Otthon

A gazokból készíts dekorációt – használd a „boldog füveket”!

Csenkesz, perje, tippan, ebír, rozsnok, hélazab, egérárpa: boldog füvek a kertben vagy gazok? Mindenképpen levágjuk, lekaszáljuk őket egy idő után, de szép szálaikból, kalászaikból, bugavirágzataikból csodás és természetes alkotásokat is készíthetünk, asztalra dekorációt, csokrokat, kalapra díszeket.

„Tavasszal mindig arra gondolok, hogy a fűszálak milyen boldogok: újjászületnek, és a bogarak, azok is mindig újra zsonganak” – Várnai Zseni sorai lüktetnek a fejemben, amikor a dúsan zöldellő májusi kertet pásztázom. Van, aki máris a fűnyírást látja benne, más egy ideje a „vágatlan május” felhívásnak eleget téve nézi, mi lesz ebből, jönnek-e a beporzók.

Nálunk a kert egy része eleve kaszáló, hagyjuk a maga természetességében nőni, így lehet nézegetni benne a boldog fűszálakat, amelyek szerencsés esetben ilyenkorra combközépig ágaskodnak. Mi szeretünk gyönyörködni a füvek virágaiban, a különleges formájú kalászokban – mielőtt kaszát vagy sarlót ragadnánk, mindig gyűjtök belőlük több kosárra valót, mert csodaszép alkotások születhetnek belőlük!

Asztaldísz

A nagyon hosszú szálú füvekből asztaldíszt készíthetünk. Ehhez egy szép köteg növényre lesz szükség, a köteget kössük össze szorosan, majd laza hármasfonással fonjuk össze, a végére alkossunk masnit. Érdemes természetes kötözőt használni, hiszen látható lesz, ékessége a dísznek. A fonatot helyezzük az asztalra egyesen vagy ívben meghajlítva. Szúrjunk bele rövid szárú virágokat: egy kevéssel is dekoratív lesz, és ezeket később többször cserélhetjük benne.

Egy csepp rét

Szeretem a különféle formájú füvekből készült összeállításokat. A tippanok laza textúrájú, finom bugavirágzata lenyűgözően szép tud lenni! A többi fűfélével vegyítve ő lesz az összekötő, a lágyító, a könnyed eleganciát biztosító elem. Egy régi faládába megfelelő nagyságú, komposztálható tűzőhabdarabot vágtam, és ebbe szurkáltam bele a szálakat.

Ügyelni kell arra, hogy párhuzamosan, függőlegesen álljanak, így a rét nyugodt látványát fogja mutatni az alkotás. A különféle füvek kisebb csoportokba rendezve jelennek meg, a természetre hasonlítva. A kalászok magasságával érdemes játszani! A levágott szárak és széles levelek egy részét a kompozíció alján, vízszintesen helyeztem el, mintegy ellenpontként. Ez a vonalas elrendezés egyszerűen elkészíthető, és nagyon mutatós.

gazokbol-diszeket-asztaldisz

 

Rusztikus csokor 

Az ebír zömökebb, harcias megjelenése szinte adja, hogy egyszerű, rusztikus csokorba kössük. A levágott fűszálakat egyszerűen fogjuk össze natúr spárgával, kössük meg lazán, a szárvégeket vágjuk egyenesre. Szép, természetes dísze lesz a modern enteriőrnek megszáradva is.

gazokbol-diszeket-asztaldisz

 

Szalagos csokor

Az egérárpa egy bosszantó növény, főként a kutyusok számára. A megszáradt toklász belefúródhat a négylábúak bőrébe, az ujjaik közé, súlyos bajt okozva. Ezért a növény kalászát még zölden vágjuk le mindenképp! Ebből a selymesen szép kalászkötegből csodás csokrot köthetünk. A szárakat szépen spirálban rajuk egymás mellé, így megtartják egymást, és gyönyörű forma alakulhat ki. Ha elkészült, egy színes szalaggal szorosan tekerjük át a szárakat, majd színes gombostűvel rögzítsük egymáshoz a szalag átfedéseit. Ez egyben az egyszerű csokor nagyvonalú dísze is lehet.

Kalapdísz

A különféle füvekből, akár közéjük tévedt pipacsból kötött apró bokréta szépen mutat a naptól védő szalmakalapon. Az összekötött szálakat egyszerűen csak szúrjuk be a kalap szalagja alá. Ugyan hamar elhervad, de egyszeri alkalomra, egy kerti partira vagy egy kellemes sétára feldobhatjuk vele a szettünket, akár mindennap más fűvel megbolondítva.

gazokbol-diszeket-asztaldisz

 

Ajánljuk még:

„Nem volt képes megszülni normális módon?” – Anyósokról, őszintén

Életünk sokszereplős vígjáték, amelynek forgatókönyvét nem is mindig mi írjuk. A nagyszülők és szülők törekvései sokáig jóval erősebbek lehetnek saját növekvő akarásunknál, de egy nagyobb és pláne egy utánunk érkező kistestvér is bőven képes műsorvezetőként beköltözni a mi életünkbe – legalábbis időlegesen. Aztán ott vannak a távolabbi és a szerzett rokonok is, mert a párválasztáskor ugyebár egy anyóst és egy apóst is kapunk ajándékba. Így volt ezzel olvasónk is, akinek nem volt egyszerű dűlőre jutni a családdal. Az ő történte következik.

 

Már követem az oldalt

X