Kölcsönösen számítunk egymásra – ez a közösségi gazdálkodás lényege

Kert

Kölcsönösen számítunk egymásra – ez a közösségi gazdálkodás lényege

Innovatív gazdasági modell, amelyben a közösségi szellem és a gazdálkodás hosszútávú szintézise valósulhat meg és újfajta élelmiszerellátási jövőkép, amely képes megteremteni az emberi összetartást a tervezhetőséget, a kiszámíthatóságot és a termelők biztos boldogulását is. Ilyen értékekről és célokról szól a közösségi mezőgazdálkodás modellje – a jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszerek előállítására fókuszálva.

A közösségi mezőgazdálkodás hazai úttörője a Tudatos Vásárlók Egyesülete, akiknek tagjai már évek óta keményen dolgoznak az új szemléletmód népszerűsítéséért. Egy olyan modell elterjesztését igyekeznek ösztönözni, amely személyes együttműködést teremt termelő és fogyasztó között, és amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat és felelősséget a két fél egy hosszútávú megállapodás keretein belül, szabályozott módon és közösen osztja meg.

A gyakorlatban úgy működik, hogy a termelő vállalja, hogy egész évben célzottan a közösségbe lépett tagoknak termel, a vásárlók, a közösség tagjai pedig vállalják, hogy egy előre meghatározott átalánydíjért cserébe átveszik az általa megtermelt javakat.

Az együttműködés és a közös gondolkodás a modell alapja: a gazda és a vevő a tervezésben is közösen vesznek részt, megállapodásukról szerződést kötnek, és a vevő egész évben – általában heti rendszerességgel – veszi át az aktuálisan megtermett és elérhető élelmiszereket szerződött gazda-partnerétől.

Fotó: Unsplash / Elaine Casap

A tervezés és megállapodás részletessége és korrektsége biztosítja a tervezhetőség és kiszámíthatóság megvalósulását: a szerződésben rögzítik az év során átadott termények vagy állati termékek méretét és árát, valamint az is, hogy a hetente átadott áru hány fő igényeit fedezi. A legtöbb esetben a közösség tagjai (a vevők) havi átalánydíjat fizetnek a gazdáknak, de meg lehet állapodni negyedéves vagy akár féléves fizetésben is. Az adásvételen kívül lehetőség van további kapcsolódásra is. 

A legtöbb gazdaságban lehetővé teszik, hogy előre meghatározott alkalommal a tagok is a gazdaság részeivé válhassanak: önkéntes munkát végezhetnek és meglátogathatják szerződött partnerüket.

Ez kiváló lehetőség arra, hogy a vásárlók jobban megismerhessék a gazdát, aki egész évben nekik termeli az élelmiszereket, közösséggé kovácsolódhassanak a többi, hasonló gondolkodású vásárlóval, és részesei lehessenek annak az élőhelynek, termelési helynek is, ahonnan családjuk éléskamrája származik.

Fotó: Unsplash / Annie Lang

Az Egyesület tájékoztatói szerint a közösségi mezőgazdálkodás egy tipikusan olyan gazdálkodási és közösségi forma, ami nagyon jól működhet, számos előnnyel járhat- de ahhoz jól kell csinálni. Azért, hogy ennek megvalósulásában segíthessenek, nagy sikerrel hozták létre a „Légy a részese!” képzéssorozatot, ami mind az erre nyitott gazdálkodók, mind a fogyasztók számára értékes információkkal szolgál. A képzés tavaly ősszel nagy sikerrel zajlott le, és többek között ennek köszönhetően idén nagymértékben megnőtt a közösségi mezőgazdálkodást választó gazdaságok száma.

2024-ben már 28 gazdaság várja az elkötelezett vásárlókat: az idei év új csatlakozója volt az Élet Forrása Birtok, a Gyurgyalagos Tanya, a Jászsági Biokert, a Kertszelet Zöldségközösség és Tamás Gazda Vegyszermentes Gazdasága is. Szintén ebben az évben kezdett bele a szemléletváltásba a Vándorkovász Porta, akiknek húsközösségében igazi különlegességre: kárpáti borzderes borjúhúsra lehet előfizetni.

Fotó: Pexels / Vo Thuy Tien

A jó hír, hogy országszerte várják tagjaikat a gazdaságok: Pécsen, Székesfehérváron, Szombathelyen, Szegeden, Miskolcon és a fővároshoz közel számos városban rátalálhatunk kedvenc termelőinkre- érdemes böngésznünk a Tudatos Vásárlók Egyesületének térképes keresőjében. 

A térkép mellett elérhető táblázatban ráadásul még azt is megnézhetjük, hogy melyik gazdaság milyen termékeket kínál, hol lehet majd átvenni a dobozukat és mennyibe kerül a tagdíj – nem utolsó sorban

azt is jelezték az adatbázis létrehozói, hogy az adott gazda rendelkezik-e hivatalos bio minősítéssel.

Érdemes tehát időt szánni rá és megismerkedni a közösségi mezőgazdaság működésével és lehetőségeivel, mert egészen új színeket, élményeket hozhat mindennapjainkba.

Ajánljuk még: