Kult

Amikor a színészek dalban mondják el – 7 kötelező musical, amit mindenkinek látnia kell

Egy munkával, kertészkedéssel és gyerekekkel töltött nap után néha nagyon elfáradok. Nem feltétlenül vagyok álmos, de ahhoz már túl kimerült vagyok, hogy valami produktívat csináljak. Miután a kicsik elaludtak, férjemmel elkezdtünk „leporolni” klasszikus musical filmeket. Aztán összeállt egy lista ezekből a filmekből, amiket mindenkinek (újra) látnia kell! 

A zene mindig jó érzéssel tölti el az embert, egészen más területét stimulálja az agyunknak, mint a beszéd hallása. Érzelmileg is sokkal jobban be tudunk vonódni a történetekbe, ha azt megható, szórakoztató vagy esetleg szomorú dalokkal mesélik el nekünk. Kimagaslóan szép énekhanggal megáldott színészekkel teli musicalt megnézni különleges élmény. Mindenkinek jó mozizást kívánok!

A muzsika hangja (1964)

Ha meghallom a musical szót, azonnal ez az igaztörténet alapján készült film jut eszembe. Nem telik el úgy nap, hogy ne dúdolgatnám a film valamelyik híres dalát. Julie Andrews és Christopher Plummer egészen különlegeset alakítottak, nemcsak felettébb szerethető és tehetséges színészekről van szó, de az énekhangjuk is páratlan. A film gyerekszereplői pedig egyszerűen rabul ejtik az ember szívét. Maria egy kolostorban él és apácának készül, ám egy napon elküldik, hogy hét gyermek nevelőnője legyen. A gyerekek apja, a szigorú és kőszívű kapitány, igyekszik Mariát keretek közé szorítani, nem sok sikerrel. A nő bölcsessége és kedvessége sokak életét megváltoztatja. A lebilincselő történet mellett Ausztria legszebb arcát csodálhatjuk a képernyőnkön kék egével, végeláthatatlan füves rétjeivel és felhőkig magasodó hegyeivel. 

Moulin Rouge! (2001)

Ebben a filmben tényleg minden benne van, ami egy igazán izgalmas, szép és különleges történethez kell. A századforduló eleji Párizs egyik fényűző mulatójába nyerhetünk bepillantást: egy harsány, színes, bohém világba. Ezen a helyszínen találkozik a két főszereplő, egy ifjú költő és a mulató legnépszerűbb kurtizánja. A filmben gyönyörű és szívszorító dalok hangzanak el, a ragyogó jelmezek és a látványtervezés pedig elnyerte az Oscar-díjat!

Bűbáj (2007)

Ebben a történetben a mese valósággá válik: megrajzolt világból New York nyüzsgő metropoliszába csöppen Giselle hercegnő, ahol számos vicces és zavarba ejtő szituációval kell szembenéznie. És persze hamar feltűnik a színen egy sármos fiatalember, amiért a hercegnő azért is nagyon hálás, mert nehezen igazodik el Manhattan utcáin. Kedves, könnyed film, ami mindenki arcára mosolyt csal.

Hajlakk (2007)

A Hajlakk teljesen új megvilágításba helyezi a hozzá hasonló korábbi musicalek sémáját. Már az hatalmasat dob a szereplőgárdán, hogy a Grease című musicalből már jól ismert John Travolta itt is feltűnik, mint a főszereplő lány édesanyja! Nagyon mókás és szórakoztató történet ez, tele izgalommal, a 60-as évekre jellemző csinos szabású, gyönyörű ruhákkal és megannyi élvezetes zenével.

Mamma Mia! (2008)

Ez a film az ABBA-rajongóknak valódi csemege, a svéd zenekar slágerei kísérik végig ezt a bájos és bolondos történetet. Ősz ide vagy oda, a nyaralási vágy azonnal átjárja a nézőt, hiszen a film egy csodálatos kis görög szigeten játszódik, ahol a húsz éves Sophie éli nyugodt életét szórakozott, ám roppant szeretetreméltó édesanyjával. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor Sophie úgy dönt, végre szeretné megtudni, ki az édesapja. Sok nevetés, még annál is több szerelem és a legnagyobb ABBA-slágerek melegítik át a néző szívét.

Kaliforniai álom (2016)

A film négy Grammy- és hat Oscar-díjat söpört be. A csodás páros, sokak kedvence Emma Stone és Ryan Gosling ismét összeállt egy romantikus filmmusical erejéig és sikerült valami lélegzetelállítót alkotniuk. Sebastian, a Jazz zene szerelmese és minden álma megnyitni saját bárját, ahol olyan zenét játszhat, amit szeret, Mia pedig a Hollywoodi színésznők fényűző életére vágyik. A két főszereplő élete úgy összefonódik, mint egy szorosan sodort hajókötél. Vajon elég erős a szerelmük ahhoz, hogy átvészeljék a sikerért meghozott áldozatokat?

Szépség és a szörnyeteg (2017)

Gyermekkorom egyik legmeghatározóbb musical-élménye a Szépség és a szörnyeteg Disney-mese volt. Kívülről tudtam a rajzfilm minden mondatát és dalát. Már harmadik gyermekemet vártam, amikor a film premierje volt, és én elsők között ültem a moziban, hogy újra átélhessem ezt a fantasztikus történetet, és nem kellett csalódnom. A Harry Potter filmekből jól ismert Emma Watson játsza Belle-t, és emiatt a film miatt nem vállalta a Kaliforniai álom női főszerepét. A színészek tisztában voltak vele, hogy ez nem egy akármilyen musical lesz, hanem “A Szépség és a szörnyeteg”, amelyhez őket is erős érzelmi szálak fűztek évtizedek óta. A szörnyeteget játszó Dan Stevens nevével nemigen találkozhattunk korábban, de különleges és tiszta énekhangjával azonnal belopja magát a nézők szívébe.

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT








Ajánljuk még:

„A nézettség miatt nem fogom kitolni a határaimat” – interjú Horányi Julival

 „Csak azt vállalom be, ami számomra rendben van, amivel tudok azonosulni” – mondja Horányi Juli, aki lassan tíz éve a magyar zenei élet aktív résztvevője, énekesnő, még régebb óta színésznő, jelmeztervező. Az utóbbi időben Tik-tok-csatornáját is egyre többen követik, így a véleményét sokan megismerhetik – viszont ez közelebb viszi a „celebléthez”, amit inkább kerülne. Művészi kihívásokról, önismeretről és a nők zeneipari helyzetéről beszélgettünk.

 

Már követem az oldalt

X