Kert

Öt ötlet, hogy jóra használd a kerti zöldhulladékot

A minap hazafelé tartva műanyag zsákokba tuszkolt zöldhulladékok egész sora kísérte utamat. Döbbenten állok a jelenség előtt, mert egyszerűen nem tudom megérteni, miért dob ki valaki halomszámra olyan kincseket, amiket a lemetszett, lehullott növényi részek jelenthetnek kertünk számára. Nem rossz megoldás a zöldhulladék külön gyűjtése és elszállítása – de a helyben felhasználás még jobb! Mutatom, mire gondolok.

1) Talajtakarás és szervesanyag-pótlás

Az első megoldás, amit érdemes beépítened az éves rutinodba, az a lemetszett részek mulcsként történő felhasználása. Nem igényel befektetett energiát, maximum csak abban az esetben, ha hosszabb sövény- vagy faágakkal van dolgod, ezeket ugyanis darabolni kell. Ezeket ha csokorba fogjuk, egy jó metszőollóval érdemes feldolgozni. 

Szinte bármit felhasználhatsz, amit lemetszettél: a sövény ágait, a kiszáradt faágakat, az ősz utolsó növekedésnek induló gazait, a lehullott leveleket, lemetszett virágfejeket. Csupán két tanácsot fogadj meg: egyrészt, a beteg, fertőzött növényi részeket ne tedd a mulcs közé, mert tovább fertőzhetik az egészséges növényeidet. Ezeket általában elégetik (amit a környezetszennyezés miatt én nem javaslok) vagy mélyen a talajba ássák. A másik, amire figyelj, hogy elég apróra vágd, tépd össze a zöldhulladékot, mert így kapod a legjobb minőségű mulcsot. Tapasztalataim szerint ha a vastagabb, fás részeket maximum tízcentisre vágod, tökéletes talajtakarót keverhetsz az ősszel lemetszett növényi részekből.

A talajtakarás segíteni fog, hogy megelőzd a szél okozta talajromlást, eróziót, javítja a talaj vízháztartását, nedvesen tartja és a fagyok ellen is védi a földet. Ráadásul az apríték között megannyi hasznos szervezet lelhet téli menedékre, és a lebontóknak köszönhetően még talajod tápanyag-utánpótlását is biztosíthatod.

2) Kerti menedékek

Ezt a megoldást azoknak ajánlom, akik nem szeretnének sokat bíbelődni az aprítással, nincs szükségük mulcsra (ha egyáltalán van ilyen ember), és nem zavarja őket, ha a kert egyik sarkában a természetesség veszi át az uralmat. A nagyobb ágakat, esetleg viharban letört monstrumokat, testesebb sövénydarabokat hord egy kupacba a kert egy háborítatlan részébe. Igyekezz rendezett kupacot alkotni, alulra a lágyszárú részeket tedd, arra a kisebb darabokat, felülre pedig mehetnek a méteres ágak is.

Ezekben a halmokban pillanatok alatt megjelennek láthatatlan segítőid, a sünöktől kezdve a téli búvóhelyre vágyó gyíkokon át egészen a legapróbb rovarokig mindenféle. A megfelelően összerakott halmok a ragadozók ellen is védelmet nyújtanak – én mindig a tűztövis lemetszett ágaival szegélyezem a rakásokat, hogy az távol tartsa a szomszéd hobbiból vadászó macskáit.

Már a következő tavasszal érezni fogod a gondoskodás jutalmát: a kertedben megtelepedő hasznos élőlények segítségével dupla védelemmel indulhatsz neki a tavasznak, és ha az év maradék részben is megfelelően gondoskodsz róluk, akkor ezt a segítséget hosszú időre biztosíthatod magadnak.

3) Növényi ázalékok, lombtrágyák

Ha nincs sok eltüntetni való, akkor érdemes a különféle növényi ázalékokkal próbálkoznod. Ehhez a lemetszett növényi részeket egy hordóba kell tenned, majd fel kell önteni annyi vízzel, amennyi ellepi. Összetételtől és időjárástól függően négy-tizennégy napig áztasd, míg büdös nem lesz. Nem vicc: aki csinált már csalánázalékot, az tudja, hogy a tömény lének kifejezetten penetráns szaga van.

