GolfÁramlat

7 tanács, ha tényleg kímélnéd a környezetet idén!

Az újévi fogadalmak tagadhatatlan előnye, hogy nem muszáj megtartani őket, mégis jól esik január elején belevágni valami új és inspiráló dologba. Például a környezetvédelembe.

2019 egyértelműen a nagy feleszmélés éve volt, amikor emberek tömegei kezdtek rájönni, hogy a jelenlegi hulladéktermelős és túlfogyasztós életmód nem fenntartható többé. Talán te is azok között vagy, akik úgy érzik, ideje felelősséget vállalniuk a klímaváltozás elleni harcban, és szeretnél a gyakorlatban is áttérni az öko-szemléletű életmódra. Adok néhány olyan tippet segítségképpen, ami kezdőként nem kerül egy vagyonba, és könnyen elsajátítható.

1. Vásárolj csomagolásmentesen!

A műanyag zacskó egyszerűen ciki manapság, amikor már a csapból is az folyik, hogy belefulladunk a szemétbe. Vásárolj, vagy készíts magadnak néhány textilzsákot, és ne a helyi hipermarketbe járj vásárolni, hanem a piacra, vagy csomagolásmentes boltokba, ahol kimérősen is be tudod szerezni az élelmiszereket.

2. Válts természetes tisztítószerekre!

Egy átlagos háztartásban semmi szükség arra, hogy erős vegyszereket használjunk, pláne, ha azok több ezer kilométerről érkeznek hozzánk, visszaválthatatlan, műanyag csomagolásban. Ha már csomagolásmentes vásárlás, akkor szerezz be kimérősen szódabikarbónát, ecetet, mosószódát, citromsavat – ezekkel jóformán az egész otthonodat tisztára varázsolhatod.

3. Zöldítsd ki a fürdőszobát!   

Az öko-tudatos életmód alapja, hogy ne váltogasd folyton a holmijaid, a fürdőszoba viszont kétségtelenül tele van fogyóeszközökkel. Szerencsére itt is léteznek alternatív megoldások a hulladéktermelés megakadályozására! A műanyag fogkefét cseréld le fából készült változatra, a flakonos tusfürdő és sampon helyett válassz magyar kézműves szappanokat. Az eldobható női higiéniás eszközöket váltsd ki intimkehellyel vagy mosható betéttel – ezeket egyszer kell megvenned, és évekig kitartanak majd, anélkül, hogy hulladékot termelnél velük.

4. Turiba járj, ne fast fashion üzletekbe!

Régóta tudjuk, hogy a ruhagyártás a világ egyik legszennyezőbb iparága, és minden darab újonnan legyártott ruhával hozzájárulunk az ökológiai katasztrófához. Különösen igaz ez a gyenge minőségű fast fashion darabokra. Ha szeretnél igazán öko lenni az új évben, ne butikokban és kínai üzletekben vásárold a ruháid, hanem turkálókban – ezeket már úgyis legyártották, tehát a megvásárlásuk nem jár többletterheléssel a természet számára. És legalább nem a kukába kerülnek kihasználatlanul. 

5. Hordj magaddal kulacsot!

Tévhit, hogy a magyar csapvíz rossz. Bár egyes helyeken a vezetékek minősége miatt fura íze lehet, a csapvizünk elég jó minőségűnek számít világviszonylatban, úgyhogy a palackok leváltásának érdekében a jövő évet érdemes lehet egy üvegkulacs beszerzésével kezdened. A Vízlelőhely alkalmazás segítségével azt is nyomon követheted, hol tudod Magyarországon friss vízzel feltölteni a kulacsod, ha éppen úton vagy valahová.

6. Tudatos vásárló légy, ne konzumidióta!

Az emberek java része azt állítja, hogy nem vásárol felesleges holmikat, mégis minden évben korábban kerül sor a globális túlfogyasztás napjára. Szeretnél öko-tudatosabban élni jövőre? Akkor ne azt nézd, milyen zöld a szomszéd fűje, hanem azt, mire van valójában szükséged a mindennapi élethez, vagy a boldogsághoz, és csak ezeket a dolgokat szerezd be. Csakhamar rájössz majd, hogy kevesebb kell, mint hitted.

7. Buszozz, biciklizz, sétálj!

Tudom, hogy a kényelem nagy úr, és 50 km-ről ingázni a munkahelyedre távolsági tömegközlekedéssel nem élhető megoldás, de gondold át: tényleg csak akkor ülsz kocsiba, ha muszáj, vagy még az öt percre lévő boltba is négy keréken jársz? Ha városlakóként hajlandó vagy lemondani a mindennapos autózásról, hatalmas mennyiségű szén-dioxid kibocsátástól véded meg a Földet.

Ajánljuk még:

A körülöttünk élő csendes segítők nélkül nincs sikeres kertészkedés – a madarak nélkülözhetetlen szövetségeseink

Elfelejtettük, vagy csak nem akarjuk látni azt, amit elődeink pontosan tudtak: a körülöttünk élő csendes segítők nélkül nincs sikeres mezőgazdaság. Halkan, szinte észrevétlenül végzik munkájukat – de mi már nem halljuk meg a halk csodákat. Nem látjuk, nem tanuljuk, és már észre sem vesszük – pedig nélkülük valószínűleg sehol sem tartanánk.

 

Már követem az oldalt

X