Hozzávalók
A húspogácsához:
- 70 dkg vaddisznóhús (comb, lapocka)
- 30 dkg zsírszalonna (a vadhűtőházakban néha lehet kapni kockázott vaddisznó-zsírszalonnát, ezzel tökéletes. Ha nem kapunk, vegyünk sertés zsírszalonnát helyette)
- 2 dkg só
- 1 dkg bors
- 1 dkg füstölt pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 ágacska kakukkfű
- 1 ág rozmaring
- 1 db bio citrom héja
A gomba duxelle-hez:
- 1 kg kucsmagomba (vagy más erdei gomba)
- 1 dl olaj
- 100 g vaj
- frissen tört bors
- 1 kávéskanál só
- 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1 fej hagyma, nagyon apróra vágva
- 1 csokor petrezselyem, apróra vágva
- 1 dl 30 %-os vagy magasabb zsírtartalmú tejszín
Az összeállításhoz:
- hamburgerzsemle vagy magos zsemle
A tálaláshoz:
- lilahagyma, amit 5 százalékos körteecetben marinálunk
- többféle saláta ízlés szerint (például: lollo, ruccola, szívsaláta, bébispenót, sóskalevél, porcsin, madársaláta, bébiparadicsom stb.)
- olaj
- só
- bors
- turbolya
- korianderzöld
Elkészítés
A húst felkockázzuk, és a zsírszalonnával felváltva közepes lyukú darálón ledaráljuk. Rádobjuk a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, a kakukkfű letépkedett leveleit, az apróra vágott rozmaringot, a mozsárban finomra tört fűszereket, végül egy kevés frissen reszelt citromhéjat. Az egészet alaposan átkeverjük és legalább egy órára félretesszük pihenni.
A gombát szárazon megtisztítjuk (ha kell, közvetlenül felhasználás előtt szűrőbe téve vízben átmoshatjuk), majd feldaraboljuk. A salátaleveleket lemossuk, és leszárítjuk.
Felforrósított serpenyőben fele vaj-fele olaj keveréken aranysárgára dinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a fokhagymát és a gombát. Megszórjuk sóval, borssal, az apróra vágott petrezselyemzölddel, majd egy kevés tejszínnel beforraljuk. Amikor kész, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk turbolyával.
A húsból egyforma méretű, lapos pogácsákat készítünk és forró serpenyőben – saját zsírjában – megsütjük. A hamburgerzsemléket kettévágjuk, vágott felükkel lefelé a serpenyőben, a burgerek zsírján átmelegítjük, pirítjuk.
Ezután jöhet az összeállítás: a burger alsó felére tegyünk egy kanál gombát, rá a húspogácsát, friss salátaleveleket, erre a körte-ecetben marinált lilahagymát, majd a zsemle tetejét! Segítségképpen szúrjuk keresztül egy fapálcikával. Mellé vegyes salátát kínálunk.
Ajánljuk még: