Zsírban sült kürtőskalács szőlőhabbal

Gasztro

Zsírban sült kürtőskalács szőlőhabbal

Nemcsak Erdélyben, akár itthon is készíthetünk igazi kürtőskalácsot! 

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2 ek tejföl
  • kb. 3,5 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek rum

Szőlőhab:

  • 3 dl zsíros tejszín
  • 2 nagy fürt korminszőlő
  • ízlés szerint porcukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, elkeverjük benne a tejfölt, az egész tojást és a tojássárgákat, valamint a vaníliás cukrot. Ízesítjük a reszelt citromhéjjal és a rummal, majd elkezdjük bedagasztani a liszttel.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen minőségű a lisztünk, akkor az elején még ne használjuk fel az összes tejet az élesztő felfuttatásához, hanem egy részét tegyük félre, és csak fokozatosan dagasszuk bele a tésztába. Mivel ez a kalács zsírban fog sülni, a tésztájának nem kell túl lágynak lennie. A tésztát kitartóan dagasszuk egészen addig, míg a felülete már szép sima és légbuborékos nem lesz. Ezután letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, egy deszkán átgyúrjuk, majd diónyi darabokat vágunk a tésztából, amelyeket ujjnyi vastagra sodrunk. A nyújtódeszkát ne lisztezzük be, mert akkor nem tudunk szép csíkokat sodorni.

A megsodort tésztadarabot szorosan feltekerjük a zsírral vagy olajjal bekent sütőrúdra, majd a deszkán egy kicsit meghengergetjük. Figyeljünk arra, hogy a tésztaszalag elejét és végét tűrjük be a következő tésztasor alá, így nem fog sütés közben szétnyílni a tekercs.

Egy magas falú edényben melegítsünk annyi zsiradékot, ami a kalácsokat el tudja lepni. A kalácsokat a zsiradékban folyamatos, lassú forgatás közben zsemleszínűre sütjük. Végül a deszkához ütögetve lehúzzuk a rúdról.

A szőlőhabhoz a szőlőszemeket feltesszük egy edényben forrni. Ha megpuhultak, átpasszírozzuk őket, majd visszaöntjük a lábasba és sűrűre beforraljuk. Ha túlságosan édes a szőlő, jót tesz neki egy kis citromlé is. Ha elértük a megfelelő sűrűséget, hagyjuk teljesen kihűlni.

Végül a tejszínt felverjük, ha szeretnénk adhatunk hozzá 1-2 evőkanál porcukrot is. A szőlőmártást óvatosan beleforgatjuk, hogy teljesen elkeveredjen. Annyit adjunk a habhoz, amennyit elbír. Ha azt látjuk, hogy a habunk már szép lila és sűrű, akkor ne adjunk hozzá többet a mártásból, különben le fogja húzni a habunkat.

Ha nem készítünk habot, akkor vaníliás vagy diós porcukorral is tálalhatjuk a kis kürtőskalácsokat.

 

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.