Egyik szebb, mint a másik – te hány veronika fajtát ismersz?

Kert

Egyik szebb, mint a másik – te hány veronika fajtát ismersz?

Rendkívül sokszínű fajtakínálattal bűvöl el a veronika: az alacsonytól a közel kétméteres magasságig, a fehértől az egészen sötét liláig széles skálán ontja virágait. Impozáns növényei lehetnek kertünknek, amiben nemcsak esztétikai, hanem környezeti funkciókat is betöltenek, ráadásul gondozásuk sem ütközik nehézségekbe. Ismerjük hát meg az idehaza is kapható veronika fajtákat, és válogassunk kedvünkre! 

Virginiai veronika

A virginiai veronika (Veronicastrum virginicum) az egyik legelterjedtebb veronikafajta a hazai kertekben. Ontja magából halványkék, szerteágazó virágokból álló kandeláberszerű virágzatát, amivel különleges színfoltot csempész ágyásainkba. Magassága akár másfél méter is lehet, de bokra kissé széthajló, azonban már kaphatóak a valamivel alacsonyabb, biztosabban álló változatok is.  Kedvelt változat a halványrózsaszín virágú ‘Rosea’, a még világosabb ‘Albarosea’ és a teljesen fehér ‘Alba’ is.

Veronicastrum virginicum 'Album' – Fotó: Wikipedia

Kifejezetten jó szárazságtűrő a fehér színű Veronicastrum virginicum 'Album' vagy a rózsaszín Veronicastrum virginicum 'Pink Glow'. Hosszú füzérvirágai júniustól augusztusig élvezhetjük – a méheknek kiváló méhlegelő, számunkra pedig ideális vágott virág lehet. Napos, félárnyékos helyre érdemes ültetni, és nedves, humuszban gazdag vályogtalajba.

Macskafarkú veronika

A legismertebb veronikafajta a macskafarkú veronika (Veronica spicata blue), amely szinte minden kertészetben megtalálható. Körülbelül 50 cm magas, bokros növekedésű évelő, amelynek hosszúkás levelei fényeszöldek és fogazott szélűek. Ha jól érzi magát, hajtásvégein sűrűn hozza kék füzérvirágzatait, amelyek körül tömegével jelenhetnek meg a méhek és pillangók. Júliustól szeptemberig virágzik, és bár a napos helyet kedveli, a félárnyékot is tolerálja. Kimondottan szárazságtűrő, ezért sziklakertekbe és kevésbé locsolható virágágyásokba is jó választás.

Veronica spicata 'Pink Damask' – Fotó: Unsplash / Nikki Son

Kedvelt változat még a fehér Veronica spicata 'Schneereisin', a rózsaszín Veronica spicata 'Pink Damask', a lila Veronica spicata 'Marietta' vagy a magenta árnyalatú Veronica spicata 'First Love' is. Ezek valamivel alacsonyabb habitusúak, főleg a 'Schneereisin', amit aligha láthatunk 25-30 centisnél magasabb változatban. Kompakt, sűrű növekedésű, június és július hónapokban virágzik, napos fekvést és a homokos, laza talajokat kedveli. Nagyon szép a Veronica spicata ‘Royal Candles’ is, ami egy körülbelül 30 centisre megnővő veronika: bokros növekedésű, júniustól szeptemberig füzérvégeken hozza kék virágait és meghálálja a tápanyagokban gazdag földet.

Szibériai és hosszúlevelű veronika

Az egyik legimpozánsabb szibériai veronika változat a levendulaszínű Veronicastrum sibiricum 'Lapislazuli' – de a sötétebb lila Veronicastrum sibiricum 'Okamoto' is figyelemreméltó. Hatalmasra nővő, gyönyörű megjelenésű dísznövények, amelyeknek rendkívül esztétikus füzéres virágzata van. Kiválóan alkalmasak izgalmas növénypárosítások összeállítására: akár fákkal, bokrokkal, díszfüvekkel is kiválóan komponálhatóak.

A hosszúlevelű veronika (Veronica longifolia) nevének megfelelően hosszú, karcsú hajtásain hozza virágait. A legtöbb fajta egy méter körüli magasságban tetőzik, de vannak alacsonyabb, félméteres változatok is. Magasabbak közül rendkívül kedvelt fajta a ‘Slauriesin’ és a fehér virágú ‘Schneeriesin’; alacsonyabbak közül a sötétkék virágú ‘Blaubart’ a befutó. De érdemes megismerkedni a Veronica longifolia First Choice fajtával is: rózsaszín virágai májustól júliusig nyílnak.

Veronicastrum sibiricum 'Lapislazuli' – Fotó: Pixabay / Tante Tati

Ezt tedd, hogy mindig szépek legyenek

A veronikafajtákról általánosan elmondható, hogy a megfelelően megválasztott hely mellett nem igényelnek különösebb törődést, és remekül megbirkóznak az időjárás viszontagságaival. Amit viszont mindenképpen érdemes megjegyeznünk: 

az elszáradt virágzatok eltávolításával megnövelhetjük a virágzás időtartamát.

Mindenféle ágyásban jól mutatnak – a sziklakertektől kezdve a vegyes virágágyásokon át az évelő ágyásokig, és nemcsak kiváló méhlegelők, de nagyszerű pillangócsalogatók is. Betegségük és kártevőjük nemigen akad, emellett jó ellenálló képességgel rendelkeznek – érdemes helyet adnunk nekik kertünkben.

 

Ajánljuk még:

Boldogasszony csipkéje termi a nyár legzamatosabbikát – de vártuk már a málnaszezont!

A kis dunakanyari falu határában sok-sok málna termett gyermekkoromban. Ha csak tehettük, kijártunk málnázni, később kötelezően szüretelni. Hiába karistolta össze kezünket-lábunkat a Boldogasszony csipkéje, a málnaág. Azt mesélték, egykor hajók indultak délutánonként Bécsbe, málnával megrakodva. Mára szinte mind eltűntek a nagy, összefüggő málna-ültetvények. Ám a kertünkbe sikerült megmenteni néhány régi, zamatos fajtát, amelyek minden egyes piros szemében ott rejtőzik a letűnt gyermekkor íze, időtlenül. Télire pedig szörp és dzsem formájában mesél a nyári napsütésről, dunai hullámokról.