Veszélyben egzotikus fűszereink? A klímaváltozás miatt a trópusi növények termesztése is drágul

GolfÁramlat

Veszélyben egzotikus fűszereink? A klímaváltozás miatt a trópusi növények termesztése is drágul

Az egész bolygót érintő klímaváltozás, a fokozódó hőhullámok, az aszály, más vidékeken pedig ugyanebben a szezonban jelentkező hatalmas esőzések és áradások komoly károkat okoztak a kardamom-ültetvényeken, sok helyen még az érés előtt elpusztult a termés. A mennyiség csökkenése és az ebből következő drágulás egyre jelentősebb.  

Az El Niño éghajlati jelenség nagy mértékben befolyásolta a Föld klímáját és fel is erősítette a klímaváltozás hatásait az elmúlt 1-1,5 évben. Az IFLScience arra is felhívja a figyelmet, hogy a modellszámítások szerint érdemes ehhez hozzászokni, mert a következő ilyen időszakok egyre melegebb időjárást hozhatnak majd.

„A globális klímaváltozás nagy hatással van a trópusi növények termesztésére, Indiában például hatalmas esőzésekről, áradásokról olvashattunk az elmúlt hónapokban, ami komoly károkat okozott a kardamom-ültetvényeken is”

– tájékoztatott Vas Orsolya a fűszerkereskedelemmel foglalkozó Alpaka Kft. ügyvezetője.

fragrant green cardamom on a white acrylic background

Fotó: 123RF

„Mi a másik nagy termőhelyről, Guatemalából származó kardamomot forgalmazunk, a Karibi-térségben az elmúlt év második felében és ez év elején az El Niño melegrekordokat, súlyos aszályokat hozott. A kardamom ültetvények megszenvedték a rendkívüli szárazságot, a termés a felére csökkent.”

A kardamom eddig is a világ 3. legdrágább fűszere volt, a sáfrány és a vanília után.

Kimutatások szerint ugyanakkor mostanra, tavaly júliushoz képest a termőhelyi termelői ár 100-200 százalékkal emelkedett. „És örülhetünk, ha egyáltalán kapható.” – fogalmaz a fuszerkereskedelem.hu ügyvezetője. „A tavalyi termésből származó készletek elfogyhatnak még mielőtt az új termés elérhető lenne, ami viszont töredéke a tavalyi mennyiségnek, mindez rendkívüli mértékben emeli az árakat.”

fragrant green cardamom on a white acrylic background

Fotó: 123RF

A szív fűszere

A kardamom Dél-Indiában őshonos, de ma már termesztik Ázsia legtöbb trópusi éghajlatú vidékén, a legnagyobb exportőr pedig Guatemala. A gyömbérrel rokonságban lévő, 2-5 méter magasságot is elérő növény 1 cm-es, háromrekeszű toktermése maga a kardamom.

Egy ilyen termésben körülbelül 15-20 darab mag van, azért is számít a világ 3. legdrágább fűszerének, mert bonyolult és nehézkes a termesztése. Termését csak kézzel lehet begyűjteni, így sok időbe és munkába telik a betakarítás.

A kardamom iránt az utóbbi években jelentősen nőtt a kereslet, Európában még mindig kuriózumnak számít, de az egzotikus fűszerek közül az egyik legismertebb. A világkereslettel együtt az ár is folyamatosan növekszik. Egyre több országban és szektorban fedezték fel különleges ízvilágát és élettani hatásait. A kardamom nélkül nem tört volna ki a gin-fűszer forradalom, és az egész világot meghódította a chai tea is, amelynek szintén egyik alap összetevője a kardamom.

Traditional Indian drink - masala tea with spices. Cinnamon, cardamom, anise, sugar, cloves, pepper on a light wooden background.

Fotó: 123RF

A kardamom illóolaja a parfümkészítésben is közkedvelt, komplex illatjegyei között édeskés, fűszeres, utóhatásában kissé kesernyés, de összességében aromás jegyek is megtalálhatók.

A kardamomot a szív fűszerének is nevezik, ugyanis neve a kardia, vagyis szív és az amomum, vagyis fűszer szavak összetételéből született. Süteményekhez, kávéhoz, de húsokhoz is jól illik, a bárányhoz pedig egyszerűen kiváló.
Cardamom in a ceramic mortar and cardamom in a loose background of coarse burlap, close-up, selective focus.

Fotó: 123RF

Mit hozhat a jövő?

„Mi a kardamomot három formában tartjuk: zöld egész kardamom, valamint az ún. kardamommagok és a zöld termésből készült őrölt kardamom” – folytatja az Alpaka Kft. ügyvezetője. „Már tavaly októberben voltak jelek arra, hogy kilőnek az árak, januárban pedig meg is indult a drágulás. Egyelőre nem is számíthatunk arra, hogy rendeződik a piac, sőt a jelentős kereslet és a kis mennyiségű termés hatására akár tovább eszkalálódhat a probléma és még nagyobb áremelkedés is várható. Előreláthatóan évekbe telik majd mire az ültetvények újra felépülnek, mert egyébként is érzékeny növényről van szó” – teszi hozzá Vas Orsolya.

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

A világ egyik legszigorúbb élelmiszerbiztonsági rendszere vigyáz ránk: a „Safe2Eat” kampány neked is szól!

Az EU rendelkezik a világ egyik legszigorúbb élelmiszerbiztonsági rendszerével. A tudományos kiválóságon alapuló rendszer szoros együttműködést foglal magában az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és a nemzeti élelmiszerbiztonsági hatóságok között Európa-szerte, amelyek mindketten központi szerepet játszanak. A „Safe2Eat” kampány célja, hogy az európai emberek az élelmiszer-biztonságot alátámasztó tudományos ismeretek megismerésével képessé váljanak arra, hogy magabiztos döntéseket hozzanak az élelmiszervásárlás során.