Egyszerűbben, egészségesebben étkeznek a gyerekeim: a kedvenc ízeiket szeretik érezni a sokszor próbáltban is.
Így a közösen kreált „családi” töltött paprikában nincs liszt, nincs cukor, sem aranyfácános sűrített paradicsom, sem főtt paprika, sem rántás, de zamatában ott a sült paprika, a nyári paradicsom, a sült zöldségek ellenállhatatlan finomsága.
Érdemes kipróbálni, saját ízvilág szerint alakítani, mert egyszerű és egyszerűen szerelem lesz belőle. A nyár meg még hosszú, és addig lesz hozzá alapanyag bőven.
Sütőben sült töltött paprika
Hozzávalók
- 5 db tölteni való vagy kápia paprika
- 12 dkg rizs
- 40 dkg darált sertés- vagy marhahús
- 4 evőkanál olaj
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál pirospaprika
- 4 nagyobb paradicsom
- só
- 4 dl húsleves
Fetás töltött paprika – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
4 szép paprikát kicsumázunk, hogy meg lehessen tölteni őket. A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. A töltelékhez az egyik vöröshagymát apróra vágjuk, az olaj felén megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk, pirospaprikával ízesítjük és 6-8 perc alatt megpároljuk. Ha kaprosan szeretnénk, akkor egy fél csokor finomra vágott zöld kaprot is beleszórunk.
Fetás töltött paprika – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Aki pedig a tüzes ízeket szereti, kevés csípős paprikával teheti pikánssá.
A megpuhult rizst a hússal összevegyítjük, majd a paprikákba töltjük.
A szószhoz a maradék olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, az apróra vágott paradicsomot és paprikát, majd a húslevessel felöntve összeforraljuk. Kissé kihűtjük, majd botmixerrel pépesítjük. A megtöltött paprikákat egy mély tűzálló tálba fektetjük, ráöntjük a szószt – nem baj, ha hígnak bizonyulna, mert a paprika megissza.
Kapros töltött paprika – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A kapros változathoz tehetünk hozzá finomra vágott kaprot, vagy belefektethetünk egy csokor kaporszárat, amit tálalás előtt eltávolítunk belőle. Ha inkább feta sajttal készítenénk, akkor 10-15 dkg fetasajtot morzsolunk a paprikák közé, erre öntjük rá a szószt.
Kapros töltött paprika – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Előmelegített sütőben 190 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Közben a paprikákat 1-2-szer megforgatjuk, hogy a héjuk kissé megsüljön.
Ajánljuk még: