GolfÁramlat

Miért ne örüljünk az enyhe télnek?

Amikor ezek a sorok íródnak, egy újabb 14 fokos napnak nézünk elébe: télen. Sokan boldogok, hogy nem kell nagykabátot húzni, fagyoskodni, lehet sétálni egyet délután a tavaszias napsütésben. Leginkább nekik szól ez a cikk. Egy finom, óvatos gondolatindító, ami azt igyekszik megmutatni, hogy hólapát, mínuszok és kipirosodó orrok ide vagy oda: a télre, az igazi télre nagyon is szükségünk van.

Az elmúlt években sokat hallottunk a klímaváltozásról, az emberi világ bolygóra gyakorolt ártalmairól, a globális felmelegedésről és több tucatnyi jóslatról – a mostani írásunkban nem erre koncentrálunk, nem az okokat keressük. Most azt szeretnénk megmutatni, mik azok a változások, amik minden kétséget kizáróan megfigyelhetőek hazánkban, és ezek milyen hatással lehetnek az elkövetkezendő éveinkre.

A Másfélfok 2021-es jelentése szerint az elmúlt öt évtized hőmérsékleti adatainak elemzéséből egyértelműen kirajzolódik, hogy az ősz jelentősen, a tavasz mérsékelten rövidült Magyarországon, miközben a nyár egyre hosszabb lett: az 1971-től 1980-ig tartó periódusban átlagosan június 21-én kezdődött a nyár és augusztus 20-án vége is volt, ezzel szemben 2011–2019 átlagát tekintve már május 29-től egészen szeptember 17-ig tartott a legmelegebb évszak, azaz körülbelül

50 nappal lett hosszabb a nyár. 

Az évszakok kezdetét és végét a hőmérséklet alapján definiálták: a nyár kezdete az, amikor a napi középhőmérséklet meghaladja a 17,71 Celsius-fokot, a végét pedig az első, ennél hűvösebb nap határozza meg. A tél esetén a vizsgált hőmérsékleti küszöb 3,42 Celsius-fok volt.

Egy másik tanulmány szerint az elmúlt évtizedekben a tavasz és a nyár kezdetének előbbre tolódása figyelhető meg az északi félteke közepes szélességein, miközben a tél és az ősz kezdete későbbre csúszik. A szakemberek szerint amennyiben a folyamat továbbra is e tendencia szerint halad, a nyár közel fél évig tart majd, a tél 2100-ra pedig kevesebb, mint két hónapos lesz – ráadásul melegebb is.

Habár létezik csillagászati és naptári felosztása is az évszakoknak, a mezőgazdasági munkákat a hagyományos felosztás határozza meg, amit mi is tapasztalunk a mindennapi életünkben. Eszerint

  • a tavasz a lombhullató növények rügyezésétől, a vándormadarak visszaköltözésétől a hőmérséklet állandó, tartós felmelegedéséig;
  • a nyár a hőmérséklet állandó, tartós felmelegedésétől a lombhullató növények leveleinek sárgulásáig, a vándormadarak elköltözéséig;
  • az ősz a lombhullató növények leveleinek sárgulásától, a vándormadarak elköltözésétől a hőmérséklet fagypont alá csökkenéséig;
  • a tél pedig a hőmérséklet fagypont alá csökkenésétől a lombhullató növények rügyezéséig, a vándormadarak visszaköltözéséig tart.

A felmelegedés emlegetése óta már laikusként is észrevehettük ezek alapján az eltolódást, akárcsak azt, hogy minden évszakban előfordulhatnak olyan időszakok, amelyek nem a megszokott időjárást hozzák. Hogy miért baj ez? Mert ezek a változások évtizedek óta erősödnek, gyakoribbak, számos problémát okozó szélsőségeket idéznek elő, és az évszakok ilyen mértékű és gyorsaságú változása akár

teljesen át is írhatja azt a civilizációs berendezkedést, amit megszoktunk és magától értetődőnek veszünk.

A nem megszokott és adott évszakra nem jellemző körülmények és hatások nagymértékben befolyásolják a mezőgazdaság és ezzel az élelmiszer-termelés lehetőségeit, megzavarják a bolygó életközösségének dinamikáját és kölcsönhatásait, továbbá gyakoribb hőhullámokat, viharokat és erdőtüzeket eredményeznek, amelyek állandó veszélynek teszik ki az embereket.

A „nem normális” időjárási folyamatok következtében az ökológiai rendszer szerkezete is sérül, ami számunkra olyan jelenségekben lesz érezhető, mint például a gyakoribb fagykárok, a vándormadarak számának csökkenése, vagy az új, invazív fajok megjelenése. Gondoljunk csak a kórokozókat hordozó szúnyogokra, amelyek egyre nagyobb számban jelennek meg hazánkban, vagy arra, mi segít nekünk a kártevőirtásban akkor, ha legfontosabb növényvédelmi őreink, a madarak nem szorgoskodnak körülöttünk.

