Zsírban sült kürtőskalács szőlőhabbal

Gasztro

Zsírban sült kürtőskalács szőlőhabbal

Nemcsak Erdélyben, akár itthon is készíthetünk igazi kürtőskalácsot! 

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2 ek tejföl
  • kb. 3,5 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek rum

Szőlőhab:

  • 3 dl zsíros tejszín
  • 2 nagy fürt korminszőlő
  • ízlés szerint porcukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, elkeverjük benne a tejfölt, az egész tojást és a tojássárgákat, valamint a vaníliás cukrot. Ízesítjük a reszelt citromhéjjal és a rummal, majd elkezdjük bedagasztani a liszttel.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen minőségű a lisztünk, akkor az elején még ne használjuk fel az összes tejet az élesztő felfuttatásához, hanem egy részét tegyük félre, és csak fokozatosan dagasszuk bele a tésztába. Mivel ez a kalács zsírban fog sülni, a tésztájának nem kell túl lágynak lennie. A tésztát kitartóan dagasszuk egészen addig, míg a felülete már szép sima és légbuborékos nem lesz. Ezután letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, egy deszkán átgyúrjuk, majd diónyi darabokat vágunk a tésztából, amelyeket ujjnyi vastagra sodrunk. A nyújtódeszkát ne lisztezzük be, mert akkor nem tudunk szép csíkokat sodorni.

A megsodort tésztadarabot szorosan feltekerjük a zsírral vagy olajjal bekent sütőrúdra, majd a deszkán egy kicsit meghengergetjük. Figyeljünk arra, hogy a tésztaszalag elejét és végét tűrjük be a következő tésztasor alá, így nem fog sütés közben szétnyílni a tekercs.

Egy magas falú edényben melegítsünk annyi zsiradékot, ami a kalácsokat el tudja lepni. A kalácsokat a zsiradékban folyamatos, lassú forgatás közben zsemleszínűre sütjük. Végül a deszkához ütögetve lehúzzuk a rúdról.

A szőlőhabhoz a szőlőszemeket feltesszük egy edényben forrni. Ha megpuhultak, átpasszírozzuk őket, majd visszaöntjük a lábasba és sűrűre beforraljuk. Ha túlságosan édes a szőlő, jót tesz neki egy kis citromlé is. Ha elértük a megfelelő sűrűséget, hagyjuk teljesen kihűlni.

Végül a tejszínt felverjük, ha szeretnénk adhatunk hozzá 1-2 evőkanál porcukrot is. A szőlőmártást óvatosan beleforgatjuk, hogy teljesen elkeveredjen. Annyit adjunk a habhoz, amennyit elbír. Ha azt látjuk, hogy a habunk már szép lila és sűrű, akkor ne adjunk hozzá többet a mártásból, különben le fogja húzni a habunkat.

Ha nem készítünk habot, akkor vaníliás vagy diós porcukorral is tálalhatjuk a kis kürtőskalácsokat.

 

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.