Új generációk töltött paprikája

Gasztro

Új generációk töltött paprikája

Jól emlékszem: amikor az első töltött paprikámat készítettem, még gimnazista voltam. A Magyar Konyha nyári számában találtam a receptet, és szóról szóra követtem a leírást. Azt hiszem, nagyon finom lett, mert mind elfogyott, bár nem tudtam, milyennek kellene lennie valójában. Aztán évről-évre tökéletesítettem a receptet, és soha nem maradt a tálban belőle egy falatnyi sem. Most pedig elérkeztünk oda, amikor a leányaimmal együtt alkotunk vacsorát, és az ő ötleteik beépülnek a hagyományos elkészítési módokba. 

Egyszerűbben, egészségesebben étkeznek a gyerekeim: a kedvenc ízeiket szeretik érezni a sokszor próbáltban is.

Így a közösen kreált „családi” töltött paprikában nincs liszt, nincs cukor, sem aranyfácános sűrített paradicsom, sem főtt paprika, sem rántás, de zamatában ott a sült paprika, a nyári paradicsom, a sült zöldségek ellenállhatatlan finomsága.

Érdemes kipróbálni, saját ízvilág szerint alakítani, mert egyszerű és egyszerűen szerelem lesz belőle. A nyár meg még hosszú, és addig lesz hozzá alapanyag bőven.

 

Tovább olvasok

Sütőben sült töltött paprika

Hozzávalók

  • 5 db tölteni való vagy kápia paprika
  • 12 dkg rizs
  • 40 dkg darált sertés- vagy marhahús
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 4 nagyobb paradicsom
  • 4 dl húsleves

Fetás töltött paprika – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

4 szép paprikát kicsumázunk, hogy meg lehessen tölteni őket. A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. A töltelékhez az egyik vöröshagymát apróra vágjuk, az olaj felén megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk, pirospaprikával ízesítjük és 6-8 perc alatt megpároljuk. Ha kaprosan szeretnénk, akkor egy fél csokor finomra vágott zöld kaprot is beleszórunk.

Fetás töltött paprika – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Aki pedig a tüzes ízeket szereti, kevés csípős paprikával teheti pikánssá.

A megpuhult rizst a hússal összevegyítjük, majd a paprikákba töltjük.

A szószhoz a maradék olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, az apróra vágott paradicsomot és paprikát, majd a húslevessel felöntve összeforraljuk. Kissé kihűtjük, majd botmixerrel pépesítjük. A megtöltött paprikákat egy mély tűzálló tálba fektetjük, ráöntjük a szószt – nem baj, ha hígnak bizonyulna, mert a paprika megissza.

Kapros töltött paprika – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A kapros változathoz tehetünk hozzá finomra vágott kaprot, vagy belefektethetünk egy csokor kaporszárat, amit tálalás előtt eltávolítunk belőle. Ha inkább feta sajttal készítenénk, akkor 10-15 dkg fetasajtot morzsolunk a paprikák közé, erre öntjük rá a szószt.

Kapros töltött paprika – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Előmelegített sütőben 190 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Közben a paprikákat 1-2-szer megforgatjuk, hogy a héjuk kissé megsüljön.

 

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.