Borbás Marcsi újévi fogadalma: idén még inkább spórol a vízzel (x)

GolfÁramlat

Borbás Marcsi újévi fogadalma: idén még inkább spórol a vízzel (x)

Borbás Marcsi is érzi, tapasztalja, hogy nagy veszélyben van a legértékesebb természeti kincsünk, a víz, amit napjainkban úgy pazarolunk, mintha korlátlan mennyiségben állna rendelkezésre. Bár már most is sokat tesz a vízpocsékolás ellen, megfogadta, 2024-ben még az eddigieknél is jobban figyel a vízfelhasználására. Másokat is arra bíztat, hogy a Finish vízlábnyom-kalkulátor segítségével – mely a Pannon Egyetem közreműködésével készült el – számolják ki a vízlábnyomukat, azaz egy nap alatt átlagosan hány liter valós és virtuális vizet használnak el. (x)

Mostantól pár perc alatt kikalkulálhatjuk a vízlábnyomunkat, napi 7000 liter alatt pedig már egész jók vagyunk.

Borbás Marcsi szerint érdemes megfogadni nagyanyáink tanácsait és közben okosan használni a mai kor eszközeit is, ha spórolni akarunk a vízzel. Ő például a konyhában sosem önti ki azt a vizet, amiben a krumplit vagy a tésztát főzi, hanem felhasználja azt egy új paradicsom-, vagy zöldségleves elkészítéséhez. Ugyancsak gyűjti az esővizet, amit az utolsó cseppig vissza is juttat a talajba. A mosogatáshoz viszont már mosogatógépet használ, mert ezzel alkalmanként 80 liter vizet is megtakarít:

Borbás Marcsi szemléletét több hazai sztár magáénak vallja. Oroszlán Szonja színésznő is kerüli a mindennapokban a vízpocsékolást. Nála szintén kiemelt szerepe van a mosogatógépnek a kézi mosogatással szemben, de többek közt arra is figyel, hogy ne folyassa a vizet fogmosás közben, vagy a növényeit a vízforralóban maradt vízzel öntözze.

Bár az olimpia bajnok úszó, Gyurta Dániel tudatos vízfogyasztónak tartja magát, de még ő is meglepődött, amikor a Finish Vízlábnyom-kalkulátor segítségével kiszámolta, hogy mennyi valós és virtuális vizet használ el nap mint nap.

A Pannon Egyetem kutatóinak közreműködésével elkészített és már mindenki számára ingyenesen elérhető fejlesztés kérdéssorát ugyanis a teljességre törekedve állították össze, így az a hétköznapi tevékenységek szinte minden szegmensét lefedi a háztartási munkáktól kezdve a fürdőszoba használaton át a kertápolási feladatokig. Továbbá számbavették azokat a virtuális vízhasználati tényezőket is, amelyekre az embereknek csak közvetetten van ráhatásuk. Ide tartozik például minden olyan vízigény, ami a szolgáltatásokhoz, valamint a termékek előállításához, szállításához kell.

Sajnos szinte sosem gondolunk bele abba, hogy ha például folyamatosan bővítjük a ruhatárunkat, vagy nagy mennyiségben vásárolunk ételeket, italokat, nagy mértékben járulunk hozzá a vízkészletek apadásához.

Magyarországon személyenként átlagosan napi 7000-7500 liter vizet is fogyasztunk, de ennek a közel 90 százaléka láthatatlan marad számunkra

a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ, Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ adatai alapján.

Könnyen teljesíthető cél, ha 2024-ben sztárjainkkal együtt mi is megfogadjuk, hogy szokásaink apró változtatásával és tudatosabb fogyasztással jobban óvjuk a vizeinket. Hiszen például csak azzal, ha a kézi mosogatás helyett mosogatógépre váltunk, éves szinten 29 000 liter vízmegtakarítást érhetünk el. Még hosszan sorolhatnánk azokat a döntéseket, amikkel elejét vehetjük az édesvizek pazarlásának, de a legjobb, ha mindenki maga kalkulálja ki, hogy mekkora lábon is él.

Pár példa a virtuális vízfogyasztásra, mely befolyásolja a vízlábnyomunkat:

TERMÉK

Vízlábnyom-érték (liter)

1 db autó gyártása

52000 – 83000

1 db okostelefon elkészítése

12760

1 kg marhahús előállítása

15414

4 szelet kenyér előállítása

120

1 liter palackozott víz előállítása

3

 

A gyerekek is tudhatják már, mi az a vízlábnyom
A hétköznapok során néha még felnőttként is nehéz szem előtt tartani a takarékos vízhasználatot, hiszen ki ne szeretne egy-egy akciós vásárlásnál elcsábulni, vagy egy hosszú nap után egy teli kád forró vízben elmerülni. De hát olyan sok víz van a világon, nem? Mi már azonban tudjuk, hogy az édesvízkészleteink sajnos végesek, a közvetlen és virtuális vízfogyasztásunk növelésével a jövő generációit veszélyeztetjük. Ezért is fontos, hogy a gyerekek is minél előbb megismerkedjenek a vízlábnyomukkal, amelyet most a Kerek Mese Lili meséjének segítségével meg is tehetnek.

Víztakarékos tanácsok az új évre:

  • Víztakarékos zuhanyrózsát, WC-tartályt (szürkevíz/dualflush), csapot használjunk.
  • Ne folyó víz mellett mosogassunk.
  • Kézi mosogatás helyett használjunk mosogatógépet.
  • A mosogatógépet csak akkor használjuk, ha tele van.
  • Ne folyóvíz mellett mosakodjunk.
  • Ügyeljünk, hogy ne csöpögjenek a csapok.
  • Kád használata helyett zuhanyozzunk.
  • Zöldségek, gyümölcsök tisztítását ne folyó vízzel végezzük.
  • Az elfolyatott vizet használjuk fel a növények öntözővizének.

(x)