A növények – köztük a fák is – rengeteg olyan hatékony és tápláló anyagot termelnek, amik támogathatják az egészségünket és jóllétünket. Többek között ilyen a nyírfavíz is (betula alba juice), amely számos jótékony egészségügyi hatása mellett a hidratáló, bőrmegújító, bőrfiatalító képessége miatt értékes összetevője a természetes alapanyagú kozmetikumoknak.
A fák nedvének megcsapolása széles körben ismert eljárás erdős vidékeken – nemcsak Magyarországon, de az egész világban. A nyír- a szil-, a cser- és a jávorfa nedvét is gyűjtötték őseink főként a palóc vidéken, Ormánságban és Erdélyben, ahol több volt az erdő. A megcsapolt fák édes levét (boza, csiger, musztereáca, virics) edényekben fogták fel, és nemcsak saját felhasználásra, de eladásra is kínálták:
„A nyírvizet Debrecen, Nyíregyháza városok piacán hordókban árulták. Debrecenben 1707-ben 3 forint 60 krajcárért mérték csebrét.
A 19. század végén a székelyeknél említik a hegyekben a viricsfőző házakat, ahol a nyírlevet vagy juharlevet feldolgozták. Az utóbbit cukornak sűrítették be” – olvashatjuk a Magyar Néprajz monográfia II., Gazdálkodás című kötetében.

Nyírvíz gyűjtése – Fotó: 123RF
A nyírfavíz évszázadok óta kedvelt ital szerte a világon. „A nyírvíz fogyasztását a magyarok már ismerhették az Ural hegység mentén. Ennek bizonyítéka, hogy isszák a különböző finnugor népek, a baskírok, és a nyír, a szil elnevezése urali, illetve finnugor eredetű a magyar nyelvben. A nyírvíz kedves itala az oroszoknak is, akik nemcsak frissen isszák, hanem a sörkészítésnél használt malátával, kipréselt viasszal, pörkölt borsóval, rozskenyérrel, tölgyfaforgáccsal erjesztik is. Ibn Fadlan arab utazó a 10. századból említi a bolgároktól. Rasid-ed-Din perzsa geográfus pedig azt mondja (1302), hogy a mongolok a Bajkál-tó vidékén isszák, s ízletes, mint a tej. A virics német jövevényszó, de a nyírvizet is jelentő boza valószínűleg a kunok nyelvéből maradt reánk. A virics a 14. század végén tűnik fel, és ’sörcefre’, ’maláta’ a jelentése. A 17. század elején már a nyírlét is jelenti. Nem lehetetlen, hogy ennek valamilyen ősi elnevezését szorította ki, de maga a nyírlé is lehet igen ősi szavunk” – fejti ki a Magyar Néprajz monográfia II., Gazdálkodás című kötet A fák nedvének fogyasztása fejezete.

Fotó: 123RF
A szervezet regenerálódását és megújulását segítő, immunerősítő folyadékot előszeretettel fogyasztják a tavaszi időszakban. Jellemzően az inkább északabbra található országokban csapolják rendszeresen a nyírfavizet, de a finnek, svédek, lengyelek, oroszok, észtek, litvánok, románok és magyarok mellett szerte a világon élvezhetik az emberek a jótékony hatását.
A nyírfavíz betakarítása más európai országokban is igazi ősi hagyománynak számít. Például
a lettek az áprilist „sulu mēnesis”-nek nevezik, ami lettül „nyírfalé hónapot” jelent – ott ugyanis általában áprilisban csapolják a fákat.

Nyírfavíz gyűjtés Norvégiában – Fotó: Flickr / Ole Husby
Ez a természet adta „energiaital” támogatja a szervezetünk méregtelenítését, általában az egészségünket és a jóllétünket, és mindenhol használják a bőr ápolására és a haj megerősítésre. A frissen csapolt nyírfavíz egy-két nap után erjedni kezd, így az habzó üdítők vagy akár nyírfabor készítésére is alkalmas.
Viricselés – régi tudomány, aminek ma is nagy hasznát vehetjük
A viricselés egy kevésbé ismert, ám annál fontosabb kerti feladat a tavaszi munkák sorában.
A nyírfavíz páratlan ereje
A nyírfa gyökere a tavaszi hónapokban olyan nedvet termel, amely serkenti a fa megújulását, növekedését, termékenységét a hosszú téli időszak után. Az átlátszó folyadékot a növény törzséből lehet kinyerni, hogy – a fához hasonlóan – bármelyikünk élvezhesse annak megújító és energetizáló erejét akár belsőleg, akár külsőleg a bőrünkön alkalmazva. A nyírfavizet úgy csapolják, hogy a fa ne károsodjon, s így az a jövőben is tovább élhet, nőhet és évről évre termelheti az éltető nedvet. Ez a környezetbarát módszer természetes összhangban van a környezetbarát bőrápolási gyakorlatokkal is.

