Vanília, csokoládé, marcipán

Gasztro

Vanília, csokoládé, marcipán

Kollár Endre receptje

Japán piskóta

  • 3 db tojás
  • 90 g cukor
  • 90 g liszt
  • 30 g tej
  • 30 g olaj
  • 1 csipet só
  • vanília

Marcipános öntet:

  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 200 g marcipán
  • 2,6 cl Amaretto
  • ½ rúd vanília
  • 1 kk keményítő

Csokoládés öntet:

  • 1,6 dl tej
  • 1,6 dl tejszín
  • 116 g fekete csokoládé
  • 66 g tejcsokoládé
  • 50 g cukor
  • 33 g kakaópor

A tálaláshoz:

  • madártejfagylalt
  • pirított olajos magvak
  • tejszínhab
  • narancsos cukorszirup

Elkészítés

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket nagyon kemény habbá verjük a cukorral. A sárgáját egy csipet sóval és a vaníliával összekeverjük. Ezt spatulával hozzákeverjük a habhoz. Jöhet hozzá a szobahőmérsékletű tej és olaj keveréke. Végül a lisztet is beleszitáljuk, és az egészet összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd 175 fokon, légkeverésen 9 perc alatt készre sütjük.

Ha elkészült, kerek szaggatóformával kiszaggatjuk.

A csokoládés öntethez a hozzávalókat összekeverjük, majd felfőzzük.

A marcipános öntethez a tej és tejszín keverékét elkezdjük főzni a vaníliával és a beletépkedett marcipánnal. Ha felforrt, és a marcipán elolvadt, akkor lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az Amarettót és a pici vízzel kikevert keményítőt. Ezután még egyet forralunk rajta, majd azonnal lehúzzuk a tűzről, és kihűtjük.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk a desszertet. A piskótát megkenjük a narancsos sziruppal, majd meglocsoljuk az öntetekkel. Adunk hozzá a pirított magvakból és a fagylaltból is.

Ajánljuk még:

Egy világot teremtő háziállat, amit mégis megéri megenni: a pulyka története

Nagy utat tett meg a pulyka az amerikai középföldtől a világ meghódításáig: Kolumbusz érkezésekor már háziállatként tartották a mexikói indiánok, ma pedig már ünnepi fogásnak számít sok helyütt a világban. Érdekes hiedelmek társulnak hozzá és szinte mindenhol a büszkeség, a kevélység megtestesítője. Vajon mire vághat fel ennyire ez a madár?