Ünnepi szarvasgerinc

Gasztro

Ünnepi szarvasgerinc

Ruprecht László receptje

Hozzávalók:

A szarvashoz:

  • 1 kg szarvasgerinc
  • 2 ek olaj
  • 1 dkg vaj
  • 1 ág rozmaring

A vörösboros lilakáposztához:

  • 1 fej lilakáposzta
  • 2 dkg vaj
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 2 ek méz
  • 2-3 csillagánizs
  • 2 babérlevél
  • friss zsálya
  • 3 szelet füstölt szalonna
Tovább olvasok

A gesztenyés burgonyapüréhez:

  • 1 kg burgonya
  • 25 dkg főtt gesztenye
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 dl rizstej
  • 1 ek méz
  • kakukkfű

A mártáshoz:

  • leeső húsrészek
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 babérlevél
  • 1 ág kakukkfű
  • ½ sárgarépa
  • ½ fehérrépa
  • 1 ek vaj
  • ½ fej fokhagyma
  • 1,5 dl száraz vörösbor

A káposztát vastagabb szeletekre vágjuk. Kivajazunk egy sütőtálat, majd a vajat megszórjuk sóval, és erre fektetjük rá a szeleteket. Teszünk közéjük néhány szelet füstölt szalonnát és egy-két levél zsályát. Közben egy edényben felmelegítjük a mézet, hozzáadjuk a csillagánizst, a babérlevelet, és hozzáöntjük a vörösbort. Rövid ideig forraljuk, majd az egészet ráöntjük a káposztaszeletekre. Ezután betesszük a sütőbe 160 fokra. Kb. 1,5 óra alatt sül készre. 

A szarvasgerincet lehártyázzuk, a lánc részt levágjuk róla. A leeső részeket egy serpenyőben lepirítjuk egy kevés olajon. Teszünk emellé babérlevelet, kakukkfüvet, és a felaprított zöldségeket is hozzáadjuk. Pici vajat teszünk mellé, illetve egy félbevágott fej fokhagymát. Ha minden megpirult, ráöntjük a vörösbort, és az egészet visszaforraljuk. Ha elkészült, akkor átszűrjük, majd visszamelegítjük. 

A főtt gesztenyét egy kevés felmelegített mézen átforgatjuk, megsózzuk, majd hozzáadjuk a rizstejet. Ha átmelegedett és felpuhult, akkor krémesítjük. A burgonyát megfőzzük, majd a héját még melegen eltávolítjuk. Ezután burgonyanyomón simára áttörjük. Végül összekeverjük a krémes gesztenyével és a vajjal. Ha szükséges, adunk még hozzá sót. 

Egy forró serpenyőben kevés olajon kérget sütünk a húsra. Közben egy rozmaringággal kenegetjük rá a zsiradékot. Ezután tepsibe rakjuk, és betesszük a 160 fokos sütőbe kb. 12 percre. Ezután még pihentetjük rövid ideig. A serpenyőben maradt pörzsanyagot egy kevés vörösborral feloldjuk, és azt is a mártáshoz öntjük.

Ajánljuk még:

Kincset érő régi recepteskönyvek és az ő nagy tanításaik

Sokszor elképzeltem, milyen jó lenne Fiuméban üldögélni, lógatni a lábamat a tengerbe, élvezni illatát és elmerengeni, milyen csuda dolgok készültek abban a tengerre néző házban, ahol a recepteket rótták cirkalmas betűkkel a hozzám került, aranyfedeles füzetbe.

 

Már követem az oldalt

X