Pünkösd

Csodaperec Borbás Marcsitól

Puha, omlós, tökéletes.

Pünkösd rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.  

Hozzávalók:

  • 70 dkg finomliszt
  • 2 tk só
  • 1 ek cukor
  • 7 dkg puha vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 2 dl langyos víz
  • 2 dkg friss élesztő

A vízfürdőhöz

  • 1 cs szódabikarbóna

A sós mázhoz

  • 3 tk só
  • 4 tk liszt
  • kevés víz

Elkészítés:

Az élesztőt egy pici cukorral a langyos tejben felfuttatjuk. A liszttel elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a sót és a langyos vizet. A habos élesztővel együtt bedagasztjuk a tésztát. Fontos, hogy rugalmas állagú legyen a massza, hiszen jól kell tudnunk majd formázni. Előtte azonban hagyjuk kelni. Ha szobahőmérsékleten kelesztjük, kb. 1 óra alatt növekszik a duplájára. Az sem árt a tésztának, ha egy éjszakát áll a hűtőben, mielőtt elkészítjük a pereceket.

Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 10 részre osztjuk. Kicsit meggombolyítjuk az adagnyi tésztákat, majd hagyjuk még egy rövid ideig pihenni. Ezután egyenként ovális alakúra nyújtjuk őket. A kinyújtott tésztákat óvatosan elkezdjük feltekerni, de minden egyes tekerésnél lenyomkodjuk a belső szélüket, hogy majd szépen tartsák a formájukat. Ha feltekertük a tésztákat, egy kissé megsodorjuk a kapott rudakat úgy, hogy a közepe vastagabb legyen, mint a két vége, vagyis a szélek felé hegyezzük ki őket. Ezután hagyjuk őket újra pihenni. Mivel a feltekerési folyamatot minden egyes tésztaadagon el kell végeznünk, a rudak meg is pihennek, mire a műveletek végére érünk. A tésztarudakat végül hosszabbra sodorjuk, kb. 50–60 cm-esre. Ezután a rúd két végét magunk felé hajtjuk, a végüktől nem messze egyet tekerünk rajtuk, és ezeket a végeket rányomjuk a perecünk felső részére, így alakul ki a csinos perecforma.

Ezután a sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy lábasban pedig vizet melegítünk. Amikor a víz felforrt, beleszórjuk a szódabikarbónát, visszavesszük a forrás intenzitását, majd egyenként kifőzzük a pereceket, oldalanként 30 másodperc alatt. Ezután óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Ha egy tepsi megtelt, betoljuk a sütőbe, és szép pirosra sütjük kb. 15–17 perc alatt. Közben elkészítjük a mázat. A sót és a lisztet annyi vízzel keverjük simára, hogy meg tudjuk vele locsolni a pereceket. Ezt a sós öntetet a sütés utolsó 2-3 percében csurgatjuk a perecekre.

***

Pünkösd rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról az ünnep csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása!

 

 

 

 

Már követem az oldalt

X