A bolygó erőforrásainak pazarlásáról mind tudunk, a többség mégis csak vonogatja a vállait, míg nem érinti közvetlenül a baj. El sem hisszük igazán, hogy baj lesz, és az unokáink problémái is távolinak tűnnek, csakhogy sok dolog már a mi életünkben gondot fog okozni.
- Foszfor
Ezt a 17. században felfedezett elemet sokáig leginkább a gyufakészítés kapcsán ismertük, csakhogy manapság sokkal jelentősebb szerepe van a műtrágya-gyártásban. Szinte alapvetővé vált a használata, így a foszfort tartalmazó műtrágyák nélkül képtelenség lenne annyi élelmiszert előállítani az ipari termelés során, amennyi jelenleg szükséges az emberiség élelmiszer-ellátásához. A foszforhiány komoly gondokat okozhat, nélküle ugyanis nem tudnak megfelelően nőni a növények. Egyes geológusok úgy vélik, hogy a jelenlegi felhasználás mellett 50-100 éven belül elfogyhat a bolygó foszforkészlete.
Mindeközben nyilvánvaló, hogy a Földnek szüksége van a tápanyagokra, amik aztán beépülhetnek az élelmiszerekbe, s így gazdagíthatnak bennünket, embereket. Fontos lenne visszaadni a természetnek, ami az övé – például komposztálás révén – és előnyben részesíteni a minőségibb, környezetbarát módon előállított termékek fogyasztását.
Már csak azért is, mert azt is látjuk, hogy a sok műtrágyahasználat miatt veszélyes mennyiségű foszfor kerül a Föld édesvízraktáraiba – szakemberek kimutatták, hogy a foszforterhelés meghaladja az édesvizek asszimilációs képességét a szárazföldek 38 százalékán.
- Tiszta ivóvíz
Mind megtanuljuk gyerekként, hogy a Föld édesvízkészletének mindössze 1 százalékát tudjuk emberi vízfogyasztásra felhasználni, ami ilyen tempóban növekvő lakosság mellett bizonyos területeken már most problémát okoz. A Kárpát-medencében élve nem kell aggódnunk azért, jut-e elegendő víz az unokáinknak, ugyanakkor idehaza is komoly gondokat okoz az aszály, főképpen a mezőgazdaságban dolgozóknak. Erről cikket is írt Pottyondy Ákos kollégánk, akit magát is kellemetlenül érint ez a kérdés. Egyes jelentések szerint már 2050-re eljutunk oda, hogy az aszályok miatt kb. kétmilliárd ember fog időszakosan vízhiányos helyen élni.
- Halak
Az ipari halászat kialakulása alaposan megbolygatta az élővizek ökológiai egyensúlyát az elmúlt száz évben 1950 és 2010 között közel 50 százalékkal nőtt meg a kifogott halak mennyisége, ugyanis egyre nagyobb igény mutatkozik a fogyasztásukra. Bár mi, magyarok, nem tartozunk a legnagyobb halfogyasztók közé, globális szinten már jelentkezik a túlhalászat problémája, ami azt jelenti, hogy bizonyos egyedekből – pl. szardínia – olyan sok példányt halásznak, hogy a populáció nem képes újratermelni önmagát. Bár sokáig a cápafélék voltak a legveszélyeztetettebb faj, az utóbbi években már olyan hétköznapi halak is a kihalás szélére sodródtak, minta a tőke-, vagy a tonhal.
A vizeket szennyezzük, a halak és más állatok gyomrában egyre nagyobb mértékű a műanyag – a tudományos jóslatok szerint 2050-re a tengeri madarak 99 százalékának lesz a gyomrában műanyag. Ezzel párhuzamosan az óceánok savasodnak, ugyanis a légkörből megkötik a szén-dioxidot, majd a szén-dioxid és a víz szénsavvá egyesül – ez szintén nem sok jót jelent halaink számára.
+1 Humusz: a földkéreg felső, tápanyagokban gazdag rétege a szerves állati és növényi része lebomlása révén keletkezik és alapfeltétele az élelmiszerek termesztésének. Csakhogy a modern mezőgazdasági módszerek szisztematikusan csökkentik ezt a réteget. Az ipari termelésben jellemző talajkitakarás és szántás miatt az eső kimossa a talajból a tápanyagokat, szerves „takarás” híján pedig nem képes humusz képződni sok területen. A legtöbb termőterület jelenleg tehát humuszhiányos, azaz már csak műtrágyákkal és adalékokkal tartható életben a termesztés. Jó hír azonban, hogy permakultúrás módszerekkel (ezen belül főleg a mulcsolással) a humuszréteg visszaépíthető – rajtunk múlik tehát, vajon mennyi humusz lesz az évszázad végén a földkéreg tetején.
Hogyan?
Borbás Marcsi többek között erről mesél videósorozatában:
Ajánljuk még: