Gasztro

Zöldséges tésztafészek

Tészta zöldséggel: mindig jó párosítás. Lehet színes, lehet változatos, a sajtos mártás alatt elfér a fantázia. Az a kreativitás, amivel a tél vége, a kora tavasz zöldségarzenálja mennyei ízekké olvad össze.

Hozzávalók

  • 40 dkg spagetti
  • 5 dkg vaj
  • 80 dkg vegyes zöldség idény és kedvünk szerint: sárgarépa, kelbimbó, brokkoli, karfiol, zöldborsó, zöldbab stb.

A mártáshoz:

  • 6 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • 3 dl tej
  • 10 dkg krémsajt
  • őrölt fehérbors

A tetejére:  1 csokor snidling

Elkészítés

A spagettit lobogó, sós vízben al dente-re főzzük, majd lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a hosszú tésztaszálakból „fészkeket” formálunk, és a tálba egymás mellé rakjuk őket. A zöldségféléket megtisztítjuk, amelyiket szükséges, feldaraboljuk. Bármilyen zöldségfélével készíthetjük, a leveles zöldségféléket nem kell előfőzni, a spárga, a cukkini főzési ideje nagyon rövid, ezért elég 1 percig blansírozni, a hosszabb főzési idejű zöldségeket félig előfőzzük.

A vajon megpirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, és folyamatosan kevergetve selymesre besűrítjük.

A tűzről levéve sóval, őrölt borssal ízesítjük, és a krémsajtot is elkeverjük benne. A lecsepegtetett zöldségfélékkel megtöltjük a tésztafészkeket, és mártással gazdagon nyakonöntjük, majd előmelegített sütőben 200 °C-on 15-20 perc alatt átsütjük. Forrón, finomra vágott snidlinggel meghintve kínáljuk.

Nytókép: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

Szentesi barátfüle

A mókás elnevezés a 19. század második feléből származik, amikor az egyik budai étterem tulajdonosa, Franz Freund saját magáról nevezte el a süteményt (Freund táskája), és mivel a német Freund magyarul barát, így lett később a népnyelvben barát füle