Vissza a gyökerekhez

Kert

Vissza a gyökerekhez

„A gondos gazdaasszony az éléskamrát megtölti, úgy más részről a zöldségpincét is kitisztíttatja, a polcokat helyreigazíttatja, a homokot, földet hordat belé, és a gyökeres veteményeket, a zellert, a petrezselymet, tormát, veres, sárga és tövisrépát, retket, karalábit, kártifiólt, tzikoriát kiszedetvén a kertből, feltisztítva a jövő télre berakja, vagy mije ezek közül hibázik, pénzen is beszerzi” – ezt írja októberre N. Nagyváthy János az 1820-ben kelt Magyar házi gazdaasszony című művében.

Ha nem is pontosan így, de betároltuk megfelelően, a lehetőségeinkhez mérten, akkor nem jöhetünk zavarba. Hiszen ezek a gyökerek nagy tápértéket jelentenek, változatosan elkészíthetők, és a gyökérzöldségek recepttára kifogyhatatlan. Ha eddig csak a zöldséglevesben főtt vagy a répatortában köszönt vissza, itt az idő, hogy változtassunk, és akár minden nap megjelenjen az asztalon valamilyen formában egy-egy gyökérzöldség. Ehhez válogattam néhány aktuálisat a kedvenceinkből.

Céklaleves tormás galuskával

Hozzávalók

A galuskához:

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál ecetes, reszelt torma
  • 8 dkg búzadara
  • a leveshez: 8 dl tyúkhúsleves (leveskockából is lehet)
  • 1 nagyobb cékla (30-35 dkg)
  • 1 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • őrölt fehérbors

A tálaláshoz: 2-3 szál petrezselyemzöld vagy citromfű

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A tojást felverjük, az ecetes tormával elkeverjük, megsózzuk. Annyi búzadarát adunk hozzá, hogy egészen sűrű masszát kapjunk, majd dagadni hagyjuk. A céklát alaposan megmossuk és héjastul, annyi vízben, amennyi ellepi, 30-35 perc alatt puhára főzzük, vagy sütőben megsütjük. Amíg a cékla fő vagy sül, a forrásban lévő húslevesbe kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a tormás masszából. Ha megfőttek, szűrőkanállal kiemeljük, leszűrjük őket. A puha céklát hideg víz alatt lehűtjük, megtisztítjuk, húsát kis kockákra vágjuk. A húslevessel felöntjük, átforraljuk, azután turmixoljuk. A forró levesbe belekeverjük a tejföllel elhabart tojássárgákat, ha szükséges, sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük.

A galuskákat ráhelyezve, finomra vágott petrezselyemmel meghintve vagy néhány citromfű-levélkével máris tálaljuk.

Szalonnába göngyölt fácán zöldségágyon

Hozzávalók

  • 2 fiatal fácán
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl száraz fehérbor
  • őrölt bors
  • majoránna
  • rozmaring
  • 80 dkg vegyes zöldség

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A megtisztított fácánt sóval kívül-belül bedörzsöljük, a mellét szalonnával megtűzdeljük, a madarat hajszálvékony szalonnaszeletekbe burkoljuk. Forró vajon megforgatjuk, majd tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a bort, lefedjük és forró sütőben 190 fokon 60 percig sütjük. Eközben a zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. A szépen sülő fácán mellé-alá rakosgatjuk a zöldségeket, ráigazítjuk a félig megsült madarakat. Néhány szál rozmaringot tűzünk mellé, és lefedve 20 percig sütjük, majd a fedőt levéve, a szaftjával szorgalmasan locsolgatva pirosra sütjük, ügyelve arra, hogy ki szárítsuk.

Párolt zöldség levendulaillatban

Hozzávalók

  • 2-2 szál sárga- és fehérrépa
  • 2 zsenge kellevél
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 1 kisebb karalábé
  • 6 dkg vaj
  • 6-8 szál friss levendulavirág vagy egy kiskanálnyi szárított

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, a kelleveleket metéltre vágjuk, a pórét felkarikázzuk. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a zöldségeket és fedő alatt, saját levében nem túl puhára pároljuk. Ha már majdnem puha, megsózzuk, rámorzsoljuk a levendulavirágot, és készre pároljuk. Frissen sültek, halak mellé remek aromájú köret, de mint zöldségétel is megállja a helyét, akár sajttal megszórva is!