Cézársaláta: friss, egészséges, gyors!
Olvasási idő: 2 perc

Cézársaláta: friss, egészséges, gyors!

Friss és megunhatatlan cézársaláta Borbás Marcsi receptje alapján.

Hozzávalók

A salátához: 

  • egy fej zsenge római saláta
  • 5 dkg parmezán
  • szikkadt kenyér 
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma

Az öntethez:

  • 2 tojássárgája
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 dl olívaolaj
  • só, bors
  • 2-3 szardelladarabka
  • 3-4 szem kapribogyó
  • fokhagyma
  • 1 tk Worcester szósz
  • 50 dkg csirkemell
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek szőlőmagolaj
  • zöldfűszerek

 

Tovább olvasok

A csirkemellet egy forró, vékonyan kiolajozott vasserpenyőben sütni kezdjük. Amikor a hús elengedi a serpenyőt, akkor fordítsuk meg. Vigyázzunk, ne szurkáljuk meg közben! Amikor a hússzeletek minden oldala megpirult, dobjunk rájuk egy-egy kocka vajat, szórjuk meg zöldfűszerekkel, majd fedjük le a serpenyőt. Ezután húzzuk le a tűzről, és hagyjuk a húst pihenni még 6-7 percet. 

Az öntethez a kőmozsarunk aljában durvára összetörünk egy hámozott fokhagymagerezdet, majd hozzáadjuk a szardellát, és pépesítjük. Belekeverünk két tojássárgáját, fél dl olívaolajat, egy kávéskanálnyi Worcester szószt, néhány csepp citromlevet, sót és frissen őrölt fekete borsot.

Egy serpenyőben felmelegítünk fél dl olívaolajat, beleteszünk 2-3 szétroppantott fokhagymagerezdet, amelyeket egy perc után ki is veszünk. Ebben a fokhagymás olajban megpirítjuk az apró kockára vágott, szikkadt kenyeret.   

A tálaláshoz a római salátát leveleire szedjük, megmossuk, egy papírtörlővel leitatjuk róluk a vizet, és egy tálra sorakoztatjuk. A levelekre néhány szelet csirkemellet és egy-egy kanál pirított kenyérkockát teszünk, majd meglocsoljuk az öntettel, és gazdagon megszórjuk parmezánforgáccsal.

Bármilyen hússal vagy hallal, de akár anélkül is készíthetjük.

Kapcsolódó tartalom
Öt különleges kenyér, amit otthon is megsüthetsz
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. július 31

Öt különleges kenyér, amit otthon is megsüthetsz

A változatosság kedvéért néha érdemes újat is tanulni a jól bevált receptek mellé.