Kertet az ablakpárkányra? – Lehetséges, de vannak feltételei!

Kert

Kertet az ablakpárkányra? – Lehetséges, de vannak feltételei!

Bár a tavasz közeledtével a növénynevelés fókusza egyre inkább kifelé tolódik, sokan kénytelenek a lakásban megoldani a „kertészkedést”. És bár valóban nincs jobb a napfényben fürdőző terméseknél, a négy fal között is ki lehet hozni a maximumot a lehetőségekből. Hogyan? Mutatjuk!

A tárolóedény a növény otthona: ne szabjuk szűkre!

A tápoldatok és mindenféle instant csodaszerek világában a műkedvelő kertészek hajlamosak azt hinni, hogy az egyszer megvásárolt növények még évek múltán is tökéletesen érzik magukat ugyanabban a cserépben, hiszen szép színes rudak és jól mutató cseppecskék vannak a földjükbe helyezve, amik biztosítják a megfelelő táplálékellátást. Nagy tévedés! Bármilyen növényt tartunk a lakásban – különösen ha fűszer- és gyógynövényről van szó – a növekedésükkel lépést tartó, mindig a méretüknek megfelelő edényre van szükségük.

Általános szabály, hogy megközelítőleg akkora átmérőjű edény kell egy cserepes növényhez, amekkora a föld feletti része.

A szobanövény nevelők számára ez képtelenségnek tűnhet, ám megnyugtatásul mondjuk: ez általános alapelv, nem minden esetben tudjuk érvényesíteni. A fikuszt továbbra sem fogjuk tudni olyan magas edénybe ültetni, amekkorára megnő, de minden olyan növény esetében törekedjünk a megfelelő térfogatú edényről.

Fotó: Pixabay.com

A növény gyökérzete úgy nő és él a talajszint alatt, mint egy külön galaxis, ami kapcsolatok, kémiai folyamatok és kölcsönhatások ezreit bonyolítja le egy nap alatt. Értelemszerű, hogy ha a növényünk megduplázza méretét, annak ütemét a talaj alatt gyökere növekedése is le fogja követni, ám – mivel minden irányban a kaspó falának akadályába ütközik – egy ponton túl ezt nem teheti meg. Talán sokunk látott már olyan növényt, amit – kiemelve a kaspóból – ide-oda tekeredő gyökérzet fogott meg, annyira sűrűn nőve, hogy szinte egy cseppnyi föld sem látszott közötte. Ezeket a növényeket belekényszerítették egy két mérettel kisebb edénybe, és szenvedtek a helyszűkétől. Képzeljük csak el, milyen érzés lenne minden nap egy két számmal kisebb cipőben járni!

Az első és legfontosabb feladatunk, hogy igyekezzünk lépést tartani a növényeink fejlődésével, és az edények folyamatos nagyobbra cserélésével segítsük boldogulásukat.

Ezekben a gyökérzet sokkal jobban fogja érezni magát, sokkal jobb munkát tud végezni, ezáltal sokkal jobb növényt is fog kinevelni.

Fotó: Pixabay

Nincs szükség reklámfogásokra

Ha növényeink jól érzik magukat nálunk, és megfelelő földbe ültettük őket, semmi szükségük nem lesz a drága táprudakra és kiegészítőkre. Amikor látjuk, hogy földjük kezd kimerülni, akkor egy kis tea- vagy kávézacc, tojáshéj vagy banán is segíthet a feltöltésükben – annak megfelelően, hogy az adott növénynek mik az igényei. Egészen biztos vagyok benne, hogy minden olyan eszköz és erőforrás rendelkezésünkre áll a háztartásban, amivel segíthetünk a kimerült talajon, és semmi szükség nincs felesleges pénzköltésre. Nagyanyáink sem vásároltak tápoldatot, mégis a legízletesebb zöldségeket tehették a család asztalára.

Ezzel egyben azt is elkerülhetjük, hogy az instant megoldások elvakítsanak bennünket. Búcsúzzunk hát el a tápoktól, és éljünk a konyhai kreativitás sokkal hasznosabb megoldásaival!

Fotó: Pixabay

A legfontosabb kérdés: hová tegyük a cserepes növényeket?

Az edény és a föld mellett a legfontosabb, és ami alapjaiban meghatározza a beltéri növénynevelés mikéntjeit és sikerességét, a hová célszerű tenni? kérdésköre. Az elmúlt időszakban gyakran szembesültem azzal, hogy a sikertelenség egyetlen oka az, hogy a lelkes háziasszonyok – bár szeretnének friss fűszereket a konyhapárkányra – nincsenek tisztában azzal, hogy melyik fajt hol és milyen körülmények között kell vagy lehet tartani.

Vannak növények, amik csak napos helyen képesek boldogulni, de olyan is akad, amely bár szereti a fényt, a közvetlen napfényre kifejezetten érzékeny, ezért semmi keresnivalója nem lenne az ablakban. Vannak kevésbé fénykedvelő fajok és olyanok is, amiket minden nap spriccelni kell, mert csak így lesznek szépek, ahogy olyanok is, amik a meleget vagy épp a hűvösebbet kedvelik.

Ha sikeresen szeretnénk tartani növényeket a lakásban, az első és legfontosabb lépés, hogy tájékozódjunk: a választott növénynek mik az igényei.

Fotó: Pixabay

Milyen növényeket válasszunk beltéri nevelésre?

A megfelelő odafigyeléssel a legtöbb fűszer- és gyógynövény termeszthető bent is – jó hír, hogy ez alól a rozmaring sem kivétel, csak tudnunk kell, hogyan teremtsünk megfelelő körülményeket! A menták, a citromfű, a bazsalikomok, a kakukkfüvek és az oregánók, borsikafüvek is ott lehetnek, a konyha vagy a szoba párkányán, de még a levendula is boldog lehet a lakásban.

A legkülönfélébb megoldásoknak köszönhetően egyre több zöldségnövény is betelepülhet a lakásba – ez azoknak lehet nagyon hasznos, akiknek sem kert, sem terasz, sem erkély nem áll rendelkezésükre. A modern kertészettechnológia számos megoldást kínál az otthoni kertészkedés megkönnyítésére, a beltéri fénycsövektől kezdve a párásító rendszereken át egészen a beltéri üvegházakig. Én mégis azt javaslom, hogy elégedjünk meg annyival, amit párkányunk vagy növényállványaink elbírnak, és a többit hagyjuk meg a természetnek, a természetes napfénynek.

Ajánljuk még:

Angliából importált államalkotó faj, ami megmentette az új-zélandi lóherét

Világszerte több, mint 20 000 különböző méhfaj dongja körül növényeinket, köztük dongók, mézelő, magányos és fullánktalan méhek sokaságai. Magyarországon mintegy 6-800 vadméhfaj segíti ökoszisztémáink fenntartását többségük magányosan. Akadnak azonban olyan képviselőik is, akik csapatban tudnak hatékonyan működni: ilyenek a fullánktalan méhek és sok poszméh faj is. Közülük most a poszméhek csodálatos világával ismerkedünk meg.

 

Már követem az oldalt

X