Megosztó

Titkos örömök, avagy mit gondol a tudomány az önkielégítésről?

Sokak számára már önmagában a szexről való kommunikáció is kellemetlen, kényelmetlen. Ha pedig már az önkielégítés kerül szóba, az egyenesen ciki. Kerülendő téma, pedig valószínűleg többen vannak, akik csinálják, mint akik nem. 

Lehetnek olyanok, akik szerint a maszturbáció természetellenes és negatívan hat a párkapcsolatra. Vagy éppen a rosszul működő párkapcsolat tünete. Holott ez abszolút nem törvényszerű. Mégis, az önkielégítéshez való viszonyulás a mai napig hordozza a szégyen, a bűntudat kockázatát.

Nem mindegy azonban, milyen késztetésből, vagy éppen milyen gyakran teszi ezt valaki. Bizonyos határokon belül az önkielégítésnek számos pozitív funkciója lehet, amelyek még akár a párkapcsolatban is kamatoztathatóak. Ugyanakkor, mint általában mindenben, itt is a végletek jeleznek problémát. De amíg az a test felfedezéséről, a saját szükségletek kiaknázásáról és az örömszerzésről szól, addig teljesen természetes.

Pozitív hatások

Az önkielégítésnek fontos szerepe van az önismeretben. Nem véletlen, hogy a serdülők, akik éppen keresik önmagukat és formálódik az identitásuk, nagyon gyakran a testük felfedezésével is foglalkoznak.

A maszturbációnak jelentősége van abban, hogy kialakuljon valakinek az orgazmuskészsége, vagy éppen gazdagodjon az.

Egyes leírások szerint ez a nők számára kifejezetten fontos, annak érdekében, hogy jobban megértsék testük működését és igényeiket. De a maszturbálás segíthet megnyugodni is, levezetni a stresszt, jobban aludni, magabiztosabbnak lenni és jó hangulatot szerezni.

Ráadásul attól még, hogy az önkielégítés önmagunknak szól, nem kell, hogy magányos tevékenység legyen! Párkapcsolatban élve akár a közös önkielégítésnek is lehet szerepe:

nemcsak a mindennapok szexualitását dobhatja fel, de sok információval is szolgálhat a másik preferenciáiról.

Lehet, hogy valakinek könnyebb megmutatni a másiknak, mint elmondani. Ha nyitottak vagyunk rá, hogy megtanuljunk úgy érni a másikhoz, ahogy az számára a legjobb, az erősíti a párkapcsolatot is.

Sokan vannak, akik élénk fantáziával élik át a maszturbációs élményeket, és ez a gondolati szinten történő gyakorlás segítheti az együttlétben is az orgazmust, illetve a közös képzelődést is, hiszen a szex éppúgy zajlik fejben, mint fizikailag. A kreativitáshoz pedig ihletforrás lehet a saját világ, ha van alkalmunk felépíteni.

Az önkielégítés jó megoldás lehet azoknál a pároknál is, akik különböznek abban a tekintetben, milyen gyakran vágynak intim együttlétre. Ahelyett, hogy feszültségek, konfliktusok alakulnának ki az eltérő igények miatt, kimondhatják és felvállalhatják nyíltan az önkielégítést, és ennek nem kell senkiben negatív érzéseket okoznia.

Nyilván, erről nehéz beszélni, hiszen ott van a titok miatti bűntudat, miközben a másikban megjelenhet önmaga lebecsülése, ami valahogy így hangzik: „biztosan nem vagyok elég jó, ha helyettem az önkielégítést választja”. Emiatt ez könnyen egy konfliktusos, nehéz érzésekkel teli témává válhat, ugyanakkor érdemes szem előtt tartani: az őszinteség, a nyitottság sokkal inkább szolgálja a párkapcsolatot, mint a titkolózás vagy a találgatások – legyen szó bármiről.

Ha rászánjátok magatokat a beszélgetésre, az nem feltétlenül lesz mindenki számára könnyű, és ez teljesen érthető. Lehetnek, akik megpróbálják teljesen kerülni a témát, de vannak helyzetek, amelyek viszont szinte megkövetelik az erről való beszélgetést. Például, ha az egyik fél titokban végez önkielégítést, és a másik ezt észreveszi. Ilyenkor hirtelen heves érzelmek keletkezhetnek, amelyekről mindenképpen érdemes egymás között beszélni. Fontos azonban látni: ezekben a helyzetekben

nem maga az önkielégítés hat rombolóan a kapcsolatra, hanem a titok, ami falat húzhat a két fél közé.

