Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

Gasztro

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

Gyönyörű zöld, és igen jóízű kevert tészták készülhetnek csalánnal. A zsenge hajtásokat már kora tavasszal szedhetjük, ha rendszeresen visszavágjuk, egész évben lesz friss hajtás – de a nagy esőzések után mindenképp! Ezután, ha néhány órán át állni hagyjuk, vagy meleg vízbe áztatjuk, leforrázzuk, elveszti csípősségét, így szabad kézzel is hozzányúlhatunk.

A forrázott csalánleveleket azután aprítógépben pépesítjük, és készen is van a vitamindús, zöld püré, amit számtalan módon használhatunk fel. Ebből készülnek nálunk a tavaszi időszak zöld süteményei. Meglepőek, látványosak, különleges ízükkel hamar kivívják maguknak az elismerést! A csalános tészta sós ízvilága remekül illik az édes, citromos krémhez. A magokkal gazdagon megrakott sós pite pedig tökéletes uzsonnaétel. Aki egyszer megszereti, hamar beletanul, hogy még hány olyan lehetőség van, ahol a csalánt, mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk a menüsorba vagy egy süteménybe.

 

Tovább olvasok

Csalános torta citromkrémmel

Hozzávalók

  • 20 dkg csalánpüré
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tejföl
  • 3 tojás
  • 15-20 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor

A krémhez:

  • 10 dkg fehércsokoládé
  • 12 dkg vaj
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 citrom
  • 10-12 dkg cukor

Csalános torta citromkrémmel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A csalánpürét (forrázott, majd pürésített zsenge csalánlevél) a többi hozzávalóval jól eldolgozzuk, és sütőpapírral borított tepsire simítjuk, ujjnyi vastagon. Ügyeljünk arra, hogy a massza eléggé sós legyen! Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. A kész tésztát konyharuhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla és hűlni hagyjuk. A krémhez a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. Simára keverjük benne a vajat, belefacsarjuk a citrom levét, belereszeljük a sárga héját, és a cukor felével jól kikeverjük. Hozzáadjuk a mascarponét, és még annyi cukrot, hogy kellemesen édes legyen. Behűtjük. A tésztából négy db, kb. 15 cm átmérőjű korongot vágunk ki, a leeső részeket mixerben nem túl finomra aprítjuk.  A tésztalapokat egyenként megkenjük a fehér krémmel, egymásra rakosgatjuk, végül az oldalát is bekenjük és a zöld morzsával az egész süteményt beszórjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy mohás fadarab.

Csalánpite magvakkal

Hozzávalók

  • 15 dkg csalánpüré
  • 2 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 4 evőkanál olaj
  • 15 dkg liszt
  • sütőpor
  • 4 evőkanál olajos mag kedvünk szerint

Csalánpite téli salátákkal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A csalánpürét a tojásokkal, a tejföllel meg az olajjal simára keverjük. Megsózzuk, apránként hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, végül az olajos magvakat is beledogozzuk. Sütőpapírral bélelt kistepsibe simítjuk és előmelegített sütőben 175 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Akinek van kedve hozzá, apró vadnövényekkel, vadvirágokkal is gazdagíthatja.

Ajánljuk még:

Hogyan gurult be a narancs a karácsonyfa alá?

Amikor elhatároztam, hogy utánajárok a narancs és a karácsony különleges kapcsolatának, azt hittem: könnyebb dolgom lesz. A narancs, mint déligyümölcs viszonylag modernkori termékként élt bennem, és álmaimban sem gondoltam volna, hogy sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza  a története. Tartsanak velem, hogy megpróbáljuk együtt kideríteni, hogyan is gurulhatott be a narancs a karácsonyfa alá!