Új applikáció segít a fenntarthatósági cselekvésekben

GolfÁramlat

Új applikáció segít a fenntarthatósági cselekvésekben

Fogyasztásorientált világunkban nem jó felé haladunk: ezt már régóta tudjuk, ahogyan azt is, hogy sürgős változásokra van szükség. Arról viszont már kevesebbet szól a fáma, hogy a hétköznapok szintjén magánemberként mit tehetünk a holnapért, és miken kell változtatnunk, hogy elkerülhessük a legrosszabb forgatókönyveket.

Ezt a hiányosságot próbálta megszüntetni az Egyesült Nemzetek Szervezete, amikor összeállította az ActNow kampányát, aminek célja arra ösztönözni az embereket, hogy cselekedjenek a fenntartható fejlődési célok és az élhető jövő érdekében.

A kampány az élet szinte minden területét felöleli: a környezetvédelemtől kezdve a közösségi cselekvéseken át egészen a fenntartható gazdálkodási rendszerekig. A csatlakozás során magunk választhatjuk ki a preferenciákat, életünkhöz igazítva dönthetünk arról, milyen kihívásokat vállalunk, milyen apró lépéseket teszünk azért, hogy bolygónkat megmentsük.

A kampány fő mozgatórugója az AWorld alkalmazás, ami telefonunkra letöltve komplett útmutatóként és mentorként vezet minket a tudatosabb fogyasztás és a felelősebb életvitel útjain. Segít, hogy napi tevékenységeinkkel csökkentsük szénlábnyomunkat, és mérhető lépéseket tehessünk közös céljaink felé. Az alkalmazás lehetővé teszi az olyan tevékenységek nyomon követését is, mint a gyaloglás és kerékpározás, az élelmiszerpazarlás csökkentése, az otthonunk szigetelése, vagy éppen a barátainkkal történő beszélgetés, amelyben felhívjuk a figyelmet az éghajlatváltozásra.

Az összefogáshoz egyénként, közösségként és szervezetként is csatlakozhatunk, és ellenőrizhetjük tevékenységeik környezeti hatásait – például, hogy mennyi CO2-t, vizet és villamos energiát takarítottunk meg.

Az alkalmazás segítségével arra is ösztönözhetünk másokat, hogy vegyenek részt, és közösen érjék el szén-dioxid-megtakarítási céljaikat csoportos kihívások, vetélkedők révén.

A mai nap adatai szerint szerte a világon eddig összesen 18,794,440 kihívást teljesítettek az AWorld közösségéhez csatlakozók. Olvasva az inspiráló történeteket, és átnézve az applikáció által kínált lehetőségeket, úgy döntöttünk, hogy mi is kipróbáljuk.

Tapasztalataink az AWorld alkalmazásról

Rögtön az első pozitívum, hogy az applikáció magyar nyelven is elérhető, így nem okoz gondot senkinek a nyelvi nehézség. A letöltés után egy logikus és érthető mezsgyén vezet végig minket a program a cselekvések első állomásain:

először lehetőségünk adódik kiszámolni éves szénlábnyomunkat, majd olyan ismereteket ad át közérthetően, amelyek segítenek megérteni a klímaváltozás problémáját, végül elérkezünk a naplózáshoz, ahol rögzíthetjük tevékenységeinket, és apró lépésekben változtathatunk mindennapi szokásainkon.

Az applikációkban úgynevezett epizódok mutatják be a klímaváltozás és a felelőtlen bolygóhasználat negatív hatásait vagy azokat a törvényszerűségeket, amelyek szerint világunk és a körülöttünk munkálkodó természet működik. Megszerzett tudásunkat tesztelhetjük is, és a sikeres elvégzésért jutalompontokat is kapunk. Egy hátrányuk van az epizódoknak: a tudásanyagok angol nyelven íródtak – online fordítóprogramok ezt a nehézséget is segítenek kiküszöbölni.

 

A sok-sok tartalom és téma közül magunk választhatjuk ki, miről szeretnénk olvasni, és milyen kihívásokat szeretnénk teljesíteni. Itt aztán tényleg minden van: a fogmosás közbeni vízhasználattól az energiamegtakarításon át, egészen az étkezési szokásokig.

Aztán jön a szénlábnyom számítása. Izgalmas feladat, és kíván némi önkritikát. A felmérés során nem érdemes szépíteni, mert csak magunkat csapjuk be, és nem kapunk reális képet sem a kiinduló állapotokról, sem a fejlődésünk üteméről és hatásairól. Sajnos a felmérések is angol nyelvűek, viszont érthetőek, egyszerűek és informatívak. Az alap számítás után érdemes kategóriánként válaszolni a plusz kérdésekre, mert ezzel sokkal részletesebb képet kaphatunk.

 

Kedvenc részünk a sorozatok voltak: olyan tevékenységek, amiket megismételve szokássá alakulhatnak. Szerintünk ez a legmotiválóbb része az alkalmazásnak, és szinte minden élethelyzethez, életvitelhez találhatunk olyan vállalást, amit könnyen, egy kevés plusz figyelemráfordítással teljesíthetünk. Csak pár példa, kedvcsinálónak:

  • Hulladékcsökkentés és újrafelhasználás (például az üvegek kiöblítése a szemétbe dobás előtt, komposztálás vagy papír újrahasznosítás)
  • Digitális lábnyom (nem használt fájlok törlése, előre letöltött zene hallgatása stb.)
  • Energiavámpírok (például a csatlakozók kihúzása vagy a WIFI kikapcsolása)
  • Energia (Teljesen töltsd meg a mosógépet, moss 30 fokon stb.)
  • Étel (például vásárolj helyi termelőtől vagy főzz maradékmentesen)
  • Környezettudatos közlekedés (a séta ereje, tömegközlekedés stb.)

 

 

Végül az applikáció másik nagy előnye, hogy csapatokhoz is csatlakozhatunk – ez nagy segítség azoknak, akiknek szükségük van a közösség támogatására és motiválására.

Összességében tetszett az app, és valóban hasznosnak tartjuk. Nemcsak jó szemléletformáló platform, hanem egy igazi közösségi csatlakozási tér is, ami valóban hatékonyan tudja megteremteni a közösségi cselekvések erejét.

Ajánljuk még:

Itt az ideje, hogy a nők építsék maguk körül a „falujukat” – elindult az első anyatárs-kereső  

Pár hónappal ezelőtt egy ingyenes, hiánypótló applikáció indult el Magyarországon, a Momz. A anyatárs-, vagy anyabarát-kereső, az egymás közelében élő édesanyáknak segít egymásra találni. Az alapító, Bólyai Eszter gyermeke születése után döbbent rá, hogy hozzá hasonlóan sok újdonsült anyuka magányosnak érzi magát. Mint mondja, a modern társadalomban jórészt eltűntek a női közösségek és az anyasággal járó nehézségeket tabuként kezeljük. A Momz hosszú távon ezen is változtatna. Mostanra több mint hatezren töltötték le.  

 

Már követem az oldalt

X