Otthon

Dekoráció készülhet az utolsó levendulákból: gyerekprogram és lakásdíszítés egy lépésben

Lassan a levendulaszezon végére érünk, ideje visszavágni a levendulatöveket. Az illatos virágok maradékából gyönyörű kompozíciókat készíthetünk. Gyerekekkel is kellemes időtöltés a nyugtató hatású virágokkal bíbelődni. Mutatjuk, miket készítsetek!

A levendulabokrok lassan kinyitják utolsó virágaikat is. Ebben a hosszú ideje tartó szárazságban a növények picit fellélegeznek, hiszen most már pihenőre foghatják magukat. Ahhoz, hogy a bokrok szépen fejlődjenek tovább, ilyenkor érdemes őket visszavágni. A levélzet egyharmad részét levághatjuk, itt az ideje a bokrok formázásának. Fontos, hogy ne vágjuk vissza egészen a fás részekig, mert onnan nehezen fog kihajtani! 

A metszés után nálunk egy jó kis öntözés is jár a jól megérdemelt dicséret mellé. A levágott levendulanyesedék kerülhet a komposztra is, de mi félretesszük. A nyáresti tűzbebámuláskor remek illatot ad a parázsra dobott egy-egy maréknyi száraz levendulaszár. Olykor pedig a roston sülteknek adok vele egy kis levendulaillatú varázslatot, mert a levendula a konyhában is jó barát!

A forró napokon jó dolog a levágott levendulavirágok feldolgozása, kellemes a levendulaillatban dolgozni. Ilyenkor készülnek a levendulakoszorúk, faliképek, dekorációk. Szárnyalhat a fantázia, dolgozhatnak szorgosan a kis kezek.

Koszorú levendulából

A hagyományos font levendulakoszorú helyett készülhet egy látványos, pici csokrokból álló koszorú. Ehhez válasszunk egy vesszőből font, kisebb koszorú alapot.

 

Az apróbb levendulavirágokból kössünk legalább 12 mini csokrocskát, a szárukat fogjuk jó erősen össze. A csokrok dísze a rafiából kötött pici masni – gyakorolható a kis kezekkel a cipőkötés! Az elkészült kis levendulabokrétákat ragasszuk a koszorú testére, egymástól egyenlő távolságra.

 

Szív levendulával

Kreatívboltban vásárolhatunk vékony falemezből vágott szívet. Ha nincs, akkor vastag kartonpapírból magunk is készíthetünk egyet. Először készítsünk rá dekoratív, megfelelő hosszúságú függesztéket. Azután a felületét szép egyenletesen, türelmesen ragasszuk teli levendulákkal. 

Az a jó, ha a virágszálak még nem szárazak teljesen, így szépen lehet őket hajlítani, idomítani. Játszhatunk a színekkel és a formákkal: vagyis a virágokkal és a szárakkal, mozgalmas felületet hozva így létre. Az elkészült kompozíció szerves része a kis faházikó.

  Levenduladekor

 

Szív száraz virágokkal és madárkával

A falemezből vágott szívre először az akasztója kerül. Majd vastag kartonból vágjunk ki egy hasonló formájú, jóval kisebb szívet. Ezt maradék dekortextillel vagy kreatív papírral vonjuk be, és ragasszuk a szív közepére.

 

Jöhetnek a növények: itt most levendulát és cickafarkat használtam, mindkettő néhány napos szedésből, finoman megszikkadva. A kismadár még kedvesebbé teszi az alkotást.

 

Falikép vesszőből

Egy lapos vesszőkosár az alapja a faliképnek, amelyre rafiaszálból került a stílusos akasztó. A levendulacsokrot érdemes kézben megkötni. Figyeljünk arra, hogy az egyik fele a bokrétának teljesen lapos legyen, hiszen az fog felfeküdni a kosár felületére. Ragasztóval rögzítsük. Néhány szál cickafark és egy pici darab horgolt csipke feldobja, és természetes összhangot teremtenek.

  Levenduladekor

 

Falikép fakeretben, kéreggel

Ezt a faliképet egy erdőszéli levendulamező ihlette. Néhány ott gyűjtött kéregdarab és levendula alkotja a képet. A növényi részeket a természetben elfoglalt helyük képezte egységgé: a kérgek a mozdulatlanságot, a levendulaszárak ívei a szélben hajladozó levendulamezőket idézik.

 

A kész alkotásokat érdemes levélfénnyel lefújni, hogy minél tovább megőrizzék hamvas szépségüket. A kertben pedig drukkoljunk a levendulabokroknak: mert ha az időjárás is velünk van, akkor ősz elején egy szép másodvirágzásban lesz részünk!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X