Kult

Nem hiába közönségkedvenc karácsonyi film: Noel naplója

Azt mondják, a Noel naplója attól jó, hogy teljesen más, mint a megszokott karácsonyi filmek. Megnéztük: és tényleg. 

A Noel naplója nem klasszikusan karácsonyi film, ami ezúttal azt is jelenti, hogy nem szirupos. Üdítően valóságszerű, kedves történetet kaptunk az idei ünnepi családi filmnézéshez a Netflixtől: maga a cselekmény is túlmutat a kliséken, a karakterek jelleme és háttere pedig kifejezetten érdekes. A főhős egy sikeres regényíró, Jacob Turner, aki anyagiakban ugyan nem szűkölködik, de egyedül, a kutyájával él.

Mielőtt a „gazdag, de magányos” közhelye beköszöntene, a film gyorsan leszögezi: Jacob személyisége ilyen, szereti az egyedüllétet.

Nincs a múltjában fájdalmas szakítás vagy egy soha el nem ért nő, aki miatt agglegényéletre rendezkedett volna be. Egyszerűen csak jól érzi magát a könyvei között, kutyája társaságában, a karosszékben olvasgatva, egy pohár bort kortyolgatva a kandalló mellett.

Családi tragédiák a háttérben és egy különös pár

Hogy múltja mégsem teljesen felhőtlen, azt egy telefonhívásból tudjuk meg, amelynek során a hagyaték intézője közli vele édesanyja halálát. A halálhír letaglózza ugyan, de mivel nem tartotta a kapcsolatot a családjával, nem omlik össze. Visszautazik szülővárosába, hogy az édesanyja által hátrahagyott holmikat és a családi ház ügyeit intézze. Épp ennek kellős közepén tart, amikor betoppan Rachel, a fiatal nő, akinek édesanyja annak idején Jacob babysittere volt. Mindössze ennyit tud róla, hiszen még csecsemőként örökbe adták.

A film a Rachel édesanyja utáni kutatás története – ám ez csupán a keretet adja. Családi és érzelmi drámák kerülnek napfényre: kiderül, miért nem tartotta Jacob a kapcsolatot a családjával, milyen tragédia árnyékolja be az életüket. Megismerjük Rachel születésének körülményeit, felvillannak kettőjük külön-külön szálon futó múltjának szereplői. A két ember egyre közelebb kerül egymáshoz, ám Rachel jegyben jár, Jacob pedig megrögzött agglegény. Kettejük kapcsolata egészen finom lelki rezdülések hullámain formálódik – hogy merrefelé, azt döntéseik határozzák meg.

Szívet melengető alkotás

Jacob szerepében Justin Hartley-t láthatjuk, aki a Rólunk szól és a Smallville című sorozatokban is remek alakítást nyújtott. Most sincs ez másképp: tökéletesen hozza az érzékeny író karakterét, arcán tükröződnek a lelki történések, változó érzelmek. Barrett Doss pedig méltó párja Rachel megformálásában, őt a 19-es körzetből ismerhetjük. Mindkét főhős rokonszenvet és empátiát kelt a nézőben, amely az igényes színészi játéknak is köszönhető.

Persze, nem eget rengető művészi alkotásról van szó, a történet egyszerű, a karakterek csak annyira bontakoznak ki, ami belefér egy filmnyi időbe, elmaradnak a nagy csavarok, meghökkentő mélységek – de egy karácsonyi családi szórakozáshoz nincs is szükség minderre. A maga műfajában azonban a megszokottnál magasabban teljesít: a képi világnak, a történetnek és a karaktereknek is

van egyfajta visszafogottsága, ami jólesően minőséginek hat a harsányságtól, nagy érzelmi drámáktól és kiszámítható egymásra találásoktól hemzsegő ünnepi filmek kínálatában.

Igazán szívet melengető alkotássá pedig az teszi, hogy a tragédiák és konfliktusok úgy oldódnak fel, ahogyan az életben is mindig kellene: szeretettel, megértéssel, megbékéléssel. Ezért (is) jó választás az ünnepekre, hiszen olyan közös filmélménnyel fűszerezhetjük a családi együttlétet, amelyben a legfontosabb értékek és az érzelmi kötelékek állnak a középpontban.

Fotó: Netflix

Ajánljuk még:

A Duna halbölcsőjét tündérek ringatták – Mennyit tudsz a Szigetközről? Kvízezz!

A Duna szárazföldi deltájának is nevezett Szigetköz, a Bakony felől a Kisalföldbe mélyen benyúló Sokoró-Pannonhalmi dombság ezernyi érdekességgel, különös legendákkal, gyógyító erejű növényekkel várja az ide látogató vendégeket. A Duna mellékágainak ölelésében húzódó szigetvilág legendái tündérekről és boszorkányokról mesélnek, míg a dombvidék magasabb pontjain ősi földvárak halmait rejti az erdő. A térség központjait három, izgalmas látnivalókkal teli város, Mosonmagyaróvár, Győr és Pannonhalma jelenti.

 

Már követem az oldalt

X