Ha nem is pontosan így, de betároltuk megfelelően, a lehetőségeinkhez mérten, akkor nem jöhetünk zavarba. Hiszen ezek a gyökerek nagy tápértéket jelentenek, változatosan elkészíthetők, és a gyökérzöldségek recepttára kifogyhatatlan. Ha eddig csak a zöldséglevesben főtt vagy a répatortában köszönt vissza, itt az idő, hogy változtassunk, és akár minden nap megjelenjen az asztalon valamilyen formában egy-egy gyökérzöldség. Ehhez válogattam néhány aktuálisat a kedvenceinkből.
Céklaleves tormás galuskával
Hozzávalók
A galuskához:
- 1 tojás
- 1 evőkanál ecetes, reszelt torma
- só
- 8 dkg búzadara
- a leveshez: 8 dl tyúkhúsleves (leveskockából is lehet)
- 1 nagyobb cékla (30-35 dkg)
- 1 dl tejföl
- 2 tojássárgája
- só
- őrölt fehérbors
A tálaláshoz: 2-3 szál petrezselyemzöld vagy citromfű
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A tojást felverjük, az ecetes tormával elkeverjük, megsózzuk. Annyi búzadarát adunk hozzá, hogy egészen sűrű masszát kapjunk, majd dagadni hagyjuk. A céklát alaposan megmossuk és héjastul, annyi vízben, amennyi ellepi, 30-35 perc alatt puhára főzzük, vagy sütőben megsütjük. Amíg a cékla fő vagy sül, a forrásban lévő húslevesbe kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a tormás masszából. Ha megfőttek, szűrőkanállal kiemeljük, leszűrjük őket. A puha céklát hideg víz alatt lehűtjük, megtisztítjuk, húsát kis kockákra vágjuk. A húslevessel felöntjük, átforraljuk, azután turmixoljuk. A forró levesbe belekeverjük a tejföllel elhabart tojássárgákat, ha szükséges, sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük.
A galuskákat ráhelyezve, finomra vágott petrezselyemmel meghintve vagy néhány citromfű-levélkével máris tálaljuk.
Szalonnába göngyölt fácán zöldségágyon
Hozzávalók
- 2 fiatal fácán
- 20 dkg füstölt szalonna
- 5 dkg vaj
- 2 dl száraz fehérbor
- só
- őrölt bors
- majoránna
- rozmaring
- 80 dkg vegyes zöldség
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A megtisztított fácánt sóval kívül-belül bedörzsöljük, a mellét szalonnával megtűzdeljük, a madarat hajszálvékony szalonnaszeletekbe burkoljuk. Forró vajon megforgatjuk, majd tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a bort, lefedjük és forró sütőben 190 fokon 60 percig sütjük. Eközben a zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. A szépen sülő fácán mellé-alá rakosgatjuk a zöldségeket, ráigazítjuk a félig megsült madarakat. Néhány szál rozmaringot tűzünk mellé, és lefedve 20 percig sütjük, majd a fedőt levéve, a szaftjával szorgalmasan locsolgatva pirosra sütjük, ügyelve arra, hogy ki szárítsuk.
Párolt zöldség levendulaillatban
Hozzávalók
- 2-2 szál sárga- és fehérrépa
- 2 zsenge kellevél
- 1 karcsú póréhagyma
- 1 kisebb karalábé
- 6 dkg vaj
- 6-8 szál friss levendulavirág vagy egy kiskanálnyi szárított
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, a kelleveleket metéltre vágjuk, a pórét felkarikázzuk. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a zöldségeket és fedő alatt, saját levében nem túl puhára pároljuk. Ha már majdnem puha, megsózzuk, rámorzsoljuk a levendulavirágot, és készre pároljuk. Frissen sültek, halak mellé remek aromájú köret, de mint zöldségétel is megállja a helyét, akár sajttal megszórva is!
Ajánljuk még: