Kult

Eldőlt, ki képviselheti Magyarországot idén az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon

Prémium alapanyagokból alkottak a 28. Chaine Ifjúsági Szakácsversenyen, ahol az is eldőlt: Kis-Berkes Márk indulhat az isztambuli világbajnokságon!

Idén is a METRO Gasztroakadémián rendezte meg a 28. Chaine Ifjúsági Szakácsversenyt a Chaine Egyesület: a június 30-án zajlott rangos megmérettetésnek nem kisebb volt a tétje, mint képviselni hazánkat az október 7-én Isztambulban megrendezésre kerülő „Jeunes Chef Rôtisseurs” 2023. évi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon! Ez a megtisztelő lehetőség ezúttal Kis-Berkes Márknak, az Arany Kaviár szakácsának adatott meg.

Durbincs és bárányborda

A csaknem három évtizedes múltra visszatekintő versenyre 27 év alatti tehetséges fiatal séfek jelentkezhettek. A versenyzőknek önállóan, a meglepetés kosár (black box) alapanyagainak felhasználásával kellett háromfogásos menüt készíteniük négy személy részére. A black box METRO Chef báránybordát, borjúmájat, padlizsánt és datolyát, valamint METRO Premium durbincsot rejtett.

A menüsornak tartalmaznia kellett a hideg vagy meleg előételt, a főételt és a desszertet, s ezeket a fogásokat 3,5 óra alatt, segítség nélkül kellett elkészíteniük a versenyen indulóknak a programot hosszú évek óta támogató METRO kiváló alapanyagait felhasználva. 

Séflegendák a zsűriben

Az ételeket az elmúlt évekhez hasonlóan a szakma elismert hazai képviselői értékelték: Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke), Szulló Szabina, Jose Guerrero, Kovács Árpád, Pesti István. A konyhai munkát Barka Áron és Hanzély Attila bírálták, a verseny technikai igazgatója pedig Kovács Lázár (Lázár Chef) volt, aki kóstoló zsűritagként és a magyar versenyző egyik felkészítőjeként maga is részt fog venni az isztambuli világversenyen.

A bajnok a fenntartható gasztronómiában is jeleskedik

A többórás megmérettetés első helyezettje Kis-Berkes Márk lett, az Arany Kaviár szakácsa – az étterem egyébként már a harmadik magyar bajnokot delegálhatja a Világbajnokságra 10 éven belül. A fiatal séftehetség érdemesült a METRO fenntartható gasztronómiai gondolkodásért adott különdíjára is: az oklevél mellé a METRO saját márkás termékválogatását tartalmazó METRO Professional hűtőtáskát nyújtott át Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezető.

A győztes menüsor:

Előétel: Marinált aranydurbincs, koriander pesto és emulzió

 

Főétel: Bárányborda petrezselyemmel, marinált kápia és krém, padlizsántekercs, borjúmáj

 

Desszert: Ganache krém meggyel, málnahab, marinált datolya, mandula morzsa

 

A képzeletbeli dobogóra fért még 2. helyezettként Kis Gergely (Four Seasons), 3. helyezettként Bodolóczki Bálint (Rumour Étterem) és 4. helyezettként Cseh László (Felix Budapest).

​​​​​​​Gratulálunk a fiatal séftehetségeknek, és eredményes felkészülést kívánunk Kis-Berkes Márknak a Bocuse d'Or előszobájának számító világbajnokságra!

Ajánljuk még:

„Úgy csinálok mindent, ahogy ők csinálták egykor” – Remes Ferenc pécsi órás öt generáció örökségét folytatja

„Ma van a Dédapám születésének évfordulója – ő a példaképem. Bár már 1985-ben meghalt, mégis annyira szeretem és tisztelem, mintha ismertem volna. Ma rajtam van egykori nyakkendője, karórája, kalapja. Itt vagyok, az üzletben, ahol dolgozott, ránézek az órára, amire ő is ránézett 60 éve.” A megható megemlékezést egy mindössze 20 éves fiatalember írta. A legifjabbik Remes Ferenc ma abban az üzletben dolgozik órásként, amelyben egykor a dédpapa szerelte az időmérő eszközöket. Ismerjük meg a Remes órásdinasztia történetét, amely Monarchián, korszakokon ívelt át, s amelynek értékeit ma is hűen őrzi a család legifjabb tagja!