Kert

A gyógynövény, aminek még a paradicsomlevesben is helye van – mindent a körömvirágról

Ahol körömvirág és más sárgaságok pettyezik a kertet, ott egészség és boldogság van!

A sárga a legkönnyebben észrevehető szín, az emberi szem különösen érzékeny iránta. A sárga virágok mintha a nap sugarait itták volna magukba, meleget árasztanak, de melegségükből marad a késő őszre is, hogy eszünkbe juttassák az elmúlt nyarat. De a tavasz is sárga virágokkal érkezik, a meleg napok ígéretével. Egyetlen kert, mint ahogyan a legtöbb csokor sem nélkülözheti a sárga virágokat. A sárga virágok minden színnel harmonizálnak, kiemelik a sötét színárnyalatokat, ragyogóvá teszik a halvány színeket. Szinte minden virágban, néhol talán láthatatlanul, de benne van a sárga szín. –

A nyári kert pedig elképzelhetetlen sárga virágok nélkül, Még aki a rózsaszín/lila/fehér színárnyalatokban rendezi be kertjét, annak is van valahol elrejtve néhány kis sárga virágocskája. Ha máshol nem, hát a gyepből kivirító pitypangban, a kerítésnél ágaskodó csicsókában vagy más kerti betolakodóban, amilyen például az aranyvessző vagy a somkóró.

Vannak olyan virágok, amelyek pedig csupa sárgák, vagy felvonultatják a sárga összes árnyalatát. Ilyen a büdöske, leánykori nevén a bársonyvirág, amely hullámos szirmokból álló gömbfejével mosolyog szerteszét, a citrom színétől a kávébarnáig, ezer változatban. Ilyen a sarkantyúka, amely ha jó földbe gyökerezett, tenyérnyi kerekded levelekkel örvendeztet, és sarkantyús virágai sorra nyílnak a vajszíntől a ragyogó sárgán át egészen a narancsvörösig.

És ilyen a nagy kedvencem, a körömvirág, mézszínű-mézillatú selymes-ragadós virágaival, roppanva törő húsos szárával, a sárga sok-sok árnyalatában.

Idén nem nagyon kedvelnek a körömvirágaim: míg eddig minden nyáron körömvirág-erdő nyílt mindenhol, ahová szétszórta magját, s ahol esélyt adtam az új életeknek, idén hiába vetettem, hiába palántáztam, most kezdenek csak kikacsingatni a földből. Igaz, néhány már egészen apró korában úgy döntött a levendulák közt és az árokparti vadvirágosban, hogy kora virágzással ellentételezi az eddigi tétlenséget – de így csak fejük van, száruk nincs. Ha gyógynövénynek gyűjtjük, úgyis csak a virágra van szükségünk, a napsütésben szedett, teljes virágzásban lévő fészkeket kell gyűjteni, és frissen felhasználni – mert amíg van friss, érdemes ahhoz nyúlni! – vagy közvetlen napsütéstől és portól védve, szellős, meleg helyen megszárítani.

 
Körömvirág a szárítórácson. Fotó: Rózsakunyhó
 
A körömvirágot ültethetjük díszkertbe is, pompás növény, és eléggé igénytelen – kivéve akkor, amikor egyáltalán nem kel ki a földből. Tartós, a sárga minden árnyalatában az első fagyokig pompázó növény. Reggel és esős időben összecsukja virágait – ezért az időjós növények közé is sorolhatjuk. Az elvirágzott virágoktól azért is érdemes megszabadítani a növényt, mert így serkenthetjük arra, hogy újra és újra virágokkal örvendeztessen meg – picit becsapjuk a növényt, ő pedig szorgalmasan virágokat hoz nekünk. Nagyon jó társnövény a veteményesben, a szamóca, a paprika és a paradicsom megörül a szomszédságnak.

Az üde nyílásukban szedett fészkes virágzatokból kitépkedett sugárvirágok ételfestékként, sáfránypótlóként régóta ismertek. Régen nevezték a „szegények sáfrányá”-nak is, mert szépen lehet sárgára színezni vele. Ragyogó szirmait metélt tésztába, pogácsába gyúrhatjuk. Kellemes ízesítője a nyári paradicsomlevesnek – és mivel jól mutat, díszítője is egyben. Különféle zöldségekből sütött ropogósoknak, zöldségfasírtnak lehet kiváló fűszere, akár télen is! Jól szárítható, ezért amikor télidőn gyökérzöldségekből készítünk ropogóst, kencét, köretet, a körömvirág a legjobb és az egyik legszebb fűszer hozzá! Aromás, csöppet kesernyés szirmai sajtos ételekben, vagy karakteres ízvilágú húsok mellett mutatják meg igazi erősségüket.

 
Üvegtálkában vegyes kerti virágokkal ízesített krémsajt, mögötte körömvirágos pogácsa. Fotó: Rozsakunyho Kft. / Rózsakunyhó
 
Leginkább a gyógynövények közt esik szó a körömvirágról, legyen az bőrgyógyító kenőcs vagy gyomorsimogató tea. Pedig érdemes meglátni benne a csodát, színpompát, a valódi virágos varázserőt, a lelket vidámító színpompát. Nekem meg ezen a nyáron a reményt, hogy messze még az ősz, csak kipettyezi addigra az ágyást aranyszínű virágaival.

Ajánljuk még:

LEVENDULA A SZELFIN TÚL: ÍGY HASZNÁLD FŐZÉSKOR, SÜTÉSKOR

A LEGJOBB GYÓGYVIRÁG AGGODALOM ELLEN, ÉS MÉG FINOM IS – MINDENT A SÁSLILIOMRÓL

SOKKAL TÖBB MINT GYÓGYTEA – MINDENT A KAMILLÁRÓL

 

Már követem az oldalt

X