Otthon

Régi és titokzatos szószok a változékony őszre

Minden komorabb napot fel lehet dobni egy kis újdonsággal, és ehhez nincs szükség se túl sok időre, se túl sok energiára. Lehet, elég egy apró változtatás – mondjuk egy új mártás kipróbálása, és a megszokott ízek helyébe egy izgalmas felfedezés léphet. Hoztunk is pár különleges ötletet, és egyben olvasóink segítségét is kérjük. Hogy miben? Mindjárt kiderül!

Abricoma szósz

Egészen mélyre kellett ásnunk, hogy megleljük ezt a titokzatos szószt. Egy 1916-os The Press számban találtunk rá, ahol a Frank A. Cook Ld.  kínálta eladásra pudingok mellé. Egy kellemesen édes és pikáns szószról van szó, ami cukorból, barackból és vaníliából készül. Felhasználható édességek és változatos desszertek ízesítéséhez. A konkrét fűszerezését a mai napig titok övezi, a gyártók nem hozták nyilvánosságra a titkos összetevőket, de mi kitalálhatunk hozzávalókat ehhez az összeállításhoz!

Café de Paris

Újabb üzleti titok. Az eredeti receptet szigorúan őrizték, amióta a Café de Paris megnyílt Genfben az 1930-as években. Puha vajban kevernek el olyan összetevőket, mint a curry, a mustár, a szardella, a citrom és még sok kérdőjeles összetevő… Ehhez később tejszínt adnak, és steakekhez kínálják. Érdekes módon annyira felizgatta a gasztronómia szerelmeseit, hogy több kutatómunkát indítottak az összetevők felfedezéséért. Van, aki szerint baromfimájból, friss kakukkfűből és kakukkfűvirágokból, teljes tejszínből, fehér dijoni mustárból, vajból, vízből, sóból, és borsból készül. Ezt azonban a jogtulajdonosok elég pontatlannak minősítették, úgyhogy amíg a titok titok marad, nincs mit tenni. Maximum kísérletezhetünk egy Café de Paris made in Hungaria változattal…

Ideal szósz

Paradicsom, malátaecet és sokfajta fűszer felhasználásával készülő barna színű, pikáns szósz. Sült húsokhoz, halakhoz és salátákhoz is használják. Ideal szószként igen nehéz rábukkanni, mostanában a HP Brown szósz nevet viseli, és Angliában olyan mindennapos alapanyag, mint idehaza a tejföl vagy a tejszín. Az eredeti brown szószt 1895-ben, Notthingamben készítette el egy Frederick Gibson Garton nevű fűszeres. Ma már paradicsomon, malátaeceten és melaszon kívül datolyával is ízesítik, és kukoricaliszttel vagy rozsliszttel sűrítik. Kapható gyümülcsös, diétás és BBQ-s változatban is. Szendvicsekbe is teszik, fasírt mártásaként is kínálják.

Mint mártás

Hagyományosan borsmenta friss leveléből, cukorból, ecetből és karamellből készül. Leginkább bárány és ürü mellé tálalták, de ma már számos más ételhez is felhasználják. Modernebb változata mellőzi a karamellt, és fehérborecettel készül: a mentaleveleket megszórjuk sóval és apróra vágjuk. Kancsóba tesszük, cukrozzuk, majd felöntjük forrásban lévő vízzel. Amikor kihűlt, hozzákeverjük az ecetet és beállítjuk a fűszerezést. A klasszikus brit receptek szerint az a legjobb, ha egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük, mert így az ízek tökéletesen összeérnek.

Sparerib-szósz

Az ismeretlenség homályában úszó ajánlás, amibe beletört a bicskánk. Ladocsi Teréz fűszerkalauza szerint cukorból, gyömbérből, ecetből, sóból, őszi- és kajszibarackból készül és húsok, rizses ételek, sajtok, omlettek ízesítésére használható. De hiába a mindent tudó internet, a tudományos művek keresője: egyszerűen sehol sem lehet a nyomára bukkanni. A Sparerib-oldalast ismerjük, és a klasszikus szósz összetevőivel is tisztában vagyunk. A Sparerib-oldalas alapvetően ketchup, barna cukor, fehér ecet, méz, szójaszósz, gyömbér, só, mustár, fokhagyma és bors felhasználásával készül. A boltokban kapható változat pedig cukor, víz, paradicsompüré, só, fermentált szójabab-paszta, szezámpaszta, módosított kukoricakeményítő, fűszerek, szezámolaj, karamellszín, szárított fokhagyma, ecetsav és xantángumi keverékéből áll. No de akkor hol van a barack? Nem tudtuk minden kétséget kizáróan kideríteni, ezért úgy döntöttünk, hogy olvasóink segítségét kérjük, hátha együtt sikerül megfejtenünk az összetevők és az elkészítés titkait. Arra kérjük, ha ismeri a Sparerib-szószt, tudja hogyan kell elkészíteni, esetleg receptje is van hozzá, küldje el nekünk!

Ajánljuk még:

48 üres sörösdobozból készül a zero waste aszalógép

Sörösdobozokból, raklapokból, maradék szúnyoghálóból készül és egész nyáron nélkülözhetetlen – mi az? Már most érdemes elkészítenünk kerti aszalónkat, hiszen már nyílnak a szárítható virágok, és nemsokára itt az eperszezon is.

 

Már követem az oldalt

X