Augusztus a virágvázában

Kert

Augusztus a virágvázában

Az augusztusi szárazságban még jobban fog esni egy kis szín és illat becsempészése a négy fal közé, és bizony ebben a hónapban is van miből válogatni. A vázában sokáig eltartható fajok száma jóval több, mint gondolnánk, így ha kellő odafigyelés mellett helyezzük őket az asztalunkra, akkor akár több hétig is felvidíthatják a napjainkat. Lássuk, mik közül érdemes válogatnunk!

Kerti fátyolvirág (Gyphsophila elegans)

A Kaukázusból származó kedvelt virágkötészeti faj, amelynek 30-50 cm magasra nővő elágazó szára van, telis-tele apró, illatos, fehér vagy rózsaszín árnyalatokban pompázó virágokkal. Örülhetnek azok, akik vetettek egy kevés kékcsipke virágmagot a nyáron: a Didiscus caeruleus ‘Lace mix’ színkeveréke egy elegáns, könnyed nyári hangulatot varázsol a fátyolvirágos vázákba: a lila, a kék, a rózsaszín és a fehér üdítően lágy pasztell árnyalataival.

white flower and green tropical leaves beautiful alley and ornamental plants on green

Fotó: 123RF

Egynyári napraforgó (Helianthus annuus)

Mexikóból származó, számos irodalmi és kulturális alkotásból ismert növényünk, amely vitathatatlanul a nyár végének, az ősz elejének egyik legismertebb virága. Kevesen használják ki sokoldalú tulajdonságait, pedig a napraforgó nemcsak a kertet díszítheti, hanem asztalunkat is. kifejezetten jól teljesít vágott virágként is. Fajtától függően 60-250 cm magasra nő, szára merev, érdes, belül szivacsos. A virágzata lehet egyszerű vagy telt, hozhat csak egy virágot, de el is ágazhat, sugárvirágai pedig a sárgától a barnáig számos árnyalattal díszíthetnek.  

Two yellow sunflowers with bumblebee on a sunny day against the sky

Fotó: 123RF

Őszirózsa (Callistephus chinensis) 

Kínából származó faj, aminek töve bokros, virágzata tömött, lándzsás levelei pedig fogazottak. Magassága 20 és 80 cm között változhat, és a nemesítésnek köszönhetően igen változatos szín- és formavilág érhető el belőle. Kedveltek az egyszerű és telt virágúak- csupa nyelves és csupa csöves virággal is, illetve a fehér, a rózsaszín, a piros, a kék és a lila színű fajták. Kiváló vágott virágokat ad a Callistephus chinensis ‘King size mix’ nagyvirágú színkeveréke, de a Matsumoto Pink fajtát is érdemes kipróbálni.

Fotó: 123RF

Pézsma búzavirág (Amberboa moschata/Cenraurea moschata)

Délnyugat-Ázsiából érkezett hozzánk ez az erősen bokrosodó növény, aminek magassága 50-80 cm, és ami küllemében nagyon hasonlít hagyományos búzavirágunkra- csupán virága nagyobb és szirmai rojtosak. Elérhető sárga, kék és piros színekben, de vannak rózsaszín és fehér változatok is. Ha teszünk belőle pár szálat a vázába, akkor egy különleges illatot is csempészünk a lakásba, ugyanis neve egyértelműen árulkodik a belőle áradó pézsmaillatról. Ha szerencsénk van, virágzik még pár tátika is a kertben – érdemes egy-egy szálat közéjük csempészni. Talán az egyik legszebb a Antirrhinum Majus Potomac ’Early White’ fajta.

Fotó: Wikipedia / Epibase

Borzaskata vagy török katicavirág (Nigella damascena) 

A Földközi-tenger vidékén és Közép-Európában honos növényünk, amit a népnyelvben kandillának, ködvirágnak és pókfűnek is ismerünk. Fél méternél nemigen nő magasabbra, és nyár végén hozza kék vagy fehér, különleges esztétikai értékkel rendelkező virágait. Vágott virágnak leginkább telt virágú változatait kedvelik- a legkeresettebb fajták a kék, piros, bíbor és fehér színkeverékek, a „Miss Jekyll” és a „Persian Jewels”.

Nigella sativa - nature blue and white flowers

Fotó: 123RF

Kék szamárkenyér (Echinops)

Nem kétséges, hogy az augusztusi kert egyik ékköve a különleges gömb formába rendeződött virágairól elhíresült szamárkenyér, ami régóta a virágkötészek egyik kedvelt alapanyaga. Körülbelül egyméteres magasságával kiválóan alkalmas vágott virágnak, és ha lógatva kiszárítjuk, akkor száraz virágként is sokáig lakásunk dísze lehet. Ha kertünkben helyet adtunk pár tő Achillea millefoliumnak, azaz sárga cickafarknak, akkor ne habozzunk mellé tenni párat: a kék és sárga párosítás egyedülálló kombinációhoz vezethet- ráadásul nemcsak friss virágként, hanem szárított formában is.

Blaue Disteln mit Pampasgras

Fotó: 123RF

Nyitókép: 123RF