Vadhúsos szendvics, kucsmagomba-duxell és turbolyás saláta kíséretében

Gasztro

Vadhúsos szendvics, kucsmagomba-duxell és turbolyás saláta kíséretében

Nem két perc összedobni, de ezért az eredményért: megéri!

Hozzávalók a húspogácsához:

  • 70 dkg vaddisznóhús (comb, lapocka)
  • 30 dkg zsírszalonna (a vadhűtőházakban néha lehet kapni kockázott vaddisznó-zsírszalonnát, ezzel tökéletes. Ha nem kapunk, vegyünk sertészsírszalonnát helyette)
  • 2 dkg só
  • 1 dkg bors
  • 1 dkg füstölt pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 ágacska kakukkfű
  • 1 ág rozmaring
  • 1 db bio citrom héja

A gomba duxelle-hez:

  • 1 kg kucsmagomba (vagy más erdei gomba)
  • 1 dl olaj
  • 100 g vaj
  • frissen tört bors
  • 1 kávéskanál só
  • 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 fej hagyma, nagyon apróra vágva
  • 1 csokor petrezselyem, apróra vágva
  • 1 dl 30 %-os vagy magasabb zsírtartalmú tejszín

Az összeállításhoz:

  • hamburgerzsemle vagy magos zsemle


A tálaláshoz:

  • lilahagyma, amit 5 százalékos körteecetben marinálunk
  • többféle saláta ízlés szerint (például: lollo, ruccola, szívsaláta, bébispenót, sóskalevél, porcsin, madársaláta, bébiparadicsom stb.)
  • olaj
  • bors
  • turbolya
  • korianderzöld

Elkészítés:

A húst felkockázzuk, és a zsírszalonnával felváltva közepes lyukú darálón ledaráljuk. Rádobjuk a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, a kakukkfű letépkedett leveleit, az apróra vágott rozmaringot, a mozsárban finomra tört fűszereket, végül egy kevés frissen reszelt citromhéjat. Az egészet alaposan átkeverjük és legalább egy órára félretesszük pihenni.

A gombát szárazon megtisztítjuk (ha kell, közvetlenül felhasználás előtt szűrőbe téve vízben átmoshatjuk), majd feldaraboljuk. A salátaleveleket lemossuk, és leszárítjuk.

Felforrósított serpenyőben fele vaj-fele olaj keveréken aranysárgára dinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a fokhagymát és a gombát. Megszórjuk sóval, borssal, az apróra vágott petrezselyemzölddel, majd egy kevés tejszínnel beforraljuk. Amikor kész, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk turbolyával.

A húsból egyforma méretű, lapos pogácsákat készítünk és forró serpenyőben – saját zsírjában – megsütjük. A hamburgerzsemléket kettévágjuk, vágott felükkel lefelé a serpenyőben, a burgerek zsírján átmelegítjük, pirítjuk.

Ezután jöhet az összeállítás: a burger alsó felére tegyünk egy kanál gombát, rá a húspogácsát, friss salátaleveleket, erre a körte-ecetben marinált lilahagymát, majd a zsemle tetejét! Segítségképpen szúrjuk keresztül egy fapálcikával. Mellé vegyes salátát kínálunk.

Ajánljuk még:

PIKÁNS SÜLT OLDALAS
KÖRTÉS-GESZTENYÉS SZARVASCOMB GOMBÁS RIZZSEL  
A TÖKÉLETES TYÚKHÚSLEVES