Pünkösd

Karcagi birkapörkölt juhászos módra

 Az igazi hungarikum!

Pünkösd rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. 

Hozzávalók:

  • Egy birka összes ehető része fülétől a farkáig, ahogy azt az őseink készítették!
    • 25 kg birkahús (egy egész birka összes húsa csontos részekkel együtt)
    • perzselt, előfőzött birkafej, 4 láb és a birka farka 
    • a birka lépe (egészben)
    • mája
    • tüdeje
    • szíve
    • veséje
    • a tisztított gyomor, azaz a pacal
  • 0,5–1 kg mangalicazsír (attól függően, mennyire faggyús a birkahús)
  • 15–20 dkg asztali só
  • 16–22 dkg őrölt csemegepaprika (ízlés szerint)
  • 6–10 db szárított erőspaprika (ízlés szerint)
  • 1 fej fokhagyma apróra vágva
  • 1,6–2 kg vöröshagyma (8 dkg/kg) felkockázva

A magyar birkapörköltnek Washingtonban is híre ment, erről itt olvashattok:

Juhásznak csak az menjen, aki tényleg ezt szereti – Csontos György a pásztoréletről
Interjú előtt egy órával csörög a telefonom, és rögtön ízelítőt kapok abból, milyen az igazi pásztorélet, a pásztormunka, ami nem tűr halasztást: Csontos György, Gyuri bácsi hív, előző este egyeztettük az interjú időpontját, ő szabadkozik, ne haragudjak, de ugye legeltet, hideg szél fúj, nyugtalanok a juhok, azokra kell figyelni. Hív később, majd délben, amikor behajtotta őket.

Elkészítés:

Öntöttvas lábasban, vagy ahogy Karcagon mondják „kaszrojban” főzzük.

A zsírral kikent főzőedénybe tesszük a kockára vágott birkahúst a csontos részekkel együtt. Víz nélkül addig pörköljük, míg ki nem fehéredik, és fel nem ereszti a levét. Ekkor hozzáadjuk a perzselt részeket: a fejet, farkat és a lábakat. A forró, zsíros lébe beleszórjuk a tört paprika kétharmadát. Amikor feloldódik a pirospaprika, akkor ráterítjük az összevágott vöröshagymát. Felengedjük kis mennyiségű vízzel, majd csípős paprikával ízesítjük. Beletesszük a pacalt és a belsőségeket a máj kivételével. Amikor félig megfőtt, elkezdjük sózni, és hozzátesszük az apróra vágott fokhagymát. Az elfőtt vizet folyamatosan pótoljuk. A főzés vége előtt kb. 30 perccel hozzáadjuk a felkockázott májat és a törtpaprika megmaradt egyharmadát. Beállítjuk a csípősségét, a savát, és 3-4 óra alatt készre főzzük.

Hasábra vágott főtt burgonyával és ropogós fehér kenyérrel tálaljuk. 

***

Pünkösd rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról az ünnep csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása!

Ajánljuk még:

1006 km ÉLETút – Bicikliutunk Pannonhalmáról Csíksomlyóig
2008 őszének egy napsütötte délutánján jóleső és ritka dologtalanságban heverésztünk Erdély egyik patakpartján, amikor cimborámmal összenéztünk: ide el kell jönni bringával is! A gondolatot tett követte, a következő év pünkösdi búcsújára Csíksomlyóra Pannonhalmáról bringával érkeztünk két jóbaráttal.

A „megtört szívek” gyógyitala, az erkölcs jelképe – Mindent az árvácskáról
Városi virág, idén egész télen állta a sarat a belvárosi virágágyásokban is, aki pedig résen volt, tél derekán is szüretelhette a színes virágokat a balkonládájából egyenesen a salátába. Tavasszal a szupermarket pultjaiban a salátamixből hirdette sárgán vigyorogva, hogy helló, itt a kikelet. Az árvácska strapabíró, dekoratív, festőket megihlető virág, ami igen finom is!