masszát gyúrunk belőle. Kicsit ragacsos lesz az állaga, de ettől nem kell megijedni. Sütőpapírral kibélelt tepsiben nagyobb dió méretű gombócokat készítünk, és nem túl szorosan egymás mellé tesszük őket. Előmelegített, 200° C-os sütőben körülbelül 8-10 percig sütjük. Nagyon fontos, hogy ne szárítsuk ki.

Ha a puszedlik teteje elkezd repedezni, máris vegyük ki őket a sütőből. Ekkor még puhák, hűlés közben majd keményednek egy kicsit. Amikor kihűltek, mártsuk őket a mázba. Ehhez a fehérjét keverjük ki a porcukorral és egy csepp ecettel. Akkor lesz igazán szép a máz, ha apránként adagoljuk a fehérjéhez a porcukrot, és teljesen simára keverjük.

Tipp: Ne legyen se híg, se túl sűrű a tojásmáz! Tegyünk próbát: ha már szép vékonyan rajtamarad a máz a puszedlin, akkor pont jó a sűrűsége.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.