Gyönyörű zöld, és igen jóízű kevert tészták készülhetnek csalánnal. A zsenge hajtásokat már kora tavasszal szedhetjük, ha rendszeresen visszavágjuk, egész évben lesz friss hajtás – de a nagy esőzések után mindenképp! Ezután, ha néhány órán át állni hagyjuk, vagy meleg vízbe áztatjuk, leforrázzuk, elveszti csípősségét, így szabad kézzel is hozzányúlhatunk.
A forrázott csalánleveleket azután aprítógépben pépesítjük, és készen is van a vitamindús, zöld püré, amit számtalan módon használhatunk fel. Ebből készülnek nálunk a tavaszi időszak zöld süteményei. Meglepőek, látványosak, különleges ízükkel hamar kivívják maguknak az elismerést! A csalános tészta sós ízvilága remekül illik az édes, citromos krémhez. A magokkal gazdagon megrakott sós pite pedig tökéletes uzsonnaétel. Aki egyszer megszereti, hamar beletanul, hogy még hány olyan lehetőség van, ahol a csalánt, mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk a menüsorba vagy egy süteménybe.
Csalános torta citromkrémmel
Hozzávalók
- 20 dkg csalánpüré
- 1 dl olaj
- 1 dl tejföl
- só
- 3 tojás
- 15-20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
A krémhez:
- 10 dkg fehércsokoládé
- 12 dkg vaj
- 25 dkg mascarpone
- 1 citrom
- 10-12 dkg cukor
Csalános torta citromkrémmel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A csalánpürét (forrázott, majd pürésített zsenge csalánlevél) a többi hozzávalóval jól eldolgozzuk, és sütőpapírral borított tepsire simítjuk, ujjnyi vastagon. Ügyeljünk arra, hogy a massza eléggé sós legyen! Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. A kész tésztát konyharuhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla és hűlni hagyjuk. A krémhez a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. Simára keverjük benne a vajat, belefacsarjuk a citrom levét, belereszeljük a sárga héját, és a cukor felével jól kikeverjük. Hozzáadjuk a mascarponét, és még annyi cukrot, hogy kellemesen édes legyen. Behűtjük. A tésztából négy db, kb. 15 cm átmérőjű korongot vágunk ki, a leeső részeket mixerben nem túl finomra aprítjuk. A tésztalapokat egyenként megkenjük a fehér krémmel, egymásra rakosgatjuk, végül az oldalát is bekenjük és a zöld morzsával az egész süteményt beszórjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy mohás fadarab.
Csalánpite magvakkal
Hozzávalók
- 15 dkg csalánpüré
- 2 tojás
- 2 dl tejföl
- 4 evőkanál olaj
- só
- 15 dkg liszt
- sütőpor
- 4 evőkanál olajos mag kedvünk szerint
Csalánpite téli salátákkal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A csalánpürét a tojásokkal, a tejföllel meg az olajjal simára keverjük. Megsózzuk, apránként hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, végül az olajos magvakat is beledogozzuk. Sütőpapírral bélelt kistepsibe simítjuk és előmelegített sütőben 175 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Akinek van kedve hozzá, apró vadnövényekkel, vadvirágokkal is gazdagíthatja.
Ajánljuk még: