Kert

A legszebb virágok, ha mediterrán hangulatra vágysz a kertedben!

Ha jól válogatod meg a növényeidet, egész nyáron úgy érezheted magad, mint egy mediterrán kertben! A legszebb virágokat ajánlom, amelyek a tengerparti nyaralás érzését keltik a kertben vagy a balkonon. A fagyosszentek elmúltával máris nekifoghatsz az ültetésnek!

Leander, a nagy klasszikus

A leander vagy babérrózsa igazi mediterrán növény, és ahogy melegszik nálunk is az éghajlat, úgy lesz egyre kedveltebb a hazai kertkedvelők körében. Teraszokon, erkélyeken szinte már kötelezővé vált egy-egy leander – vagy akár csoportnyi belőle. Jól mutat a gyepben, szoliterként, vagyis magányos növényként elhelyezve. Így akár egyetlen dekoratív példánnyal is csodát művelhetünk, és a tekintetet odavonzhatjuk a szépséges babérrózsára. Sok napfényt, tápanyagban dús talajt igényel, és a rendszeres öntözést meghálálja.

A mediterrán életérzés ikonikus virágának szépsége mögött erős méreg rejlik, amiről nem tudunk, vagy sokszor megfeledkezünk. A leanderrel való foglalatosság közben viselj mindig kesztyűt, és eszedbe ne jusson megkóstolni! Télire érdemes bevinni a télikertbe, garázsba. Egyre többen próbálkoznak az utóbbi években az enyhe teleken kint hagyni, és sikerrel járnak, de erre még nem biztatnék senkit!

 

Murvafürt, bougainvillea, a színorgia

Buja, dekoratív növény, amely ott van olaszországi fotóinkon! Fásodó, csavarodó szárú cserje, amely akár négy méter magasra is felfut. Igazi díszei a színes fellevelei – a virágai ezek közt vannak elbújva. Számtalan színben létezik, de a legtöbb a hagyományos, magentában pompázó. Ha a hajtásokat visszacsíped, bokrosabb lesz, és jobban virágzik. Érdemes esővízzel öntözni és kéthetente tápoldatozni. Mindenképpen be kell vinni télire!

 

Álmaink növénye, a tölcsérjázmin

A tölcsérjázmin nem a Földközi tenger partjáról származik, mégis mediterrán hangulatot áraszt. Rendszeres öntözést igényel, tehát ha nyáron sokat utazol, a tölcsérjázmin vagy mandevilla nem a te növényed. Párás, meleg környezetet szeret, de a déli, perzselő naptól védeni kell. Hetente tápoldatozd, hogy minél gazdagabban virágozzon. Ha metszed, viselj kesztyűt, mert tejnedve mérgező. Illatos, gyönyörűséges, nevelheted balkonon és dézsában is, télre viszont be kell vinned. 15-18 fokon, világos helyen érzi jól magát tavaszig.

 

Szerelemvirág, az elbűvölő kékség

Elbűvölő, a kék minden árnyalatában pompázó mediterrán jellegű évelő növény. Az élénkzöld levelek közül karcsú száron törnek elő a virágok, amelyek egész nyáron át pompáznak. Mindenképpen nagy cserépben vagy dézsában neveld, hogy könnyen be tudd vinni, ha közeledik a fagy. Bőséges öntözést kíván, és érdemes tápanyagokat időről-időre pótolni, hogy minél szebb legyen. Ha megszeretett nálad, és szépen fejlődik, tőosztással, sarjakkal nevelhetsz új és új töveket belőle.

Illatos, szépséges a levendula

Ez a mediterrán félcserje az utóbbi években oly mértékben eluralkodott a kertekben, hogy lassan már nincs is kert levendula nélkül. Francia vagy toszkán hangulatot idéznek a lilás bokrocskák, és finom illattal lengik be a kertet. Napsütötte, meleg helyet igényel, öntözni az első évben mindenképpen szükséges, de azután ritkán szomjazik meg. Sokféle levendulát találhatsz a kertészetekben, a hagyományos fajtákon kívül vannak egészen dekoratív, nagy virágúak, rózsaszínek, fehérek. Ezek a különlegességek gyűjtőknek valók. Ha igazi, bájos levendulaillatot szeretnél, egy strapabíró, viszonylag könnyen gondozható növényt, aminek virágát akár kekszbe sütheted, vagy szörppé varázsolhatod, akkor választ a francia levendulát (Lavandula angustifolia). A levenduláról részletesen itt írtunk.

Rozmaring, gyógy- és fűszernövény is egyben

Fűszer, és gyógynövény is egyben, de jól mutat a díszkertben is. Melegigényes, szárazságtűrő, finom illata a nyári melegben feldobja a kert édes virágillatát. Kora tavasszal finom kis virágaival hoz örömet a szemnek és a beporzó rovaroknak is. Rendszeres metszéssel, dús bokorrá alakíthatod, és közben gondoskodhatsz az egész család fűszer- és gyógynövénykészletéről. Kevés ápolást igényel, bár az első években érdemes gondoskodni a téli takarásáról, hogy ne fagyjon ki. Kedves növény, a szerelem szimbóluma, amely nem hiányozhat egyetlen napsütötte kertből sem!

 

Selyemmirtusz, lagerstomeria a kertrajongóknak

Ha szeretnél egy igazi kerti ínyencséget, válassz selyemmirtuszt! A selyemmirtusz lombhullató cserje vagy kisebb méretű fa. Bugás virágzatában rojtos szirmú virágok tömegét hozza három hónapon át. Ősszel szépre színeződött lombjában gyönyörködhetsz. Napfényt és meleget kíván, mint a mediterrán növények, varázslatos hangulatot teremt a környezetében. Vízigénye nagy, a rendszeres öntözés és tápoldatozás a záloga a virágözönnek. Dézsában a balkonon, szoliterként az előkertben biztos siker selyemmirtuszt nevelni! Védett helyen a telet is átvészeli, a tövét azonban érdemes betakarni.

 

Már követem az oldalt

X