Nyírfa csapolása – Fotó: 123RF
A bőrápolási céllal használt nyírfavíz elgyorsíthatja a sejtosztódás sebességét, valamint védelmet nyújthat a szabadgyökök ellen, megelőzve és akár visszafordítva a különböző öregedési folyamatokat. A nyírfanedv természetes hidratáló képességének, tápanyagtartalmának, valamint frissítő és nyugtató tulajdonságainak, továbbá más összetevőkkel való kompatibilitásának köszönhetően igazi hidratáló, regeneráló elixír a bőrnek. Összetevői révén hozzájárul az egészséges és ragyogó bőr kialakításához, hiszen
- tökéletesen hidratál,
- tápanyagban gazdag az összetétele,
- nyugtatólag hat a bőrre,
- bőrmegújító, bőrfiatalító hatása van,
- gyulladáscsökkentésre is alkalmas lehet.
Borbás Marcsi Kertem kozmetikai termékcsaládjának fő alapanyaga a nyírfavíz, amely minden bőrápolóban megtalálható.

A Kertem kozmetikumokat megtalálod egy.shop.hu webáruházunkban.
Mit tartalmaz a nyírfavíz?
Ahhoz, hogy megértsük, mitől olyan különleges csodaszer szervezetünk és bőrünk számára, nézzük, milyen beltartalmi értékei vannak a nyírfavíznek!
- Magas víztartalom – A nyírfavíz elsősorban azért lehet kiváló természetes hidratáló, mert a fő összetevője a természet által létrehozott tiszta víz. Ez a nagy mennyiségű víztartalom pedig magas koncentrációban képes elektrolitokat, ásványi anyagokat, cukrokat, aminosavakat és vitaminokat tárolni. Ezért lehet kiváló összetevője a kozmetikumoknak, hiszen nagyban hozzájárulhat a bőr nedvességtartalmának megőrzéséhez, a bőr rugalmasságának növeléséhez, valamint a ragyogó arcszín kialakításához.
- Vitaminok – A nyírfalé különféle vitaminokat tartalmaz, ezek közül a legfontosabb kiemelni a C-vitamint, amely kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A C-vitamin segít a szabadgyökök semlegesítésében, támogatja a kollagéntermelést és a bőr egészséges ragyogását.

A Kertem kozmetikumokat megvásárolhatod egy.shop.hu webáruházunkban.
- Ásványi anyagok – Olyan fontos ásványi anyagok találhatók a nyírfavízben, mint például a kálium, a kalcium, a magnézium, a cink és a mangán. Ezek az ásványi anyagok pedig meglehetősen fontosak a bőr egészsége szempontjából, támogatják a sejtfunkciókat, és hozzájárulnak a bőrünk általános egészségéhez.
- Aminosavak – A nyírfavízben található aminosavak a fehérjék építőkövei. Az aminosavak nélkülözhetetlenek a bőr helyreállításához, regenerálódásához és rugalmasságához.
- Antioxidánsok – A nyírfavíz számos antioxidánst tartalmaz, beleértve a flavonoidokat és a fenolos vegyületeket, amik segítenek az oxidatív stressz elleni küzdelemben és védik a bőrt a környezeti ártalmaktól.
- Cukor és szénhidrát – Természetes cukrokat is tartalmaz, mint például fruktózt, glükózt és xilózt, amik miatt enyhén édes íze van. Bőrápolás esetén ezek a cukrok szintén bizonyos hidratáló előnyökkel járhatnak.
- Fitokemikáliák – A nyírfanedvben számos bioaktív anyag is található, amelyek gyulladáscsökkentő, antibakteriális és bőrnyugtató hatásúak lehetnek.

A Kertem kozmetikumokat megvásárolhatod egy.shop.hu webáruházunkban.
Ahogy minden bőrápolási termék, úgy a nyírfavizet tartalmazó természetes alapanyagokkal rendelkező kozmetikumok is rendszeres használat mellett, hosszú távon fejtik ki maximálisan a hatásukat. Érdemes beépíteni a reggeli és esti bőrápolási rutinunkba, különösen, ha minden általunk használt termék alapvető összetevője a nyírfavíz, az arclemosástól kezdve a tápláló szérumokn keresztül a hidratáló arckrémekig.
Nyitókép: 123RF