Kert

A legkönnyebb szaporítási mód: a tőosztás – még nem vagy elkésve!

Egyszerű, gyors, biztonságos, és hamar megtanulható. A tőosztás a kiskerttulajdonosok egyik kedvenc szaporítási módja, mert ez vezet a legtöbb sikerélményhez és a leggyorsabb kertbővüléshez. Mikor, mivel és hogyan lehet elvégezni? Mutatjuk! 

A tőosztás egy vegetatív szaporítási mód, amit általában cserjéknél és évelő növényeknél szoktunk alkalmazni. Tőosztás során a szaporítani kívánt növényt kiássuk, majd a tövét egy, vagy akár több részre osztjuk szét. Szétosztás után minden darabon hajtás és gyökér is lesz, így a növény hamar begyökeresedik, és az anyanövénnyel teljesen megegyező lesz.

Miket lehet tőosztással szaporítani?

Csak olyan növények esetén alkalmazhatjuk a tőosztás technikáját, amik egy központi tőből terjednek szét és hoznak új sarjakat – vagyis például a karógyökérrel rendelkező növények nem szaporíthatók tőosztással. Jó hír viszont az, hogy a legtöbb évelő növényünk szaporítható ekképpen. Jól szaporíthatók ezzel a módszerrel

  • az őszirózsák,
  • a bőrlevelek,
  • a dáliák
  • a szellőrózsák
  • a díszfüvek
  • a cickafark,
  • a citromfű 
  • a macskamenta
  • a sásliliomok
  • az árnyékliliomok,
  • a tárnicsok,
  • a gólyaorrok,
  • a boglárkák
  • a verbénák,
  • a varjúhájak
  • a kövirózsák
  • az őszi napfényvirág,
  • a sisakvirág,
  • a krizantém.

A fentiek közül mindegyik növényt (és még vagy ezer másikat) van lehetőségünk odahaza szaporítani, így nem keveset spórolunk meg évről-évre kertünk bővítése során.

Mikor van ideje a tőosztásnak?

Azt, hogy mikor és milyen gyakran végezhetünk tőosztást egy növényen, számos tényező meghatározza, például a növény fajtája vagy az éghajlati és környezeti tényezők. Az általános szabály az, hogy a legtöbb növényt három-öt évente tőoszthatjuk, vagy akkor, amikor már túl terebélyesre nőtt. Szintén általános szabály, hogy a tavasszal és nyáron virágzókat ősszel, az ősszel virágzókat tavasszal tőosztjuk – persze itt is vannak kivételek. Az őszi tőosztások ideje általában a szeptember, de az idő enyhesége miatt még bőven szaporíthatjuk növényeinket.

Hogyan kell tőosztást végezni?

A tőosztás lényege az, hogy a növény tövét gyökereivel együtt több darabra választjuk szét. Elvégzése nem igényel sem különösebb szaktudást, sem komolyabb eszköztárat. Először emeljük ki óvatosan a teljes növényt a talajból és rázzuk le róla a felesleges földet, így könnyebben fogjuk látni, hogy hol szedjük szét a részeket. A legtöbb esetben akár kézzel is szét tudjuk választani a növény tövét kisebb darabokra, de ha ez nem megoldható, akkor szimplán vágjuk el metszőollóval.

A beteg, elszáradt, nem odavaló részeket távolítsuk el, és ha túl nagy a föld feletti rész, azt vágjuk kicsit vissza. Az új töveket porhanyós földbe ültessük el, hogy ne kerüljön túl nagy erőfeszítésükbe a begyökeresedés. Öntözzük meg, majd a begyökeresedés pár hete alatt figyeljünk arra, hogy földjük sose száradjon ki – érdemes takarnunk is, ami csökkenti a párolgást és véd a későbbi fagyoktól is.

  • Az olyan növények, mint az ínfű (Ajuga), amelyek sarjakat növesztenek, pofonegyszerűen szaporíthatóak: vágjuk le a sarjakat, és telepítsük át őket.
  • A kisebb, rojtos gyökeret nevelő növények, mint a tűzeső (Heuchera) vagy az árnyliliomok (Hosta) ásóval vagy kézi kisásóval, esetleg villával óvatosan felemelhetők és széthúzhatók.
  • A nagy, húsos gyökérű évelők, mint például a sásliliomok (Hemerocallis) vagy a bazsarózsák (Paeonia) egy kicsit nagyobb földmunkát igényelnek: ezeknél először érdemes meglazítani a talajt a tövek körül, majd a gyökereket is körbelazítani, végül éles késsel, esetleg fejszével szétdarabolni őket.

Ahány növény, annyi apró különbség adhatja fel a leckét. Vagyis hiába egyszerű dolog a tőosztás, érdemes először egy már gyakorlott kertészkedővel elvégeznünk a szaporítást. Minden bizonnyal hamar ráérzünk majd a dolog ízére, és seperc alatt rutinossá válunk a munkában. Ezt követően a tőosztás nemcsak könnyű, gyors, hanem biztonságos szaporítási mód is lesz az eszköztárunkban, ami az egyértelmű hasznon túl sikerélményt és lendületet is adhat a további kerti kísérletezésekhez.

Ajánljuk még:

Aprócska virág, amiből még burnótot is készítettek hajdanán – az árvacsalán

A korabeli feljegyzések szerint azért kapta az „árva” jelzőt, mert rokonától eltérően nem szúr, és érintése nem okoz viszketést. Összevagdalt leveleit szeszben áztatva tüdővész elleni orvosságot készítettek belőle, és rostjai még finomabb szövetek készítésére is alkalmassá tették. Az árvacsalán színes virágai beterítik a tavaszi réteket, útszegélyeket és kerteket.