Kert

Ne hagyjuk veszni a magyar kert hagyományos virágait!

Bizony: a növényeknek is van divatja. Most éppen a trópusi, különleges fajták fénykorát éljük. Pedig nincs is annál szebb, mint amikor végigsétálunk egy hagyományos magyar kert növényei mellett, és lábunk előtt elevenedik meg a történelem: gyöngyvirágok, liliomok és ibolyák sora, és az a megannyi ritmus, dal és vers, amelyek róluk szólnak.

Margaréta

A „szeret, nem szeret” játékot a legtöbben a százszorszép vagy vadszázszorszép virágszirmaival játsszák, pedig eredendően a margaréta virágszirmait kell lecsipkedni. A másnéven réti margitvirág az őszirózsafélék családjába tartozó faj, ami eredendően a rétek, gyepek, útszélek növénye, a félárnyékos vagy napsütéses helyek kedvelője. Kerti dísznövényként gyakran más fajait használják, a legtöbben a Leucanthemum maximum-ot vagyis az óriás margarétát hívják klasszikusan margarétának.

margareta

 

Kankalin

A kankalin számos fajtája ismert, köztük évelők és egynyáriak egyaránt. Tavasszal az elsők között nyílnak virágai. Magyarországon az egyetlen őshonos, nem védett fajta a tavaszi kankalin (Primula veris), ami jól ismert gyógynövényünk: gyökértörzsét, levelét és virágát is gyűjthetjük, ugyanis felső légúti hurutokban, köhögés csillapítására is használják. Sárga virágaival kedves dísze lehet a kertnek.

Illatos ibolya

Az illatos ibolya (Viola odorata) szintén őshonos növényünk, ami a félárnyékos helyeket kedveli. Bevált gyógynövényünk köhögés esetén, tea, szörp, lekvár is készíthető belőle, sőt:

még kandírozhatjuk is.

Alacsony, szegélynövényként és növénycsoportosulások előfutáraként is ültethető, kedvelt növényünk.

Kökörcsin

Egy igazi tavaszi növény, ami tökéletes kiegészítője a tavaszi növénytársításoknak, ideális társa lehet a díszhagymáknak, jácintoknak, nárciszoknak – és mi is rajongani fogunk ezekért az összeállításokért. A kökörcsinfajokat általában nem támadják meg a betegségek és a kórokozók, ezért is kedvelt növények. Viszont mérgezőek, vigyázni kell velük!

kokorcsin

 

Szarkaláb

Több faja is ismert: a keleti szarkaláb egynyári növény, ami az előző évben elhullajtott magjaiból bújik elő. Tavasz végén kezd virágozni, magassága elérheti a 80 centimétert is. A kerti szarkaláb (Consolida ajacis) pedig egy Eurázsiában honos faj, ami májustól júliusig virágzik, és nemcsak kékes, hanem fehér és rózsaszín virággal is díszítheti kertünket.

Gyöngyvirág

Talán nincs olyan, aki ne ismerné ezt a hagyományos, fehér virágú évelő növényünket. Májusban hozza illatos virágait, amik a kert árnyékosabb részein érzik jól magukat. A fák alá telepítve talajtakaró és gyeppótló is lehet, de klasszikus társítások részeként is felhasználhatjuk. Mérgező növény!

Nebáncsvirág

Hívják pistikének is. Alacsony termetű, bokrosan növekedő, hazánkban nagyon népszerű egynyári dísznövény, ami hosszan és sokféle színben virágzik. A nebáncsvirágnak nagyon sok fajtája ismert: vad-, szoba- és kerti nebáncsvirág is van. Ezért vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjunk, pontosan melyik fajjal is van dolgunk, mert gondozási igényeik eltérhetnek.

 

Szegfű

A szegfű már az ókorban is népszerű virágnak számított, Rómában Jupiter virágaként emlegették.

A középkorban a szerelem, a házasság jelképe volt,

azóta pedig számtalan más jelentésű szimbólumban is megtalálhatjuk. A pünkösdi szegfű és a tollas szegfű például alacsonyabb, sziklakertbe, rézsűbe is ültethető fajta, a törökszegfű pedig szép nagy és változatos színű virágcsokraival dobhatja fel a kertet. Mégis, szerintem a klasszikus kerti szegfűk a legszebbek: abból is a fehér és sárga virággal díszítők.

Nárcisz

Nárciszból is van már mindenféle: trombitás, hasadt koronás, angolnárcisz, fehér, sárga, vegyes, még barack színű is.

Virágzásához hideghatásra van szükség, ezért kell ősszel ültetnünk.

A hagymája áttelel, így mikor levirágzott, nem kell felszedni. Érdemes más hagymásokkal kombinálni, de minden klasszikus virágunkkal jól mutat. 

Tulipán

Ugyancsak szinte végtelen színben, formában, fajtában kaphatjuk. A rengeteg importhagymának köszönhetően mára már a legkülönlegesebb tulipánokkal is díszíthetjük kertünket, de egy hagyományos növényválogatásba érdemes tulipánból is a klasszikusokat választani. Legyen piros, sárga vagy rózsaszín: mindegyik jól mutat pár margaréta mellett.

Krizantém

A krizantémok az ősz utolsó virágai, nevük aranyvirágot jelent. Az őszi fajták októberben virágoznak, de ha takarjuk őket, akkor

novemberig is gyönyörködhetünk bennük.

A klasszikus fajták mellett mindenféle méret, szín és forma kapható: telt, alacsony, pomponos, sugár, ernyő, japán, magas, tarka, és sorolhatnám… Megfelelő gondozás mellett gyönyörű, telt bokrok lesznek belőlük, és egy jól összeválogatott növénytársítással ősszel is egy buja, virágos ágyásban gyönyörködhetünk.

Liliom

Régóta kedvelt dísznövény, hiszen virága feltűnő, termete méltóságteljes, és szinte sosem megy ki a divatból. Gondozása nem nehéz feladat, a sok színváltozat pedig lehetőséget ad a kísérletezésre is. Virághagymáját október végéig kell elültetni, és érdemes jó minőségűt választani, mert ez nagyban meghatározza azt, hogy később mekkora díszértéke lesz kertünkben. A liliom akár egy méteresre is megnőhet, úgyhogy az ágyásokban a helye mindig hátul vagy középen van.

 

Tátika

Hívják oroszlánszájnak is: változatos szín- és méretváltozatokban fordul elő, és kevés törődést igényel. Jól mutat virágágyásokban és dézsákban is, de én inkább csak szabad földbe tenném. Napos helyre ültessük, szereti az erős napfényt, de a pangó vizet nem szereti – ezt leszámítva mindenhol otthonosan érzi magát. A Bach-virágterápiában a tátikát

azoknak ajánlják, akik nehezen fejezik ki érzelmeiket.

Segíti az elfojtott érzelmek feltörését és kiengedését.  

Dália

Melegkedvelő növényünk, aminek nagyobb termetű fajtái akár kétméteresre is megnőhetnek. Hatalmas virágaikat a felálló hajtások végén hozzák, de a törpe változatok virágai természetesen kisebbek, dúsabbak. Már júniustól virágozhat, egészen a fagyok beálltáig, de kifejezetten vízigényes növény. Ha a kemény fagy megkárosítja a leveleket, akkor szedjük fel, és teleltessük át, május közepe táján ültethetjük ki.

És még egy kis búzavirág, büdöske, cickafark és kasvirág... Ti mit hiányoltok még a felsorolásból?

 

Már követem az oldalt

X