A jó hír viszont az, hogy ha ezt a levet 1:8, 1:9 arányban hígítva a növényekre permetezzük, olyan (bio)energialöketet adunk nekik, amit biztosan meghálálnak majd. A növényi ázalékoknak külön irodalma van, ami szerint minden növény más hatásáról ismert az erősítéstől kezdve a tetűvédelmen át egészen a növekedésserkentésig. Egy általános erősítő ázalékhoz szinte bármilyen gyógynövényt felhasználhatsz, csak ügyelj aztán a megfelelő hígításra!

Amennyiben későn kezdted, és növényeid már ledobták a lombot, a talajfelszínre, a növények tövéhez is érdemes kiöntöznöd (ide is hígítva), mert a talajt is táplálja, ezzel pedig növényeidet is erősíti. Ha a kijuttatás sehogy sem megy, hűtőben tárolhatod a tömény oldatot, vagy le is fagyaszthatod tavaszig.

4) A „lasagne-kert” ereje

Az egyik legjobb megoldás, ha lasagne-ágyást készítesz vagy egyszerűen csak komposztálod a „lehullott zöldeket”. Lasagne-ágyás készítésekor a kialakítandó ágyást rétegezzük: alulra kerülnek a legnagyobb növényi részek, majd felfelé az egyre kisebbek – ügyelve arra, hogy felváltva kerüljenek egymásra a zöld és a barna részek. Minden mehet a halomra, amit a komposztodba is tennél: fű, levelek, gyomok (ha még nem kezdtek el magot érlelni), állati trágya, komposzt, tűlevelek, elvirágzott virágok, lemetszett növényi részek, moha, gomba stb. A jól összerakott lasagne-halom pár héten belül rogy egyet, és tavasszal készen áll az ültetésre. Kiváló minőségű, gazdagon termő táptalaj lesz belőle.

5) Komposztálás

Ha úgy tetszik, a klasszikus komposztálással is megismerkedhetsz. Ez egész évben ad némi feladatot, de a haszon is hatalmas lesz! Itt beszélt Borbás Marcsi bővebben arról, hogyan kezdj neki:

Ha semmiképp nem szeretnél ezzel foglalkozni, felkeresheted a legközelebbi közösségi komposztálót. Az országban számos helyen találsz olyan kerteket, ahol beveszik az odaszállított zöldhulladékot, és megfelelő technikákkal komposztot készítenek belőle.

Ha minden kötél szakad: zöldjárat

Ha egyik megoldás sem szimpatikus, marad a zöldjárat. Külön kukában vagy kötegelve, a helyi szabályoknak megfelelően kéthetente egyszer jön a kocsi, és elviszi a kikészített zöldhulladékot, amiből aztán a hulladékgazdálkodó többek között komposztot készít, amit aztán jó pénzért áruba bocsát. Így amikor tavasszal kellene egy kis plusz, és megveszed a szép barna zsákokban a termékeny anyagot, akkor valójában a saját szemetedért fizettél. Azért a kidobott hulladékért, amitől igyekeztél gyorsan és a lehető legkisebb energiabefektetéssel megszabadulni.

Persze, tudom én, nem a szemétért fizetünk valójában, hanem a munkáért, amit más végez el helyettünk. Tapasztalataim szerint sem a mulcsozás, sem a komposztálás, de még csak az ázalékkészítés sem hatalmas feladat – megtérülése és haszna viszont annál nagyobb. Egy-egy délután elég a komposzthalomra vagy lasagne-kertre, de arra is elég lehet, hogy végigszórd a málnás sorát vagy a leendő konyhakertet egy kellemesen vastag mulcsréteggel. Így visszaforgattál mindenféle kincset a természetbe, és ez még pénzedbe sem került. 

Ajánljuk még:

Csak versben kedves, valójában hatalmas károkat okoz a kertben – a cserebogárról

Ha április, akkor cserebogár. Egy kettős megítélésű irodalmár, aki bár több költőt is megihletett, kártétele sok évszázada okoz akut fejfájást az agrárium szakembereinek. Sajnos az igazság az, hogy hiába Petőfi sárga cserebogara, ez az emlékkönyvekben is megírt kártevő valamennyi gyümölcstermő és szántóföldi növényünket károsítja. Ráadásul nemcsak a bogár okozta levélrágás a gond, hanem a föld alatt évekig fejlődő lárva csillapíthatatlan falánksága is… Ez most illúzióromboló lesz.

 

Már követem az oldalt

X