Vöröslencse-főzelék

Gasztro

Vöröslencse-főzelék

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg vöröslencse
  • szalonnabőr

A rántáshoz:

  • 5 dkg mangalicaszalonna
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek liszt
  • 1 ek fűszerpaprika
  • kb. 1,5 dl hideg víz

Elkészítés

A vöröslencsét alaposan átmossuk, majd annyi vízben tesszük fel főni, ami bőven ellepi. Ízesítésként sót és egy kis darab szalonnabőrkét teszünk hozzá. Ezután készre főzzük. Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan elkészül.

A rántáshoz a szalonnát apróra összevágjuk, majd szép lassan kipirítjuk a zsírját. Ezután hozzáadunk 1-2 gerezd felkarikázott fokhagymát. Rövid ideig pirítjuk, de vigyázunk, nehogy megégjen. Ezután adunk hozzá egy kanál lisztet, és szalmasárgára pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és beleszórjuk a fűszerpaprikát, gyorsan elkeverjük, és felöntjük a hideg vízzel. Simára keverjük, és rögtön a vöröslencséhez adjuk. Kiforraljuk a főzelékből a lisztet, majd forrón tálaljuk.

Ajánljuk még:

5 különleges batátás recept

A batáta – más néven édesburgonya – magas C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin-tartalommal rendelkezik, gazdag káliumban, rézben és mangánban, alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és neve ellenére a cukorbetegek számára sem tiltott zöldség.