Otthon

Szürethez közeledve: alkoss parafa dugókból

Teli van a fiók mélye parafa dugókkal? Elő velük! Egyik szép míves, a másikon olyan szép, cirkalmas felirat van, hogy kár volna veszni hagyni őket, ha némi fantáziával új életre is kelhetnek. Könnyen megmunkálható anyag, nagyszerűen lehet faragni, ragasztani, festeni – akár mindenkinek készíthetünk parafa dugóból ajándékot: a természetes anyagok kedvelőinek, borisszáknak és bor-nem-isszáknak is.

Szőlőfürt

Kedves ajtó- vagy ablakdísz lehet. A kiválogatott parafa dugókat ragasszuk egymás mellé, mint a szőlőszemeket. Ha úgy jobban megy, tegyünk ki magunk elé egy fürt szőlőt, és próbáljuk nagyjából leutánozni a formáját. A tetejére ragasszunk egy nagy rafia-masnit, az egyik szárát hagyjuk meg hosszabban, hogy fel lehessen vele akasztani.

 

Palack- vagy dobozdísz

A dugókból éles késsel vágjunk szép, egyforma vastag szeleteket. Ezekből a kis korongokból pompás szőlőfürt-imitációt rakhatunk ki, amely dekoratív dísze lehet egy boros doboznak vagy egy egyszerű palacknak is.

A korongokat ragasztópisztoly segítségével ragasszuk fel úgy, hogy kissé fedjék egymást, ahogy a szőlőszemek a valóságban is teszik. Egy-egy fahéj rudacska, megszáradt szőlőkacs, vagy parafából vágott szőlőlevél még izgalmasabbá teszi a kompozíciót.

 

Edényalátét

A kopogtatóhoz hasonlóan készül az edényalátét, egy kimustrált képkeret felhasználásával. A képkeretbe a hátlapot beleragasztjuk, majd kitöltjük kiválogatott, tetszetős mintájú dugókkal. A dugókat szorosan egymás mellé ragasztjuk ragasztópisztoly segítségével. Az asztalon jól mutat ez a vintage-stílusú alátét, amelyre bátran rátehető a forró fazék! Tengernyi dugóból, nagyobb keretbe hasonló módon készülhet emlékeztető (memory) tábla, rajszöggel könnyen rögzíthetünk rá fontos házi „hirdetményeket”.

 

Mécsestartó

Kiürült befőttesüveg, maradék csipke, és néhány dugó: romantikus és tűzbiztos világítás a meghitt estékhez. A megfelelő méretű üvegre körben egy vékony papírcsíkot vagy szalagot ragasztunk. Ehhez rögzítjük ragasztópisztoly segítségével a dugókat, szorosan egymás mellé állítva.

Ha átkötjük egy darab durva spárgával vagy dekoratív madzaggal, még mutatósabb lesz! Az üveg felső részére maradék csipkéből vagy szalagból egy kis dekoráció is kerülhet. Az üvegbe helyezzünk egy mécsest, és nincs is más dolgunk, mint learatni az elismerő szavakat!

 

Névjegytartó- vagy ültetőkártya-tartó

Ehhez csupán egy hosszában fektetve vagy állítva keresztben bemetszett dugóra van szükségünk. A bemetszésnél nem árt óvatosnak lenni, mert az éles kés könnyen beleszalad a kézbe!

Karácsonyra gondolva

Elfogyott a kis lapos kosárkából az aszalt gyümölcs? Rakosgassuk tele kiválogatott parafa dugókkal, és a dugókat ragasszuk is bele. Néhány mag, gyöngy, fűszer jöhet rá „karácsonyfadísznek”, és már kész is az egyszerű, ám annál dekoratívabb kopogtató. A hátsó oldalára tegyünk egy drótból hajlított fület, hogy azon nyomban fel lehessen akasztani az ajtóra.

 

Tudtad, hogy a kerti hulladékból is csodálatos dekort készíthetsz ősszel is? 

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!

 

Már követem az oldalt

X