Babos zakuszka
Olvasási idő: 2 perc

Babos zakuszka

 

Hozzávalók

  • 2 szem zöld paprika
  • 2 szem kápia paprika
  • 2 sem pritamin paprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 marék gyöngybab
  • 2 db padlizsán
  • 1 szál sárgarépa
  • 4-5 db paradicsom
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • egy kis darab zellergyökér
  • 2-3 babérlevél
  • 1,5 dl olaj
  • bors
Tovább olvasok

Elkészítés

A padlizsánt és a paprikákat parázson alaposan megsütjük. Ha sütőben készítjük, akkor a padlizsánt mindenképpen szurkáljuk meg, és addig süssük, míg a külsejük kissé szenes nem lesz. Ha minden megsült, akkor a paprikák és a padlizsánok héját lehúzzuk. Az előző este beáztatott gyöngybabot sós vízben megfőzzük.

A vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevés olajon megdinszteljük. A sárgarépát, fehérrépát és a zellert lereszeljük, a hagymához adjuk, és rövid ideig dinszteltjük. Ezután jöhet az edénybe a sült padlizsán és a sok-sok illatos sült paprika. A paradicsomokat közben leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk, és ezeket is a zakuszkához adjuk.

Rövid ideig főzzük, majd egy húsdarálón az egészet ledaráljuk, vagy botmixerrel krémesítjük. Ha készen vagyunk, visszatesszük a zakuszkát a tűzre, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, és beleöntjük a maradék olajat is. Addig főzzük, míg sűrű, lekvárszerű állaga nem lesz, és az olaj fel nem jön a tetejére. Ennek a mennyiségnek az elkészítése akár két órán át is eltarthat.

A főzés vége felé a babot is hozzáadjuk.

Ha elkészült, üvegekbe töltjük és kidunsztoljuk.

 

Kapcsolódó tartalom
Aranyalma befőtt
Halmos Monika | 2025. szeptember 07

Aranyalma befőtt

Díszcserjeként álldogál az aranyalma tőlünk nem messze, egy kicsit elhagyatott park szélén. Mostoha a sorsa, mert őszi díszeit, apró aranyalmácskáit senkinek sem mutogathatja, nincs, aki arra jár. Csak mi tévedünk arra, szeptember vége felé, hogy megnézzük, megértek-e a kis gyümölcsök. A kicsi almák, amelyek ügy csüngnek a fán, csokrokban, mint a cseresznye. Befőtt készül belőlük, mégpedig szárral együtt, díszítésként gyümölcssalátához, süteményekhez, gyümölcsös koktélba pottyantva olyan szívderítő látvány! Pikáns íze pedig túlmutat az egzotikus gyümölcsök aromáján.