Kert

Itt a vetőmagrendelés ideje: amit a vásárlás előtt tudni érdemes

Az új év egyik első kertészeti teendője a gondos tervezés. Érdemes már január első heteiben tollat és papírt ragadni, és alaposan megtervezni a tavasszal kialakított konyhakert minden apró részletét. Elvetni kívánt zöldségek, védőnövények, társítások és jól behatárolt mennyiségek – számos szempont akad, ami mentén elindulhatunk. A jó hír viszont az, hogy ha ezzel megvagyunk, a vetőmagrendelés már csak a jól megérdemelt jutalom lesz.

Mielőtt vetőmagvásárlásra adjuk a fejünket, érdemes átismételnünk pár alapvető ismeretet, a vetőmagok ugyanis sokfélék lehetnek. Csávázott vagy drazsírozott, bio vagy hibrid, vetőszalagos no meg az F1-es például… tegyük kicsit rendbe, mi mit jelent a vetőmagok háza táján!

F1-es, hibrid vetőmagok

Az F1 jelölés a szelektíven tenyésztett magokat takarja. Az F1 egy genetikai kifejezés, ami „első gyermeket” (Filial 1) jelent. Amikor két különböző növényt kereszteznek egymással, az eredmény egy új növény lesz, aminek a magvai F1 magoknak számítanak. Ezek a hibridek a fajtára jellemző kiemelkedő tulajdonságokkal bírnak, de csak az ültetés első évében. Bő és ízletes termést hoznak, jobban ellenállnak az egyre gyakoribb aszálynak és betegségeknek, azonban az ezekről gyűjtött magokból már nem lesznek fajtaazonos palánták: nem lesz annyi termésük, nem lesz olyan az ízük – tehát maggyűjtésre nem igazán alkalmasak az F1-es növények.

Csávázott vetőmagok

A csávázás egy fontos növényvédelmi lépés: ezzel biztosítják, hogy kórokozóktól mentes legyen a vetőmag. A csávázott magoknak általában élénk, neonos színe van, de a természetes megoldások hívei gyakorta alkalmazzák a teafaolajos, fahéjolajos csávázást is. A magok bevonására használt növényvédő szereknek azonban megvannak a maga veszélyeik, érdemes ezzel tisztában lenni.

Pillírozott, drazsírozott magok

Sok olyan vetőmag van, ami annyira apró, hogy egy grammjához sok százezer magra van szükség. Az ilyen növényeknél pillírozzák, drazsírozzák a magokat, azaz egy kis „gömbbe” több vetőmagot „gyúrnak össze”. A drazsírozás anyaga általában kőpor vagy agyag. A módszer előnye, hogy az apró magvak hajlamosak nehezen csírázni és hamar kiszáradni, de a drazsírozásnak köszönhetően tovább megtartják a nedvességet, könnyebben csíráznak.

Vetőszalagok

Jó választás azoknak, akiknek az előre rögzített magtávolságok miatt könnyebb a megfelelő tőtávolság kialakítása, vagy könnyebbnek érzik az ezzel való munkát. A vetőmag a fajra vagy fajtára jellemző tőtávolságra van rögzítve a szalagon, így időt is spórolhatunk a ritkítással is.

Bio vetőmagok

A bio vetőmagok termesztésénél nem használnak sem felszívódó kémiai növényvédő szereket, sem műtrágyákat, ezért az ilyen vetőmagokból fejlődő növények a legalkalmasabbak a biokertészkedésre és a későbbi magfogásra.

Biodinamikus vetőmagok

A legmagasabb minőségi kategóriát képviselik, DEMETER minősítéssel rendelkeznek, ami az egyik legrégebbi és legszigorúbb, nemzetközileg is elismert német bio minősítés 1928 óta. Előállításuk során semmilyen növényvédelmet nem alkalmaznak, hanem a megjelenő betegségeket használják fel a szelekció során.

Az, hogy ki milyen vetőmagot részesít előnyben egyéni ízlés és döntés kérdése.

A vetőmagok piacán azonban könnyű eltévedni, és a sok különböző gyártó által kínált termék közt is nehéz választani. A boltokban sok esetben csak általános magokat szerezhetünk be, így aki konkrét szempontok szerint keres, annak érdemes weboldalakon nézelődni. A Nébih oldalán elérhető a magyarországi ÖKO vetőmag adatbázis, itt kikereshetjük a számunkra szimpatikus gyártókat, beszerzési helyeket is. A legtöbb weboldalon olvashatóak vélemények, amelyek sokat segíthetnek, ahogyan az is, ha belépünk különböző kerttel foglalkozó Facebook-csoportokba, ahol megosztják egymással a tapasztalataikat a kertészkedők. 

Az online és a bolti kínálat felfedezése mellett érdemes felkeresnünk a magbörzéket is, hiszen itt nemcsak vetőmagokhoz, hanem értékes információkhoz, új ismeretekhez is hozzájuthatunk. Hasonló érdeklődésű emberek társaságában kellemesen telik az idő, és lehetőséget ad a csereberére, együttműködések kialakítására is.

Az biztos, hogy a magok beszerzése nem lesz meg két perc alatt, de mindenkit arra biztatunk, hogy ne sajnálja rá az időt, mert amellett, hogy kellemes időtöltés ez, az új fajták felkutatása és ültetése a kertünket is sokkal színesebbé, benne az életet gazdagabbá teheti.

 

Már követem az oldalt

X