Gasztro

Vitamindús és finom: sütőtökös ital

Igazi őszi kincs, ami reggeli mellett / helyett is kiváló!

Hozzávalók

  • 1 kisebb sütőtök
  • őrölt fahéj
  • kis darab friss gyömbér
  • őrölt kardamom
  • méz
  • citromlé
  • aki szereti: erős paprika

Elkészítés

A sütőtököt tisztítsuk meg és daraboljuk fel. Egy fazékba tegyük fel főni, annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Ízesítsük őrölt fahéjjal és kardamommal, majd főzzük puhára. Amikor elkészült, turmixoljuk össze a keveréket, majd reszeljük bele a friss gyömbért. Vigyázzunk, mert ez némiképp csípőssé teheti! Ha édesítenénk a keveréket, ízlés szerint mézet is tehetünk hozzá, de egy csipet sót és egy kevés citromlé mindenképp jót tesz az italnak. Fogyasztás előtt szűrjük át a keveréket, majd melegen fogyasszuk. Ínyencek egy pici csípős paprikát is tehetnek bele! 

A sütőtököt időről időre újra felfedezzük mint az ősz csodás, díszes, finom kincsét. Igazán nem érdemes elfeledkezni erről a finomságról, már csak jótékony hatásai miatt sem!

 

Ajánljuk még:

Húsvét a határon túl – kár lenne elfeledni ezeket a népszokásokat

Az év hagyományosan legnagyobb sátoros ünnepének szokás- és hiedelemvilága igen változatos képet mutat, ahogy az is, mit őriztünk meg a régiek gyakorlatából, és mi az, amire már csak kulturális kuriózumként emlékezünk. Húsvét a belső és külső feltámadás ünnepe, és bár manapság leginkább egyénre szabottan és szűkebb családi körben éljük meg, tágabb kontextusban sok értékes gondolatot, hiedelmet és hagyományt tartogat Kárpát-medencei közösségünk számára.