Üvegtésztás egytálétel

Gasztro

Üvegtésztás egytálétel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 30 dkg csirkemell
  • 2 cm friss gyömbér
  • 2-3 db csillagánizs
  • 1 db szerecsendió
  • 1 kk koriandermag
  • 1 ek szójaszósz
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 2 db pakchoi
  • chili ízlés szerint

Elkészítés:

A gyömbérből egy fél kisujjnyi darabot megtisztítunk, majd vékony csíkokra felvágjuk. A szerecsendiót megtörjük. Egy száraz, forró serpenyőben megpirítjuk a fűszereket. Ha már erőteljesen lehet az illatukat érezni, akkor kiszedjük őket, és félrerakjuk. Közben a csirkemellet vágjuk fel falatnyi darabokra, majd a serpenyőben egy kevés olívaolajon hirtelen pirítsuk meg. Ha már szép aranybarnák a húsdarabok, akkor sózzuk meg a csirkét, de csak óvatosan, mert szójaszószt is fogunk az ételhez adni, ami szintén sós.

A póréhagymát karikára vágjuk, a húshoz adjuk, és visszatesszük az edénybe a megpirult fűszereket is. Meglocsoljuk a szójaszósszal, és rádobjuk a feldarabolt pakchoi-t is. Ha szükséges, jöhet még hozzá egy kis szójaszósz. Közben az üvegtésztát leforrázzuk, és ha megpuhult, akkor szintén a húshoz adjuk.

Átforgatjuk, és máris tálaljuk. Ha szeretjük a csípőset, felkarikázott chilit is adjunk hozzá.

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.