Mivel a témát számtalan tabu és kimondatlan elvárás övezi, fontos a beszélgetést nyugodt körülmények között lefolytatni. Így mindenki számára kellő idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy képes legyen összeszedni a gondolatait, megnyílni, közben befogadni, amit a másik mond. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a pár tagjai nyitottak legyenek a válaszra, hangozzék az bárhogy. Azt kell éreznie a másiknak, hogy nem kell hazudnia a konfliktus elkerülése érdekében.

Érdemes hangsúlyozni: az önkielégítés nem az együttlét helyett van. Nincs lecserélve a másik, hanem ez valami egészen másról szól, és jó, ha azt is meg tudjátok fogalmazni, miről. Meg lehet például említeni az előnyöket, amelyek az önmegismerés által a párkapcsolatra is visszahatnak. Ha valamelyikőtök nehezebben birkózik meg a helyzettel, beszélgessetek róla többet, vitassátok meg, pontosan milyen érzései kapcsolódnak hozzá. Lehet, saját magában kezdett el kételkedni, esetleg a párkapcsolat miatt aggódik. Ezek mind-mind olyan témák, amelyek egy jól működő kapcsolatban megbeszélhetőek! Később pedig mindezt a tudást akár a közösen megélt szexualitásba is bele lehet forgatni!

Az önkielégítés végletei

Ugyanis elég gyakori a maszturbációval kapcsolatos bűntudat. Az, hogy kit milyen mértékben érint, sok tényezőn múlik. Befolyásolja például az illető vallása és hitélete, a kulturális normák és a saját családban jellemző nevelési módok is. Lehetnek, akik kifejezetten „mocskosnak” érzik magukat tőle. A bűntudatot tovább fokozza, ha gyengének is tartják magukat, amiért nem álltak ellen a késztetésnek. Az ilyen attitűdök iránt fontos tudatos figyelemmel lenni, mert nem jó elcsúszni a másik végletbe sem: ha valaki nagyon ritkán végez önkielégítést, csökkentheti az esélyét, hogy olyan legyen a szexualitása, amilyennek szeretné. Ha nem ismerkedik meg a saját testével, nem tudják megismertetni azt a másikkal. Az orgazmus pedig részben tanult készség.

A pozitív hatásoknak természetesen ott van a másik oldala is, ha szélsőséges mértéket ölt. Például jó, hogy segít levezetni a stresszt, de nem jó, ha kizárólag ilyen módon tud valaki megbirkózni a feszültségével. Jó, hogy jobb hangulatra derít, de nem jó, ha a vidámság csak önkielégítés által érhető el.

Ha az illető azért hagy ki különböző programokat a családdal, hogy helyette otthon tudjon maszturbálni, előbb-utóbb izolálódik.

Ha ehhez pornófogyasztás is társul, a férfiak esetében megemelkedhet annyira az ingerküszöb, hogy azt egy valóságos nő nem tudja átugrani. Másokat a munkában akadályoz meg a túl sok önkielégítés, vagy éppen a párkapcsolat létesítésében – erről korábban készítettünk is anyagot egy szexfüggő férfi szemszögéből bemutatva a helyzetet. 

Ez pedig akár egy öngerjesztő körré is fejlődhet: minél kevesebb helyzetben vesz részt, annál kisebb eséllyel talál kapcsolatot, így annál valószínűbb, hogy az önkielégítés lesz a vigasza.

Ha mindez már a kényszeresség felé mutat, érdemes külső segítséget kérni.

 

Ajánljuk még:

Amit bárcsak elmondtak volna a szerelemről még kamaszkoromban

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ahogyan mi működünk, úgy működik a másik is, és ez bizony számos félreértést szül. Jó tehát tudni a női és a férfilélek eltérő pszichés ritmusáról már a kamaszoknak is, hogy minél biztosabb lábon állhassanak első párkapcsolataikban.

 

Már követem az oldalt

X