Növényeink, amelyekre élelmiszertermelésünket, egészségünket, környezeti létszükségleteinket alapozzuk, sokszorosan ki vannak téve ezeknek a hatásoknak, hiszen nem képesek a helyváltoztatásra, nem tudnak odább állni, ha nem megfelelőek a körülmények.

Egy korábban érkező tavasszal fejlődésnek indulnak, majd egy nagyobb hideg, vagy az egyre gyakrabban tapasztalható kései fagy hatására fagykárt szenvednek. Felborulnak a fenológiai fázisokhoz köthető folyamataik, a megváltozott körülmények miatt egyre nagyobb eséllyel következik be, hogy egy adott szakaszban nem jutnak elegendő vízhez vagy tápanyaghoz, és ha túl is élik a kezdeti időszakot, a legyengült szervezetük sokkal nehezebben tud megküzdeni az egyébként természetes ellenségek hiányában felszaporodó kártevőkkel.

Ördögi kör ez, ami az élet minden területén hatást gyakorol ránk. Az enyhébb telek miatt a nyugalmi időszak rövidül, ami a terméshozam csökkenését, minőségi romlását vonhatja maga után. A kései fagyok akár teljes terméskieséshez is vezethetnek, az enyhébb teleken nem fagynak el a kártevők, így sokkal nagyobb mennyiségben leszünk kitéve a mezőgazdasági vegyszerek okozta veszélyeknek is. A nem megszokott körülmények ellensúlyozása hatalmas anyagi ráfordítást igényel, és mivel világunkat a piac irányítja, ez nagymértékben a minőség rovására is megy.

Ha a tavasz túl korán köszönt be, a fák akár még beporzóik kikelése előtt elkezdhetnek virágozni. A nem megfelelő csapadékeloszlás és a talaj víztartalmának csökkenése növelheti a mezőgazdaságban az öntözés iránti igényt, de sivatagosodáshoz is vezethet, aminek beláthatatlan hatásai lehetnek az élelmiszer-termelésre.

Eddig tizenhárom uniós tagállam jelentette be, hogy érinti a sivatagosodás. 

A hó- és jégviszonyok változása jelentősen befolyásolja az ökoszisztémákat, és negatív társadalmi-gazdasági következményei vannak: hatással van a turizmusra, a közlekedésre, a vízgazdálkodásra, a vízenergia-termelésre, és még számos más területre is. Az előrejelzések szerint a jövőben jelentősen csökkenni fog a havazás Közép- és Dél-Európában, ahol sok alacsonyan fekvő régióban szinte el is tűnhet. Az olvadó hó által biztosított víztömeg megszűnése akkora hatással lehet a termőföldre és ezzel az egész élelmiszer-termelési folyamatra, hogy a következményeibe egyelőre bele sem merünk gondolni.

Minden évszaknak, melegnek és hidegnek, hónapnak, esőnek és napsütésnek megvan a maga létfontosságú szerepe Földünk rendszerében, és a természet nem véletlenül alakult ki ezek alapján úgy, ahogy. Kellemetlen lehet a tél, de talán kibírjuk a fagyot és a hólapátolást, ha ez a természetes rendje annak, hogy nyáron egészséges zöldségeket ehessünk.

Igen: a tél hideg (jobb esetben), és csúszós (ha nem tesznek ellene), és fázunk (mert nem öltözünk fel rendesen), de szükséges része a természet egyensúlyának. Ebből fakadóan saját, emberi egyensúlyunk és egészségünk elengedhetetlen alapja is. Úgyhogy a tavaszias tél után történő sóvárgás helyett inkább fedezzük fel a hóemberépítés, hógolyózás, korcsolyázás és jégen egyensúlyozás múlandóban lévő értékeit, és köszönjük meg a természetnek, hogy még működik. Aztán jusson eszünkbe nyáron, amikor hat füstölő közepette is vakarásszuk a centinként viszkető csípéseket, hogy ejj, de jó lenne ha úgy működne, mint régen: fecskével, denevérrel – füstölők, riasztók és ismeretlen kórokozók nélkül.

Ajánljuk még:

Eljön-e még a kender reneszánsza?

A kender (Cannabis sativa) az emberiség egyik legrégebbi és legsokoldalúbb haszonnövénye, amely évezredek óta szerves részét képezi számos kultúra mezőgazdasági és ipari gyakorlatának. Ez a rendkívül ellenálló és gyorsan növő növény nem csupán gazdasági szempontból jelentős, de kulturális és történelmi szempontból is meghatározó szerepet töltött be az emberi civilizáció fejlődésében. De vajon miért szorult háttérbe egy ilyen fontos haszonnövény a modern világban?